BANCI | Stirea Zilei

Sistemul bancar romanesc este cel mai profitabil din Europa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-23 22:32

Sistemul bancar romanesc, format din 36 de institutii de credit (35 de banci si Creditcoop) este cel mai profitabil din Europa, cu o rata de rentabilitate a capitalurilor (RoE-Return on Equity) de 19,1% in martie 2018,comparativ cu o medie europeana de doar 6,8%, de aproape trei ori mai mica.

Pe locul doi in topul profitabilitatii se afla bancile din Ungaria, cu RoE de 14,9%, Cehia – 14,1%, Slovenia – 13,9%, Slovacia – 12,7%. Bancile din Bulgaria au un RoE de 10,9% iar cele din Polonia – 8%, inca o data mai mic decat in Romania.

Dupa cum se vede in tabel, RoE a crescut substantial in primul trimestru din acest an, la peste 19%, fata de nivelurile de peste 15% inregistrate anul trecut.

Bancile romanesti au obtinut in primele cinci luni din acest an un profit net de 685 milioane euro (in jur de 3,2 miliarde lei), aproape dublu fata de primul trimestru, cand a atins 1,7 miliarde lei, ceea ce reprezinta un nou record istoric. (vezi aici detalii)

De sunt bancile romanesti atat de profitabile?

Exista cel putin trei motive:

1. Marjele de dobanda la credite sunt mai mari decat in alte tari. De exemplu, marja de dobanda (diferenta dintre dobanda incasata la credite si cea platita pentru depozite) la creditele acordate firmelor este de 3,1%, fata de 2% in Polonia, conform datelor Bancii Centrale Europene (BCE).

2. Costurile de functionare ale bancilor romanesti sunt mai mici decat in alte tari, datorita salariilor mai mici si a preturilor mai reduse, in general.

3. Costurile cu riscul de credit au scazut substantial in ultima perioada, dupa curatenia facuta in anii precedenti, cand bancile au recunoscut multe credite ca fiind neperformante.

Aproape tot profitul net al sistemului bancar a fost realizat de primele sapte banci ca marime (BCR, BT, BRD, Raiffeisen, Unicredit, ING, CEC), care detin impreuna 75% din activele bancare totale: ele au acumulat castiguri de peste 1,7 miliarde lei, din profitul total de 1,77 miliarde lei al sistemului bancar.

Cel mai ridicat profit a fost obtinut de BRD, cu 414 milioane lei, urmata de Banca Transilvania, cu 389 milioane lei, BCR, cu 252 milioane lei, Raiffeisen cu 212 milioane lei, ING, cu 193 milioane lei, CEC Bank, cu 171 milioane lei si Unicredit, cu 135 milioane lei.

Interesant este ca numarul bancilor cu pierderi s-a dublat in primul trimestru din acest an, comparativ cu finalul lui 2017, cand doar 7 banci au incheiat anul pe pierdere, iar 28 au fost profitabile. In T1 2017 au fost 11 banci cu pierderi, la fel ca in primul trimestru din 2016.

De ce s-au inmultit bancile cu pierderi, intr-un context economic favorabil pentru sistemul bancar, care a obtinut un profit record istoric in primul trimestru? (vezi aici detalii)

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii