BANCI | Stirea Zilei

Rata George e inteligenta, dar incorecta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-05 19:06

Banca Comerciala Romana (BCR) isi face publicitate incorecta la creditul de nevoi personale George, cu o dobanda cat blocul de mare, "de la 6,49", dar care pote fi si de aproape trei ori mai mare, adica 16,49% pe an, aceasta valoare maxima a dobanzii nefiind insa vizibila de potentialii clienti ai banci, fiind scrisa cu cifre foarte mici, invizibile.

In ultimul timp, mai multe banci folosesc formula de dobanda "de la X%", cu scopul de a se lauda ca au dobanzi mai mici decat concurenta, insa in urma criticilor Bancherul.ro, unele dintre ele (ING si OTP Bank), dar nu toate, si-au corectat reclamele, in care au adaugat, asa cum e normal, si nivelul maxim al dobanzii, dupa formula "de la x% pana la y%".

Cu toate acestea, aceasta formula de dobanda, "de la x% pana la y%" nu este transparenta, intrucat prevede o serie de conditii necunoscute in prealabil pe care clientii trebuie sa le indeplineasca pentru a se incadra la cea mai mica dobanda vazuta in reclame.

Corect ar fi ca aceste banci sa-si faca reclama cu dobanda standard medie pentru credite, dobanda pe care si noi o luam in considerare atunci cand facem topul dobanzilor la credite.

Astfel, dobanda medie la creditul George este 11,49% (media aritmetica dintre cea mai mica dobanda cu care BCR isi face reclama - 6,49% si cea mai mare - 16,49%).

Costul total pentru un credit George (se numeste astfel dupa numele aplicatiei online omonima, de pe care se poate obtine un astfel de imprumut), reflectat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda, cat si comisioanele, este 12,11%, calculata pentru un credit in valoare de 23.000 de lei rambursat pe o perioada de 5 ani, cu dobanda medie de 11,49%.

Topul celor mai mici dobanzi la credite

Creditul George se claseaza astfel pe locul opt in topul bancilor cu cele mai mici dobanzi standard la creditele de nevoi personale, atat variabile, cat si fixe. In cazul creditelor cu dobanda fixa, BCR se afla pe locul cinci. (vezi foto)

Dobanda "de l a 6,49%" la creditul George are cel putin trei conditii clare specificate de banca: este valabila doar in cazul refinantarii unui alt credit de la o alta banca, daca salariul clientului se vireaza intr-un cont BCR si daca se incheie si o asigurare.

Mai sunt insa si alte conditii in care dobanda este personalizata: "în funcție de sumă, optiuni, perioada creditului, istoricul relației cu banca, venitul realizat, ratele în derulare și comportamentul de plată etc.".

Asadar, nu se stie exact care este portretul robot al clientului care poate obtine creditul George cu dobanda de 6,49%. Un singur lucru e cert: dobanda maxima, de 16,49%.

De aceea, pentru a fi corecta, reclama BCR ar trebui sa arate, cu cifre la fel de mari ca dobanda minima, si pe cea maxima, asa cum procedeaza alte banci, precum ING Bank sau OTP Bank.

 

Taguri: dobanzi credite nevoi personale  Banca Comerciala Romana (BCR)  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  DAE credite nevoi personale  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii