BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a dublat profitul in 2016, in ciuda litigiului cu Curtea de Conturi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-04-18 23:43

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a obtinut un profit de 2 milioane lei in 2016, dublu fata de anul precedent, in ciuda litigiului cu Curtea de Conturi care a determinat banca sa-si suspende activitatea de incheiere de noi contracte de economisire-creditare, rezumandu-se la acordarea de credite pentru investitii imobiliare.

Curtea de Conturi a constatat in urma unui control efectuat in 2015 ca Raiffeisen Banca pentru Locuinte a prejudiciat statul cu aproape 60 de milioane de lei, iar BCR Banca pentru Locuinte cu 268 milioane lei, intrucat au acordat clientilor subventii publice (prime de stat) sub forma de dobanzi majorate pentru depozite, in loc sa foloseasca fondurile bugetare pentru investitii in fondul locativ, conform prevederilor legale. (vezi aici raportul Curtii de Conturi)

In consecinta, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care aloca subventia bugetara pentru bancile pentru locuinte, a suspendat plata primei de stat, iar cele doua banci, la randul lor, nu au mai incheiat noi contracte de economisire-creditare.

Intre timp, cele doua banci au contestat in justitie decizia Curtii de Conturi si au castigat in prima instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, insa Curtea de Conturi a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cea care va pronunta o solutie finala in acest caz.

Acest litigiu nu a reprezentat insa o problema de profitabilitate pentru Raiffeisen Banca pentu Locuinte, care si-a dublat anul trecut castigul net: 2 milioane lei, fata de doar 1 milion in 2015.

Banca a reusit sa-si majoreze veniturile din dobanzi cu aproape 0,7 milioane lei, pe fondul cresterii numarului de credite acordate, insa cheltuielile cu dobanzile au crescut mai mult, cu aproape doua milioane lei, ca urmare a avansului depozitelor clientilor.

Totalul veniturilor bancii a scazut la 33 milioane lei, de la aproape 40 de milioane de lei in 2015.

Numarul contractelor de economisire-creditare detinute de Raiffeisen Banca pentru Locuinte la finalul lui 2016 era de 217.000, cu 20.000 mai putine decat anul precedent, valoarea acestora ridicandu-se la 3,6 miliade lei, cu doar 23 de milioane mai putin decat valoarea contractelor din 2015, de 3,83 miliarde lei.

Valoarea depozitelor clientilor a crescut la 655 milioane lei, fata de 593 milioane lei in 2015, in timp ce volumul creditelor a urcat la 124 milioane lei in 2016, fata de 110 milioane lei in 2015. 

(Vezi mai multe detalii privind bilantul Raiffeisen Banca pentru Locuinte in CLUBUL BANCHERILOR)

Doi noi vicepresedinti la Raiffeisen Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte isi completeaza echipa de conducere executiva cu doi noi membri: Ileana Cioana devine vicepresedinte Divizia Distributie, iar Ionel Fierascu va fi vicepresedinte Divizia Operatiuni, a anuntat banca intr-un comunicat, in care a mai mentionat urmatoarele:

Membrii directoratului sunt acum: Aurelia Cionga, presedinte&CEO (din 2009), Ileana Cioana si Ionel Fierascu, vicepresedinti.

Noile nominalizari vor deveni efective dupa obtinerea tuturor avizelor si a autorizarii din partea Bancii Nationale a Romaniei.

Scurte prezentari

Ileana Cioana a fost pana acum Director Executiv Produse de creditare pentru Corporatii, pozitie pe care o detine din 2006. Ileana lucreaza in Raffeisen Bank din anul 2002 ca director in Divizia Corporatii, iar pana in 2002 a activat in ABN Amro Bank Romania. A fost profesor asociat la ASE si a format permanent echipe de tineri bancheri, buni profesionisti. In prezent isi continua munca de mentor si colaboreaza in calitate de trainer, in programul Raiffeisen Banking University;

Ionel Fierascu lucreaza in Raiffeisen Bank din 2001, iar anterior a facut parte din echipa Bancii Agricole, din anul 1998. Este licentiat in economie si in drept, cu studii postuniversitare de economie, guvernanta corporatista, conformitate si risc. A inceput ca simplu angajat in banca si a avansat pana la manager si director juridic si de conformitate. In Raiffeisen Bank a infiintat Directia de Securitate Bancara , apoi Directia de Conformitate, pe care a condus-o pana in prezent.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), prima banca de economisire-creditare din sistemul bancar romanesc, a fost infiintata in iunie 2004 si functioneaza potrivit O.U.G. 99/2006 - Banci de economisire si creditare in domeniul Locativ (Titlul II). Potrivit actului constitutiv, actionarii RBL sunt Raiffeisen Bank Romania, Bausparkasse Schwäbisch Hall Germania, care detin fiecare cate 33,325% din actiuni, si Raiffeisen Bausparkasse Austria care detine 33,35% din participatii. Capitalul social initial a fost de 15 milioane Euro, ajungand in prezent la valoarea de 131.074.560 Lei.

Taguri: procese  Curtea de Apel Bucuresti  Raiffeisen Bank  dobanzi depozite  TBI Credit IFN  credite pentru locuinte  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii