BANCI | Stirea Zilei

Romania are cea mai mare crestere din Europa la creditele ipotecare si depozitele bancare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-26 22:31

Avansul PIB-ului Romaniei cu 3,5% in 2013, 3% in 2014 si 3,8% in 2015, unul dintre cele mai ridicate ritmuri de crestere din Europa, s-a simtit foarte bine si in buzunarele romanilor si conturile firmelor, care au castigat mai multi bani pentru consum si investitii, ceea ce le-a permis sa obtina mai multe credite, dar si sa faca economii.

In raportul anual privind tendintele de consum publicat de catre Autoritatea Bancara Europeana (ABE) sunt prezentate si statisticile privind evolutia creditarii si economisirii in tarile europene, in care Romania se afla, cum ne-am obisnuit, la extreme.

Astfel, bancile romanesti au inregistrat in ultimii doi ani (2014-2015) cel mai ridicat ritm de crestere a volumelor de credite ipotecare din Europa, de peste 15%, in timp ce in Ungaria imprumuturile scadeau cu 10%, in Bulgaria stagnau iar in Polonia ritmul de crestere era de doar in jurul a 5%.

Cehia, Slovacia si Austria au inregistrat si ele cresteri ale creditelor ipotecare de peste 10%, pe fondul cresterii economice si a pietei imobiliare.

Cresterea puternica a creditelor ipotecare din Romania s-a datorat programului Prima Casa, prin care statul a garantat creditele ipotecare, impunand in schimb bancilor sa practice un avans de doar 5% din pretul unei locuinte, fata de standardul de minim 15%, precum si dobanzi cu marje de maxim 2% plus indicele ROBOR la 3 luni al pietei interbancare, cu minim un punct sub nivelul creditelor standard.

Avansul scazut si dobanzile mici, care au ajuns la sub 3% pe an, pe fondul scaderii indicelui ROBOR la doar 0,75%, a permis si celor cu venituri mai mici sa se incadreze pentru un credit ipotecar, astfel ca programul Prima Casa s-a bucurat de o popularitate foarte ridicata.

In acelasi timp insa, tara noastra se situeaza pe ultimul loc, dupa cum se vede in grafic, la indicatorul privind ponderea creditelor ipotecare in PIB, de sub 10%, un nivel apropiat de cel din Ungaria si Bulgaria, dar departe de Polonia si Cehia, cu peste 20%.

Interesant este ca Romania se afla pe primul loc din Europa si privinta ritmului de crestere a depozitelor bancare, cu peste 25% in ultimii doi ani, urmata de Ungaria, Bulgaria, Croatia si Polonia.

Insa, ca si in cazul creditelor ipotecare, tara noastra se afla tot pe ultimul loc in privinta volumului de depozite bancare raportat la PIB-ul tarii.

In concluzie, ritmul de crestere mai ridicat al creditelor si depozitelor bancare din Romania poate fi justificat de volumul redus al acestora comparativ cu alte tari, insa o accelerare prea rapida ar putea provoca riscuri pe care le-am mai vazut in perioada de euforie dinaintea izbucnirii crizei din 2008.

Taguri: Autoritatea Bancara Europeana (ABE)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii