BANCI | Stirea Zilei

Rezultatele preliminare ale Raiffeisen International in 2008: profit consolidat record, de 982 milioane euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-19 13:07

Decizia de a publica rezultatele preliminare s-a datorat conditiilor actuale de incertitudine de pe piata. Informatiile din acest comunicat se bazeaza pe cifre neauditate. Raportul anual complet, care va include toate detaliile cu privire la anul financiar 2008, va fi prezentat pe 26 martie, se arata intr-un comunicat al bancii.

Desi trimestrul al patrulea al 2008 a fost unul foarte dificil pentru toata industria bancara, Raiffeisen International Bank-Holding AG a reusit sa isi atinga tintele propuse pentru 2008 si sa obtina din nou, rezultate anuale record. Profitul consolidat (dupa impozitare si plata intereselor minoritare) a crescut cu 17 procente, la 982 milioane de euro. Un factor cheie pentru obtinerea acestui rezultat l-a reprezentat venitul net din dobanzi, care a crescut cu aproximativ 34 de procente, pana la 3,2 miliarde de euro. Provizioanele pentru pierderi din deprecierea activelor au fost majorate la 780 milioane de euro, mai mult decat dublu fata de suma din 2007 (357 milioane de euro). Aceasta crestere semnificativa reflecta abordarea conservatoare fata de managementul riscurilor practicata de Raiffeisen International, oferindu-i totodata un spatiu de manevra pentru a absorbi riscurile viitoare.

La aproximativ 1,5 miliarde euro, venitul net din comisioane a crescut cu mai mult de 20 de procente fata de anul trecut. Profitul din tranzactionare a crescut cu 31%, la 168 milioane de euro, în timp ce cheltuielile administrative generale au crescut cu numai 21%, la 2,6 miliarde de euro (2007: 2,2 miliarde euro).

"Aceste cifre preliminare sunt dovada clara ca modelul nostru de afaceri functioneaza chiar si in conditii economice extraordinar de dificile", a afirmat Presedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic. Pentru a consolida bazele acestui model, compania a implementat o serie de masuri ce includ: imbunatatirea continua a standardelor sale inalte de management al riscului si constituire a garantiilor, stoparea creditarii in franci elvetieni, reducerea generalizata a creditelor in valuta, oprirea la nivel de grup a programului de extindere a retelei si reduceri de personal in Ucraina si Ungaria.

In 2008, Raiffeisen International a acordat o atentie deosebita cresterii depozitelor de la clienti, reusind sa creasca volumul acestora la 44,2 miliarde euro la finalul anului, cu 9% fata de perioada similara a anului trecut. " Am reusit sa ne intarim substantial baza de depozite si lichiditatea in general, desi am inregistrat o scadere destul de importanta a depozitelor de la clienti, datorita crizei financiare, mai ales in urma evenimentelor din septembrie. Acest lucru reflecta pozitia noastra excelenta pe piata din regiune si gradul inalt de incredere pe care clientii nostri il au in marca Raiffeisen", a adaugat Stepic.

Creditele si avansurile pentru clienti au crescut cu 18%, la 57,9 miliarde de euro in 2008. Bilantul total al Raiffeisen International a fost de 85,4 miliarde de euro la finalul anului, cu 17% mai mare decat cele 72,7 miliarde de euro inregistrate cu un an inainte.

Analistii macroeconomici ai RZB prognozeaza o scadere a PIB-ului de 1,3 procente pentru 2009 in Europa Centrala si de Est. Aceeasi cifra a fost prognozata si pentru Austria. In ciuda conditiilor generale care se deterioreaza, Dr. Stepic continua sa considere aceasta regiune ca fiind motorul de crestere al Europei si evidentiaza faptul ca este important ca acesta sa fie mentinut in functiune. Prezentarea permanent exagerata a riscului din regiune si neprezentarea perceptiei publice in legatura cu ECE sunt potentiale obstacole in atingerea acestor obiective, potrivit lui Stepic. Acest lucru a avut impact asupra pretului actiunilor multor companii active in regiune, care au sistat astfel dezvoltarea fundamentala a afacerilor. Problema cu care ne confruntam in prezent este sa evitam consecintele pe termen lung asupra economiei reale. "Nu trebuie sa ne intoarcem la o Europa care evolueaza la doua viteze diferite. Uniunea Europeana si multe alte institutii au investit prea mult in acest proiect al unei Europe unite si stabile. Raiffeisen International si-a demonstrat deja angajamentul pe termen lung fata de regiune in timpul crizei din Rusia din 1998 si contribuie semnificativ ca si banca de sistem la stabilizarea economiei din regiune ", a mai adaugat Stepic.

* * * * *

Raiffeisen International opereaza una dintre cele mai extinse retele bancare din ECE. 17 piete din zona de dezvoltare a Europei sunt acoperite de banci subsidiare, companii de leasing si furnizori de servicii financiare. 14,6 milioane de clienti sunt deserviti de peste 3.100 unitati. Raiffeisen International este o subsidiara integral consolidata a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), care detine mai mult de doua treimi din actiuni. Restul de actiuni se tranzactioneaza liber, fiind listate la Bursa din Viena. RZB este una din cele mai importante banci comerciale si de investitii din Austria si este institutia centrala a Grupului Bancar Austriac Raiffeisen, cel mai mare grup bancar din tara.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii