ECONOMIE | Stiri economice

Salariul mediu net a urcat la peste 3.500 de lei, in martie 2021, conform INS

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-05-26 13:59

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut în martie 2021 a fost de 5.785 lei, cu 288 lei (+5,2%) mai mare față de luna precedentă.

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4% până la 3.547 lei, sumă echivalentă cu 720 euro. Ajustarea cu nivelul preţurilor (55,2% din nivelul mediu european) indică o putere de cumpărare de 1.304 de euro pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE.

Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare față de octombrie 1990, înaintea liberalizării preţurilor) a urcat cu 11 puncte procentuale față de luna anterioară, până la 232,4%. Sumele luate în calcul au inclus șomajul tehnic, achitat conform prevederilor legale pentru perioada de criză.

Astfel, în pofida unei inflații anuale crescute la 3,05% în martie 2021, avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a revenit la 4,5%. Valoare comparabilă cu cele din partea a doua a anului trecut, după ce intrase pe un trend descendent la începutul lui 2021.

Pe fondul avansului veniturilor salariale, la care s-a adăugat majorarea cu 14% în termeni nominali a pensiilor (adică peste 10% în termeni reali, în pofida neindexării la începutul anului) și a revenirii insuficiente a producției de mărfuri, situată sub nivelul din urmă cu trei ani, s-a ajuns la majorarea deficitului comercial, care a urcat în luna martie la nivelul record de 2,25 miliarde euro.

[1]

Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în telecomunicații (+13,9% nominal și +10,5% în termeni reali).

Ceea ce a condus la o modificare spectaculoasă în clasamentul evoluției puterii de cumpărare, unde sectorul telecom se situa în luna precedentă, cu minus și pe ultimul loc. Podiumul a fost completat în luna martie de cercetare-dezvoltare (+7,4% real) și, prin efectul de bază al prăbușirii salariilor anul trecut, de sectorul HoReCa (+5,9% ca putere de cumpărare).

Sănătatea și asistența socială au coborât imediat deasupra mediei pe economie dar învățământul a revenit spectaculos ca putere de cumpărare, de la -3,6% în februarie la +3,5% în martie 2021. Celălat mare angajator de stat. Administrația publică, a rămas în domeniul negativ (-0,7%), pentru limitarea cheltuielilor bugetare.

De remarcat și avansul remunerării în industria prelucrătoare peste media pe economie (+5,7% în termeni reali), evoluție de salutat în contextul creșterii productivității muncii și a producției industriale. Cu toate acestea, raportul în termeni nominali față de media națională a rămas la doar 86%, mult sub uzanța de circa 100% din economiile europene mai dezvoltate.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



România, tot prima dar în trendul UE la inflația anuală

România a păstrat în luna octombrie 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În contextul unei ușoare creșteri (+0,2 puncte procentuale față de luna precedentă), detalii

Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024

Datoria publică a României a crescut la 52,7% din PIB la finele lunii august 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de aproape 887 miliarde lei, mai mare cu circa detalii

-5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024

Deficitul bugetului general consolidat după primele nouă luni ale anului a fost de 96,2 miliarde de lei (-5,44% din PIB-ul estimat la 1.768,8 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat mult mai slab detalii

Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu 1,13% în august 2024 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, indicele anual a crescut marginal (de la 2,62% până la 2,67%), ceea ce a detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii