BANCI | Stirea Zilei

Romania risca sa intre in capcana veniturilor mijlocii, avertizeaza seful BERD

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-09-19 00:21

Desi salariile romanilor au crescut in ultimii 20 de ani de trei ori mai mult decat in alte tari, de la 30% fata de media europeana la peste 60% in prezent, Romania risca sa intre in asa-zisa capcana a veniturilor mijlocii, adica sa ramana pentru mai multi ani de acum inainte la acelasi nivel, fara sa-si reduca in continuare decalajul fata de tarile UE dezvoltate, considera seful Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti.

Venitul pe cap de locuitor in ultimii 20 de ani a crescut in Romania de trei ori mai mult decat in alte tari cu economii asemanatoare si de aproximativ aceeasi marime.

In anul 2000, venitul pe cap de locuitor masurat la paritatea puterii de cumparare era in Romania de doar 33% din media UE.

Saptesprezece ani mai tarziu, in 2007, ponderea salariilor romanilor au ajuns la 60% din media europeana, un avans urias.

Triplarea veniturilor populatiei in perioada 2000-2008 s-a datorat schimbarilor institutionale si structurale profunde, dupa aderea la UE in 2007, precum restructurarea si privatizarea intreprinderilor de stat, precum si reformele in vederea imbunatatirii mediului de afaceri si cresterea eficientei si independentei institutiilor publice.

Din pacate, istoria convergentei altor tari a aratat ca o astfel de tendinta este greu de mentinut pe o perioada de mai mult de 10 ani.

Dupa criza din 2008, cresterea economica medie in Romania a fost de 1,9%, cu mult sub media de 6% anterior. Iar avansul impresionat al PIB-ului de 7% in anul trecut a fost determinat in principal de politicile fiscale prociclice, acompaniate de cresterea dezechilibrelor externe.

“Faptul ca Romania nu a reusit sa obtina o crestere economica la fel ca inaintea crizei fara agravarea dezechilibrelor macroeconomice sugereaza ca exista un risc de cadere in capcana venitului mijlociu, fenomen analizat dupa criza din Asia de la finalul anilor 90.

Transion Report realizat de BERD arata ca tarile cu venituri mijlocii, reprezentand intre o treime si doua treimi din venituril mediu din SUA, au tendinta de scadere a cresterii productivitatii, ceea ce este si cazul Romaniei in ultimii 10 ani, din 2008.

In timp ce salariile cresc, productivitatea nu tine pasul cu acestea, pentru ca tarilor le este dificil sa treaca de la un model de crestere economica bazata pe investitii si tehnologiile existente la o economie stimulata de inovatie si dezvoltarea de noi tehnologii.

La fel ca alte tari din regiune, avansul economic al Romaniei dinainte de 2008 s-a datorat predominant cresterii productivitatii si a eficientei economiei, dupa eliminarea modelului centralizat din perioada comunista, precum si investitiilor straine directe si fondurilor europene.

Insa in ultimii ani, principala contributie la cresterea economica a avut-o acumularea de capital fix. Cu toate acestea, rata investitiilor a fost mai scazuta comparativ cu perioada precriza: 25% din PIB, fata de 35% din PIB anterior. Comparativ, economiile din tarile emergente asiatice au o rata de investitii de 30% din PIB.

De asemenea, investitiile straine directe in Romania au scazut la doar 2% din PIB, de la 89% inainte de criza, iar investitiile green field au stagnat la 100 milioane euro annual.

Exista mai multe solutii pentru evitarea capcanei venitului mijlociu, una dintre ele fiind investitiile in infrastructura, precum drumurile, in conditiile in care Romania se afla pe locul 102 din 137 in topul calitatii infrastructurii din Global Competitiveness Index.

O alta solutie sunt reformele structurale, care au incetinit productivitatea in ultimii ani.

De asemenea, complexitatea sistemului de taxe, coruptia si economia informala reprezinta obstacole permanente pentru mediul de afaceri din Romania.

Tranzactia de la veniturile mijlocii se face prin trecerea de la tehnologiile de import si de imitatie la dezvoltarea de noi produse si servicii. Pe scurt, este vorba de inovatie.

Iar aici, Romania are deja avantaje majore, precum o infrastructura de comunicatii foarte dezvoltata si un sector IT aflat printre primele destinatii europene de ousourcing.

Taguri: BERD  European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii