Sa nu mai aruncam cu noroi in BNR! Din pacate, nu suntem cu nimic mai buni decat ei!
Autor: Bancherul.ro
2013-03-13 00:16
Exista clauze abuzive in contractele de credit? intreba, vezi Doamne, ironic, un tanar dar tupeist ziarist, la seminarul BNR despre clauzele abuzive. "Sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic", perora din Caragiale un alt coleg, cu atata patos incat mai ca nu a fost aplaudat la scena deschisa, ca la teatru. In schimb, a fost citat de un confrate de la Mediafax, intr-un comentariu in care-i compara pe reprezentantii BNR cu sleahta de nasi si arbitri din fotbalul romanesc.
Unde sunt bunul simt, respectul, decenta, ca sa nu spunem modestia? Cata nesimtire si autosuficienta poti avea astfel incat sa-l compari pe Isarescu, oricat de antipatic ti-ar fi, cu "nasu" Mircea Sandu si arbitrii din fotbal?
Dar unde sunt, mai presus de toate, limpezimea analizelor din articole, impartialitatea jurnalistilor, echilibrul informatiilor cu ambele parti citate?
Ziaristii respectivi au fost "deranjati" de faptul ca la seminarul BNR despre clauzele abuzive nu au fost invitati si procesomanii avocatului Piperea care, la fel ca oamenii lui Gigi Becali, nu au prea multe scrupule in a-si face singuri dreptate si a da de pamant cu nenorocitele de banci care ar trebui sa le ceara dobanzi de doar 2% la credite, sau mai bine nimic. Uitati-va numai putin la comentariile acestor oameni din articolele pe tema proceselor abuzive si va veti face o idee despre caracterul lor si despre disponibilitatea acestora la dialog si la gasirea unei solutii corecte pentru toti. Ce s-ar fi intamplat daca Piperea sau macar cativa din gasca lui ar fi ajuns in sala Mitita Constantinescu?!
BNR a invitat insa reprezentantul ANPC, autoritatea care reprezinta interesele consumatorilor in fata autoritatilor si in justitie. Credem ca a fost suficient. Ceea ce poate fi reprosat cu adevarat organizatorilor este ca a exagerat cu avocatii care reprezentau bancile in procese, avocati care in loc sa dea dovada, si ei, de modestie si corectitudine, s-au lansat in peroratii ca la bara, prin care bancile erau scoase Fecioara Maria iar clientii, toti niste netrebnici.
Recunosti ca esti mistret?
Dar dincolo de acuzatiile la adresa BNR cu privire la dezechilibrul partilor in dezbaterea despre clauzele abuzive, presa a incercat sa patrunda si in miezul problemei. Dar s-a multumit cu superficialitatea si huiduielile de pe stadion, ca de obicei.
Acelasi ziarist rapidist si autosuficient a acuzat BNR ca este vinovata pentru ca ar fi aprobat normele de creditare ale bancilor pe baza carora au fost intocmite contractele de credite ajunse acum in litigiu.
Raspunsul lui Alexandru Nicolae Păunescu, seful directiei juridice din BNR, a fost destul de clar: banca centrala nu poate interveni intr-un contract dintre o banca si un client.
"Aceste norme nu se aprobau ci se validau de BNR din punct de vedere prudential, mai putin partea de costuri, care tine de relatia dintre clienti si bancile comerciale si este in responsabilitatea ANPC. Mai nou, incepand din decembrie 2012, BNR nu mai valideaza acele norme ale bancilor comerciale, mergandu-se pe practica supravegherii on-site (la fata locului) si a aplicarii de masuri acolo unde este cazul modificarii normelor interne ale bancilor.
BNR valida normele interne de creditare ale bancilor in functie de anumiti indicatori pe care-i supravegheaza si reglementeaza. Legea 193/2000 precizeaza cu claritate o autoritate (ANPC) responsabila cu supravegherea si sanctionarea incalcarii (drepturilor consumatorilor)", a spus Paunescu.
Explicatii date insa in van, inclusiv pentru unele publicatii care n-au fost prezente la conferinta, dar care lanseaza din redactii convenabila si simplista acuza ca BNR e de vina pentru tot ce ni se intampla.
Cine e divina?
Este clar ca bancile sunt singurele responsabile pentru greselile facute prin practicarea unor dobanzi netransparente, ce le-au permis sa le modifice dupa bunul plac, precum si pentru alte costuri ascunse prin diverse comisioane. Cum ar fi putut BNR sa dicteze fiecarei banci ce tip de dobanda sa practice, si eventual si cu ce dobanda, sau ce fel de comision?
De vina a fost si ANPC, initiatoarea OUG 50 si care mai mult din considerente de populism decat din incompetenta, "ajutata" si de ARB, a adoptat si aplicat respectiva lege in asa fel incat sa izbucneasca litigiile dintre clienti si banci.
Asa s-a ajuns la decizii absurde ale unor judecatori de a transforma dobanzi de 9% in unele de 2%, ceea ce fireste ca reprezinta un pericol pentru orice banca, mai ales daca este vorba ca astfel de decizii sa se aplice tuturor contractelor de credite de acelasi fel, cum prevad noile legi.
O absurditate ce nu poate fi negata de nimeni, nici macar de grupurile de clienti adunati in procese colective de avocati, cu scopul de a nu mai plati nimic bancii sau a plati foarte putin.
O absurditate ce trebuie corectata cumva, acesta fiind motivul pentru care BNR se implica in medierea acestui conflict si incearca sa gaseasca o solutie corecta, si bine face, chiar daca destul de tarziu.
Ceea ce i s-ar putea reprosa, de fapt, BNR-ului, ar fi intarzierea cu care reactioneaza la acest fenomen, dar mai ales modul in care s-a implicat in adoptarea si aplicarea noii legislatii privind protectia clientilor bancilor, incepand cu OUG 50: pasiv si fara sa-si aduca o contributie decisiva la adoptarea unei legi bune, care sa nu fi cauzat situatia din prezent.
E simplu sa aruncam cu pietre si noroi, dar e oare cineva fara de pacat care sa aiba acest drept? Si suntem siguri ca aruncam in cine trebuie sau, mai ales, ca piatra (injuratura) e solutia? Sigur ca nu e! Haideti atunci sa avem bunul simt si sa gandim limpede, corect, echilibrat si fara acuze, pentru a gasi o solutie de impacare, decat sa transformam BNR-ul intr-un stadion in care sa injuram si sa huiduim.
Comentarii
Clientul BancheruluiCum e cu riscul?
Afrimatia ca unii clienti au dat banca in judecata pentru a reduce costurile creditarii este partial corecta (adica... partial incorecta). Personal sunt intr-un astfel de proces impotriva comisionului de risc, dupa ce am adresat 2 intrebari bancii. Intrebarea 1: daca comisionul de risc se refera la un risc potential... de ce trebuie sa garantez imprumutul cu o ipoteca? Sunt de acord sa platesc comision de risc, dar renuntam la ipoteca. Evident... raspunsul bancii a fost negativ la aceasta propunere. Intrebarea 2. Daca acest comision se refera la un eventualitatea unui eveniment care nu are loc... banca imi returneaza banii platiti drept comision de risc? Evident... raspunsul a fost negativ. Drept urmare... eu de ce sa platesc acest comision de risc? Doar pentru ca in Republica Bananiera Romania acesta nu era declarat ilegal, asa cum se intampla in toate tarile de unde provin bancile cu probleme in justitie? Nu in ultimul rand... ok, bancile sunt de vina pentru propriile contracte. Dar de ce trebuie BNR-ul sa le scoata la mal? In Romania bancile dau faliment doar daca sunt devalizate de politicieni? Din prostia/ticalosia bancherilor nu se poate?
Mihai
spalatule pe creier
sau rau intentionat, platit ce esti; as vrea sa stiu numele dvs., si mai ales cv-ul care va recomanda sa va emiteti parerile in scris. Cu stima, Mihai Lucuta unul dintre cei ce doresc sistemul bancar, ca fiind partener, iar nu zbir
VVI
Mai documentati-va va rog!!!
Incep prin a va spune ca lipsa comunicarii cu cei care au dat bancile in judecata poate sa va duca foarte mult in eroare. Nu toti au dat bancile in judecata pentru reducerea costurilor si printre acestia ma numar si eu. Nu as fi dat banca in judecata nici in ziua de astazi daca banca, in urma ordonantei 50 nu ar fi incercat sa-mi schimbe dobanda fixa intr-o dobanda variabila din motivul ca: "ordonanta 50 ii obliga sa faca asta". Puteti sa-mi spuneti, unde in textul ordonantei exista aceasta obligativitate? In acelasi timp, banca voia sa-mi redenumeasca un comision in comision de administrare cu toate ca eu comisionul de administrare il platisem integral la acordarea creditului (conform contractului). Vi se pare corect sa platiti de doua ori acelasi comision doar pentru ca asa vrea banca? Nu am dat banca imediat in judecata, nici macar nu am apelat la ANPC, ci am incercat sa o fac sa inteleaga ca greseste. Dupa multe adrese catre banca, singura oferta a fost: 6 ani dobanda fixa, dupa care dobanda variabila in functie de dobanda de referinta si nerenuntarea la plata inca o data a comisionului de administrare. Cum este posibil acest lucru cand eu am contractat un credit cu dobanda fixa pe toata perioada creditului iar comisionul de administrare deja il achitasem integral? Confirmandu-mi-se astfel faptul ca nu se poate discuta amical cu banca, am luat hotararea de a-mi curata contractul de orice clauza care i-ar putea da dreptul bancii sa mai faca abuzuri asupra mea chiar daca acest lucru inseamna diminuarea sau nu a costurilor. In continuare vi se pare incorect ceea ce am facut?
Sandru
bnr si banci
Domnule Jurnalist, stiti de ce e dobanda de 2%?! Pentru ca in momentul semnarii contractului de credit euribor era 5% +2% marja iaca iese 7%, vi se pare putin? E vina noastra ca a scazut euribor-ul? Nu e normal sa scada si dobanda daca scade euribor-ul? Stiti cat e acum euribor-ul? Daca nu stiti va rog sa va documentati. Noi ne-am asumat doar riscul valutar nu si majorarea dobanzii dupa bunul plac al bancii!!!...asta in cazul BCR In ceea ce priveste Volksbank vi se pare normal ca sa inchei un contract cu dobanda fixa si sa-mi majoreze dobanda de la 5.85% la peste 7 ??? Iar despre comisionul de risc care e abuziv ce sa mai povestim...o spun toate instantele din tara !!! Si in unul din procesele colective in care e implicata Volksbank , BNR a iesit sifonata rau daca ati avea curiozitatea sa faceti rost de motivare si sa o cititi !
daniel
comision de risc
Acest comision nu este impozabil ceea ce am dedus din cererea adresata CRB care vine si imi arata ca banca a declarat rata pe care o am de platit in fiecare luna mai putin comisionul de risc conform graficului de rambursare. Daca tot tineti partea bancilor de ce nu spuneti adevarul pe posturile tv cum ca aceeasi banca in europa practica dobazi (DAE) de 3% cu tot cu comisioane
daniel
rata dobanzii in romania
In romania la un credit de 150.000 de pe 25 de ani platesti in Franta rata la un credit de 280.000 de euro pe 15 ani la care beneficiezi si de Asigurare de malpraxis. Am ajuns sclavii bancilor iar BNR nu numai ca nu-i intereseaza dar ii si sprijina asa cum a facut si cu primul imprumut de la FMI prin care dadeau bancilor banii de garantare inapoi, mai exact 20 miliarede.
cosma
penibil
Stimate bancherul.ro o dai rau in penibil. cu articole de felu' asta, vadit platite sau scrise din interiorul sistemului bancar nu ajuti bancile ci reusetsi doar sa cresti/creezi un curent "anti-banci". O sa vie vremea cand bancile au sa scheanue dupe clienti sa-i crediteze chiar si cu dobanada de 2%(asa cum spui) si nu au sa gaseasca chiar de vor fi corecte ptr. ca noi, debitorii de astazi+copiii nostri sigur nu ne vom mai credita. sunt foarte curios sa vaz vbr sau bcr din ce vor supravietui peste 10-15ani. Referitor la BNR: trebui sa iti amintesc ca sub conducerea aceluiasi guvernator au fost devalizate Bancorex, DaciaFelix, BIR, Banca Albina, etc.Unde a fost grija BNR-ului fata de "stabilitatea sistemului bancar" si de depozitele clientilor la acele momente? A cazut vre'un "cap" din BNR atunci? Pana si dl. Cinteze tot cu aia se ocupa/ocupa. => Asocierea cu Nasul/FRF/LPF este magulitoare.
tot cosma sunt
vreu si io
o exceptie de la lege ca mi-e foame si am dat in cap de foame, ca sa-mi cresc copiii, se poa'? hai va rog io<hr a="http://www.bancherul.ro/bogdan-olteanu,-viceguvernatorul-bnr-in-cazul-clauzelor-abuzive,-bancile-ar-trebui-sa-beneficieze-de-o-exceptie-de-la-regula-legii--10860">exceptie de la lege</hr>
suntem peste tot acasa
portile ni se deschid
nu-i echipa mai frumoasa si iubita ca rapid!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PS:1)asta cu stadionul este marca inregistrata Dan Oanta(recunosc oriunde si oricand, reperul meu pana la un punct in presa si, sper eu, prietenul meu acum. Unul dintre oamenii pe care ii ascult cand vorbesc). 2) Vasile, la aia cu publicatiile te inseli, de la noi a fost Marius Pirloiu la eveniment, nu eu, dupa cum corect ai remarcat si tu. Io cred ca nici Isarescu in persoana nu face treaba mai buna decat Marius(nr: e pozitia lui si o respect desi nu sunt de acord) 3) Nu este neaparat nevoie sa fiu prezent la un eveniment ca sa constat ca BNR a zis, ani de zile, ca nu se baga in relatia dintre clienti si banci, si este suficient ca evenimetul la care nu am participat a existat in felul in care a existat. 4)" Raspunsul lui Alexandru Nicolae Păunescu, seful directiei juridice din BNR, a fost destul de clar: banca centrala nu poate interveni intr-un contract dintre o banca si un client. ", zici tu. Pai atunci sa nu intervina si sa-i lase pe toti aia care nu se pricep(de exemplu judecatori sau amarati pe doi lei angajati la ANPC) sa intervina. ps: vasile, cum dreacu sa uitau ma aia "prudential" pe norme fara sa vada conditiile din contract? pai o potentiala clauza litigioasa nu tine de "prudentialitate"?
anddor
Isarescu
Da Isarescu cine o fi? Mesia? Dumnezeu pe pamant? E un individ ca toti ceilalti, care a avut norocul sa fie uns guvernatorul Romaniei. Ce a facut el pentru ca in tara asta sa nu existe nereguli in sistemul bancar si legile sa fie respectate intocmai si de catre mediul bancar? Mi-e greata sa citesc toate aberatiile scrise de autorul acestui articol. Ma baiete mai pune mana si citeste legislatia si apoi apucate de postat laturi de genul asta. Ia intreaba-l tu pe Isarescu cum este cu avizul BNR pe conventii preformulate? De cand sunt ele reglementate si cu ce restrictii. Sa inchis ochii de sfantul scaun al guvernatorului BNR atunci cand preformulatele astea inrobeau romanii in conventii pe veci? Se vede ca te pricepi doar la a face copy-paste dar la asta asa de bine. Nu redresezi marimea fonturilor. Oricum esti varza si la tehnic si la practic. O fi fost un post de scrib liber si s-a inchis postul de la intretinere bude.
anddor
Islanda
Ia rumegati un pic. http://www.youtube.com/watch?v=FRrzdNNmGO4
Iacob Mihai
Atat timp cat nu ne cerem drepturile, guvernantii nostri +BNR+FMI+BCR+toate bancile ne vor fura zilnic, fara nici o jena. De justitie, nici nu mai vorbesc. Romani, nu mai dormiti, luptati macar pentru copii vostri
Atat timp cat nu ne cerem drepturile, guvernantii nostri +BNR+FMI+BCR+toate bancile ne vor fura zilnic, fara nici o jena. De justitie, nici nu mai vorbesc. Romani, nu mai dormiti, luptati macar pentru copii vostri
cosming
clar ca exista clauze abuzive in contractele de credit!
Eu am hotarare judecatoreasca in care scrie negru pe alb ca exista clauze abuzive in contractele mele de credit! Cum sa nu existe ?! Cat timp ANPC nu aproba si nu este consultat cu privire la continutul contractelor de credit vor exista CLAUZE ABUZIVE! De ce nu se introduce o prevedere legala prin care orice contract standard de adeziune sa fie aprobat de ANPC inainte de a fi lansat pe piata de catre banca ???
Gologan
ignoranta
Mai e mult pana departe ... oamenii comenteaza fara a fi informati ori sunt informati dar ...dezinformeaza. Un fapt e clar - dreptul consumatorului e o materie juridical aparte de care putini au habar , inclusiv intre judecatori... nu-i destul sa mesteci doar ceea ce iti serveste unul sau altul dintre avocati si sa "uiti" realitatea momentului in care semnezi un contract cu un furnizor de produse... pe un contract "preformulat" - apropos - ce contract semnam pt energia electrica? Dar pentru cablu TV etc? Iar jignirile, de orice fel, arata lipsa de argumente...
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii
Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online
Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii
Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit
Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
- Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude
- Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania
- Profitul bancilor, in crestere cu 10%
- Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale
- Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor
- Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?
Profil de Bancher
-
Bogdan Popa, Vicepresedinte, Divizia Control Financiar si Contabilitate
Raiffeisen Bank
Cu peste 10 ani de experienta in domeniul bancar, ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor ÅŸi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
plati online
ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii