BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank a repatriat din Austria credite externalizate de 240 mil. euro si a acordat imprumuturi noi de 1 miliard de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-20 23:49

Raiffeisen Bank a reusit in primul semestru al acestui an sa-si majoreze substantial soldul creditelor, cu 8%, echivalentul a 310 milioane euro (1,3 miliarde lei), volumul de noi imprumuturi acordate ridicandu-se la 1 miliard de euro (4,4 miliarde lei), mai multe decat cele acordate de Banca Transilvania.

Soldul de credite al Raiffeisen a ajuns la 4,14 miliarde euro la finalul lunii iunie 2015, insa cea mai mare pondere, respectiv 6% din aceasta crestere, echivalentul a 240 milioane euro, se datoreaza preluarii de la o companie din cadrul grupului Raiffeisen a unui pachet de credite pentru persoane fizice externalizat in anii precedenti.

Am achizitionat un portofoliu de credite care a ramas in urma unui proces de securitizare facut de Raiffeisen Bank in anii anteriori, in cadrul grupului”, a precizat Bogdan Popa (foto), directorul financiar (CFO) al Raiffeisen Bank, pentru Bancherul.ro.

Este vorba de o practica utilizata in trecut de mai multe banci straine in Romania, care isi externalizau portofolii de credite catre bancile-mama sau companii din cadrul grupurilor, din diverse motive, precum optimizarea cerintelor de capital, obtinerea de finantare avantajoasa sau pentru a evita rezervele minime obligatorii impuse de BNR.

Raiffeisen Bank a avut asadar o crestere organica a creditarii de doar 2% in prima jumatate a acestui an, fata de aceeasi perioada a anului precedent, datorata in principal creditelor acordate persoanelor fizice.

Cu toate acestea, volumul de noi credite acordat de banca este substantial.

Este vorba de noi credite de consum in valoare de 225 milioane euro si de 1.100 de credite Prima Casa, echivalentul a 37 milioane euro, la care s-au adaugat 410 credite din surse EIF – JEREMIE, in principal denominate in RON, in valoare de aprox. 27 milioane euro echivalent.

Raiffeisen a acordat in prima jumatate a anului noi facilitati si reinnoiri in valoare de aproape 1 miliard de euro. Dintre acestea, aproximtiv 30% au fost destinate persoanelor fizice, precizeaza Bogdan Popa.

Volumul de credite noi acordat de Raiffeisen este mai mare chiar decat al Bancii Transilvania, care a raportat ca in prima parte a anului a acordat companiilor si persoanelor fizice peste 67.000 de credite noi, in valoare de 3,529 miliarde lei (in jur de 800 milioane euro).

Raiffeisen are un stoc de credite in franci elvetieni de 366 milioane euro, conform raportarii bancii-mama, in crestere cu 15 milioane euro fata de cele 350 milioane cate au fost raportate la finalul anului trecut, probabil ca efect al preluarii creditelor externalizate.

Rata creditelor neperformate la creditele in franci elvetieni ale Raiffeisen Bank Romania este de 16,8%, iar rata de acoperire cu provizioane este de 74,9%, potrivit raportului bancii-mama.

Valoarea totala a activelor Raiffeisen Bank a ajuns la 6,48 miliarde euro, in crestere cu 9% fata de cele 5,94 miliarde euro cat erau la finele lui iunie 2014.

Depozitele atrase de banca au avansat in acelasi ritm cu stocul de credite (+8%), ajungand la 4,67 miliarde euro. Raportul credite/depozite este in prezent de 89% (constant fata de iunie 2014).

Profit de 48 milioane euro

Raiffeisen a anuntat obtinerea unui profit de 48 milioane euro (225 milioane lei) in prima jumatate a acestui an, mai mic insa decat principalii concurenti: BCR (603 milioane lei, la nivel de grup), BRD (270 milioane lei) si Banca Transilvania (2,278 miliarde lei, la nivel de grup, dupa preluarea Volksbank).

In aceeasi perioada a anului trecut, banca austriaca a avut un profit mai mic cu 6%, respectiv 45 milioane euro.

Cresterea castigului s-a datorat in principal scaderii considerabile, cu aproape 20%, a provizioanelor pentru credite neperformante, de la 40 la 32 milioane euro, in conditiile reducerii veniturilor cu 2%.

Volumul total de credite neperformante este de 297 milioane euro la finalul primului semestru din 2015, reprezentand 7,2% din totalul portofoliului de credite, considerabil sub nivelul pietei, de 13%, si in scadere cu un punct procentual fata de iunie 2014.

Bogdan Popa este directorul financiar (CFO) al Raiffeisen Bank
Bogdan Popa este directorul financiar (CFO) al Raiffeisen Bank

Aceasta evolutie s-a datorat unei abordari consecvente in ceea ce priveste strategia prudenta de risc, implementata in mod disciplinat. Imbunatatirea comportamentului de plata al clientilor, pe fondul unui context macroeconomic in revenire, ne-a ajutat de asemenea sa avem aceste rezultate”, a precizat Bogdan Popa, directorul financiar (CFO) al Raiffeisen Bank, pentru Bancherul.ro.

Profitul operational al bancii a fost de 91 mil. euro in prima parte a anului, cheltuielile fiind de 124 mil. euro iar veniturile au insumat 215 mil. euro, in scadere cu aproape 3% fata de cele 221 mil. euro din primul trimestru din 2014, din cauza evolutiei ratelor de dobanda, mentioneaza banca.

Marja neta de dobanda in primul semestru a fost de 4,04%, fata de 4,34% in primul semestru din 2014. In al doilea trimestru al anului, Raiffeisen a reusit insa sa-si majoreze substantial marja de castig, la 4,38%, fata de doar 3,79% in primele trei luni ale anului.

“Ca rezultat al masurilor luate de banca pentru cresterea eficientei si pentru diversificarea surselor de venituri, raportul cost/venituri a scazut usor la 58,5% fata de 58,7%, cat era la jumatatea lui 2014”, precizeaza banca intr-un comunicat.

“O tendinta imbucuratoare si confirmata de prima jumatate a anului 2015 este aceea ca tot mai multi clienti folosesc canalele electronice (peste 100.000 de utilizatori Smart Mobile si Raiffeisen Online) pentru a face operatiuni – cu efecte deopotriva in eficientizarea activitatii si in satisfactia clientilor”, mai precizeaza banca in comunicat.

Numai ca acelasi numar de utilizatori de online banking a fost raportat de banca si in primul trimestru al anului precedent.

Raiffeisen Bank a mai precizat ca are aproximativ 2 milioane de clienti persoane fizice, 100.000 IMM-uri si 7.800 de companii, cu 100 mai multe companii decat anul trecut. La nivel de grup (care include firma de leasing si banca pentru locuinte), numarul exact de clienti este 2.113.657 in iunie 2015, fata de 2.095.440 la finalul lunii martie si 2.066.076 in iunie 2014.

Reteaua bancii numara 513 unitati, cu 15 unitati mai putine decat anul precedent (528 in iunie 2014).

Raiffeisen mai are 1.100 ATM-uri, la fel ca anul precedent, precum si 13.400 POS-uri, cu 400 mai multe decat in iunie 2014.

Numarul de angajati este de 5.349, cu 120 mai putini decat in iunie 2014 (5.478).

„Ma bucur ca strategia noastra pe termen lung isi arata roadele si se reflecta in rezultate bune an de an. Raiffeisen Bank anunta astazi un profit net de 48 milioane de euro pentru primele sase luni, confirmand inca o data ca urmam o strategie clara si pe termen lung - investim constant in relatia cu clientii, in angajatii nostri, in tehnologie si in inovatie. Ne-am propus, am reusit si vom continua sa fim o organizatie responsabila prin tot ceea ce facem in fiecare zi”, a spus Steven van Groningen, Presedinte&CEO Raiffeisen Bank, citat intr-un comunicat al bancii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii