BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank a obtinut un profit record in 2018, aproape dublu fata de 2017, cu o marja de dobanda inca o data mai mare decat in Ungaria, Polonia sau Cehia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-13 22:40

Raiffeisen Bank a obtinut in 2018 cel mai mare profit din istoria bancii in Romania, in valoare de 881 milioane lei, in crestere cu 80% fata de anul precedent, in pricipal datorita unui volum mai mare de dobanzi si comisioane incasate pentru creditele acordate clientilor, pe fondul cresterii marjei de dobanda si a stocului de imprumuturi.

Astfel, marja de dobanda (castigul obtinut de banca din diferenta dintre dobanda platita pentru depozite si dobanda incasata pentru credite) a crescut anul trecut cu peste un punct procentual (0,59%), la 4,21%, de la 3,62% cat era in 2017.

Comparativ, marja de dobanda practicata de Raiffeisen in Ungaria este de doar 1,92%, in Polonia este 2,23%, in Slovacia 2,33% iar in Cehia 2,11%, adica inca o data mai mica decat in Romania.

Raiffeisen este una dintre bancile cu cele mai mari dobanzi la creditele de consum si cele ipotecare si in acelasi timp are printre cele mai mici dobanzi la depozite.

Cresterea marjei de dobanda a avut loc si in conditiile majorarii indicelui ROBOR utilizat pentru creditele cu dobanda variabila, precum cele Prima Casa, din cauza reizbucnirii inflatiei si a modificarii dobanzii de referinta a BNR.

In aceste conditii, Raiffeisen a reusit sa-si majoreze cu 28%, echivalentul a 73 milioane euro, veniturile nete dobanzi, pe parcursul anului trecut.

Si veniturile nete din comisioane au avut o crestere anuala de 7%, echivalentul a 13 milioane lei.

Banca si-a majorat substatial, cu 85%, echivalentul a 10 milioane lei, si veniturile din tranzactii, precum schimburile valutare.

Veniturile din dobanzi si comisioane au crescut nu doar in urma cresterii marjei de dobanda, ci si din cresterea cu 19%, echivalentul a 0,9 miliarde euro, a volumului de credite acordate clientilor, conform datelor prezentate de grupul Raiffeisen International.

Banca a avut de castigat si din scaderea provizioanelor pentru credite neperformante la 38 milioane euro in 2018, mai putine cu 35 milioane euro (48%) fata de anul precedent.

Comunicatul Raiffeisen

Rezultate financiare Raiffeisen Bank Romania

Raiffeisen Bank a inregistrat o crestere a portofoliului de credite cu 19% in 2018. 

● Profitul net a crescut cu 79%, pana la 881 milioane de lei;
● Activele totale ale bancii au crescut cu 11% si au depasit pragul de 40 de miliarde de lei;
● Portofoliul de credite al bancii s-a majorat cu 19% si a ajuns la 26,73 miliarde de lei;
● Cresterea creditarii vine, in mare parte, din finantarile acordate companiilor romanesti;
● Depozitele clientilor au crescut cu 11%, pana la 33,09 miliarde de lei;
● Rata creditelor neperformante a scazut la 4,1% la finalul anului 2018;
● Taxele si impozitele directe si indirecte suportate de banca au fost de peste 476 milioane de lei;

Raiffeisen Bank Romania a incheiat anul 2018 cu un profit de 881 milioane de lei (echivalentul a 189 milioane de euro), cu 79% mai mult decat in 2017, cand a inregistrat 491 milioane de lei.

Activele bancii au crescut cu 11%, pana la 40,04 de miliarde lei. Creditele acordate clientilor au crescut cu 19%, pana la 26,73 de miliarde lei in 2018, iar depozitele clientilor au avansat anul trecut cu 11%, atingand valoarea de 33,09 miliarde de lei.

Veniturile bancii au ajuns la finalul anului trecut la 2.522 de milioane lei, cu 23% mai mult fata de 2017.

Evolutia foarte buna a rezultatelor bancii se datoreaza cresterii cotei de piata pentru credite si unui ritm sustinut si echilibrat de crestere organica pe principalele segmente de clienti si produse. Vorbim de cele mai bune rezultate financiare inregistrate vreodata de Raiffeisen Bank in Romania.

„Intotdeauna am spus ca succesul nu vine imediat si nici dintr-odata. Rezultatele exceptionale de astazi au in spate ani de eforturi, de incercari, de esecuri si de reusite. 2018 este anul cu cele mai bune rezultate ale bancii de pana acum, iar acest lucru se transpune in faptul ca suntem un finantator responsabil al economiei romanesti, creditele acordate clientilor se apropie de 6 miliarde de euro, avem aproximativ 5.000 de salariati si suntem unul dintre cei mai importanti contributori la bugetul de stat” a spus Steven van Groningen, Presedinte si CEO Raiffeisen Bank.

La finalul anului 2018, volumul de credite nete acordate de banca a crescut cu 20%: pentru companiile mari si medii cresterea a fost de 23%, pentru IMM-uri de 13%, iar imprumuturile nete acordate persoanelor fizice au avansat cu 10%.

In acelasi timp, costul riscului a scazut la jumatate in 2018 fata de 2017, pe fondul evolutiei bune a economiei si a imbunatatirii comportamentului de plata al clientilor bancii. Rata creditelor neperformante a scazut cu 2 puncte procentuale, pana la 4,1%.

Taxele si impozitele directe si indirecte suportate de banca in anul 2018 au fost in valoare totala de peste 476 milioane lei.

Cheltuielile operationale au crescut anul trecut cu 6% fata de 2017, pana la 1,28 miliarde de lei, pe fondul cresterilor salariale, al presiunilor inflationiste, dar si al investitiilor importante in IT, digitalizare si infrastructura.

Anul 2018 a adus doua importante schimbari in infrastructura IT a bancii, care ne ajuta sa fim mai flexibili la schimbari si sa raspundem mai rapid cerintelor clientilor, dar si tuturor reglementarilor. Sistemul central al bancii a fost actualizat la versiunea cea mai recenta, mai performanta “Signature”, iar aplicatiile noi de mobile si online banking au fost lansate catre angajatii Raiffeisen Bank, in noiembrie 2018. Aplicatiile noi vor putea fi utiliazate curand de clientii persoane fizice ai bancii si vor integra cerintele regulatorii PSD2.

Portofoliul de clienti digitali a inregistrat noi cresteri in 2018, iar utilizatorii Raiffeisen Online si Smart Mobile au folosit aplicatiile cu 65% mai mult decat in anul precedent. Numarul de clienti activi digitali a ajuns la 600.000, iar numarul utilizatorilor Smart Mobile a crescut cu 47% fata de 2017.

Raiffeisen Bank a lansat in 2018 agentiile “fara cash” (37 de agentii) si a investit in noua generatie de sucursale, primele unitati fiind deja deschise in Bucuresti (AFI Mall) si in Oradea (Lotus Mall). Din noiembrie 2018, Raiffeisen Bank este printre primele banci din Romania care poate emite pe loc carduri pentru persoanele fizice. Banca isi pastreaza in continuare locul intai pe piata cardurilor de credit din Romania, cu 500.000 de carduri active.

Raiffeisen Bank a inregistrat o crestere record a numarului de clienti Premium, peste 16% fata de 2017, si ocupa prima pozitie in preferintele clientilor privind calitatea experientei oferite prin bancherul personal si beneficiile dedicate.

De asemenea, banca are unul dintre cele mai bune servicii de private banking din piata* si administreaza active de peste 5 miliarde de lei pentru clientii sai care apeleaza la servicii de consultanta, instrumente financiare si servicii conexe. In 2018 am continuat sa imbunatatim calitatea serviciilor private banking oferite, prin investitii in digitalizare si in pregatirea specialistilor nostri.

In ceea ce priveste numarul de clienti in 2018, banca are in portofoliu peste 2 milioane de persoane fizice, aproximativ 91.000 de IMM-uri si 5.700 de companii mari si medii. La sfarsitul anului 2018, banca avea 4.966 de angajati (5.190 de angajati in 2017), 419 unitati (451 in 2017), peste 900 ATM-uri, aproape 20.000 de POS-uri si 220 masini multifunctionale (MFM-uri).

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii