BANCI | Stirea Zilei

ROBOR la 3 luni, indicele de referinta pentru creditele in lei, a revenit la nivelul dinainte de Brexit, dar bancile au inceput deja sa majoreze dobanzile la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-08 22:35

ROBOR la 3 luni, dobanda interbancara de referinta pentru majoritatea creditelor in lei acordate de banci populatiei si firmelor, a revenit la cel mai mic nivel inregistrat pana acum, de 0,73%, inainte de votul pentru Brexit de la finalul lunii iunie.

Si asta in ciuda faptului ca excesul de lichiditati al bancilor romanesti, mentinut in depozite la BNR, a scazut in august la cel mai mic nivel din acest an, respectiv o medie zilnica de 4,3 miliarde lei, la jumatate fata de nivelul din iulie, cand era de 9,6 miliarde lei, si cu aproape trei ori mai mic fata de iunie, cand era de 11,7 miliarde lei.

Ceea ce poate reprezenta un indiciu ca nivelul dobanzilor interbancare ar putea sa mai creasca in urmatoarea perioada, daca volumul de lichiditati la dispozitia bancilor va continua sa scada.

Indicatorul ROBOR la 3 luni a crescut sensibil, dar nu mult, la finalul lunii iunie, dupa votul in favoarea iesirii Angliei din Uniunea Europeana (Brexit): de la 0,75%, la cat se stabilizase in luna mai, a urcat la 0,85%.

Dobanda de referinta pentru creditele in lei a coborat apoi la 0,80%, nivel la care a ramas in iulie, dupa care a coborat din nou, in august, spre 0,75%, pentru ca zilele trecute sa coboare sub acest prag, pana la 0,73% ieri si 0,74% astazi.

Nivelul de 0,73% a mai fost atins in 13 iunie si in 26 mai 2016.

Este putin probabil ca ROBOR la 3 luni sa coboare mai jos de acest nivel, in contextul in care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat de inteles ca BNR urmeaza sa inceapa un nou ciclu de intarire a politicii monetare, odata cu cresterea inflatiei, dupa disparitia efectelor reducerii TVA.

In acelasi timp, dobanzile la creditele acordate de banci au inceput inca din prima parte a acestui an o tendinta de crestere, in ciuda reducerii indicelui ROBOR la 3 luni, precum si a scaderii continue a dobanzilor la depozite.

Astfel, dobanda medie la creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor a crescut in primul semestru din acest an cu aproape o jumatate de punct, la 5,79% in iunie 2016, de la 5,35% in decembrie 2015, cand s-a inregistrat cea mai mica dobanda de pana acum, conform statisticilor BNR. (Vezi aici detalii)

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  ROBOR  statistici BNR  dobanda de politica monetara  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii