BANCI | Stirea Zilei

Romanii au la Bank of Cyprus de 2 ori mai multe credite decat depozite. Ce se intampla cu creditele daca o banca falimenteaza sau e cumparata?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-05 15:12

Un „amanunt” in cazul Bank of Cyprus: banca a acordat romanilor de 2 ori mai multe credite decat depozitele atrase. Astfel, conform ultimelor rezultate facute publice de banca, la finalul trimestrului 3 din 2012, Bank of Cyprus Romania avea credite in sold in valoare de 574 milioane euro, in timp ce depozitele atrase de la clienti se ridicau la doar 245 milioane euro.

Problema este ca Bank of Cyprus are o expunere pe sectorul imobiliar (225 milioane euro), constructii si hotelier (109 milioane euro) de aproape 60% din portofoliul total de credite, ceea o face acum extrem de vulnerabila la conditiile adverse ale crizei.

Acesta este si motivul pentru care provizioanele pentru credite neperformante s-au ridicat la 16,3 milioane euro, fata de doar 6,9 milioane in septembrie 2011.

Doua dintre cele mai cunoscute investitii neprofitabile ale bancii sunt mall-ului Liberty Center din cartierul bucurestean Rahova si firma ONT Carpati, care detine 30% din Marriott si un hotel la Sinaia.

Cei care-si fac griji in privinta depozitelor la Bank of Cyprus trebuie sa stie ca toate sumele cu valori de pana la 100.000 de euro, in orice tip de cont, nu doar depozit, sunt garantate de schema de garantare din Cipru, asadar chiar si in cazul in care banca nu va fi cumparata de Banca Transilvania, tot isi vor primi banii inapoi, mai devreme sau mai tarziu. Cei care detin sume mai mari, risca sa piarda pana la 60% daca banca nu va fi cumparata de Banca Transilvania sau nu se va gasi o alta solutie, ca in Anglia.

Cei care au de rambursat credite, nu trebuie sa se bucure, pentru ca obligatiile contractuale se mentin indiferent de ce se va intampla cu banca. Chiar daca intra in faliment, contractele de credit raman valide si vor fi preluate de entitate care se ocupa de lichidarea bancii (Fondul de Garantare) ce va urmari incasarea datoriilor, conform prevederilor contractuale.

In cazul preluarii de catre alta banca, aceasta urmeaza sa stabileasca daca va mentine sau va schimba conditiile creditului, conform propriilor norme. De regula, banca trebuie sa-si integreze contractele de credit, astfel incat clientii vor fi invitati sa se adapteze noilor conditii, iar in caz de refuz pot sa-si refinanteze creditul la o alta banca.

 Bilantul Bank of Cyprus (mil.euro)
  Credite Depozite Provizioane Rezultat net
2012 574 245 16,3 -6,6
2011 641 184 6,9 +4,8

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii