BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Banca pentru Locuinte castiga procesul cu Curtea de Conturi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-03 15:53

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a castigat astazi, la Curtea de Apel Bucuresti, un proces in care era acuzata de Curtea de Conturi ca a prejudiciat statul roman cu aproape 30 de milioane de lei prin acordarea ilegala de subventii destinate domeniului locativ clientilor care doar au facut economii, fara sa obtina credite imobiliare, conform scopului programului.

Cei trei avocati angajati de Raiffeisen sa o apere in instanta au sustinut in fata unei judecatoare, in cadrul procesului la care a asistat si Bancherul.ro, ca a fost ilegal controlul Curtii de Conturi la banca, intrucat doar BNR are aceasta autoritate.

Curtea de Conturi poate sa controleze doar Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care aloca fondurile statului bancilor pentru locuinte, in timp ce bancile sunt sub supervizarea BNR, au spus avocatii.

De altfel, au adaugat ei, exista si o decizie a Curtii Constitutionale in acest sens, ca un control la banci este atributia exclusiva a BNR.

In realitate, exista si alte autoritati care pot controla bancile, cum ar fi Consiliul Concurentei, ANPC, precum si autoritatile fiscale sau judiciare.

Avocatul Curtii de Conturi s-a aparat, spunand ca autoritatea a controlat doar modul de utilizare a primei de stat, nu alte elemente care tin de competenta BNR, iar aceasta a recunoscut, de altfel, ca nu a verificat la banca si modul in care a utilizat prima de stat.

Pe de alta parte, avocatii Raiffeisen au spus ca legea permitea bancii sa aloce prima de stat si clientilor care nu au luat un credit imobiliar, cu conditia sa fii economisit tip de minim cinci ani.

Ei au invocat si un nou proiect de lege initiat in Parlament in iunie 2016, dupa decizia Curtii de Conturi, prin care se aduc clarificari privind modul de acordare a primei de stat.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, dar nu si de Camera Deputatilor, in ciuda lobby-ului intens facut de banci, in conditiile in care Curtea de Conturi a sesizat si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in acest caz, bancile fiind acuzate de deturnare de fonduri. (vezi aici detalii)

Avocatul Curtii de Conturi a sustinut insa contrariul, si anume ca normele metodologice de aplicare a legii privind bancile de locuinte prevad clar ca prima de stat se poate acorda doar daca este justificata prin investirea banilor publici in scop locativ, nu pentru a incasa dobanzi mai mari la depozite.

“Au transformat prima de stat intr-un instrument economic de atragere a clientilor cu dobanzi mari la depozite, asa cum au crezut ei”, a spus reprezentantul Curtii de Conturi in fata judecatoarei.

Mai mult, a adaugat el, banca a utilizat artificiul de a acorda prime de stat si minorilor si varstnicilor, desi acestia nu pot obtine credite, tocmai cu scopul de a plati clientilor dobanzi mai mari la depozite, din prima de stat.

Curtea de Conturi a considerat ca astfel Raiffeisen Banca pentru Locuinte a adus un prejudiciu bugetului de stat de 27 milioane lei doar in urma unui calcul pe un esantion, nu pe toti clientii bancii.

Instanta de la Curtea de Apel Bucuresti nu a fost insa de acord cu avocatul Curtii de Conturi si a decis sa anuleze raportul de control efectuat la Raiffeisen, impreuna cu masurile dispuse, si anume ca banca sa despagubeasca statul pentru primele acordate clientilor.

Solutia instantei: “Admite în parte acţiunea. Anulează în parte Raportul de control privind controlul utilizării subvenţiilor bugetare la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe S.A nr. 23815/ 18.09.2015, Decizia nr. 18 /10.12.2015 emisa de către Curtea de Conturi, şi Încheierea nr. 3/29.06.2016 emisă de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi, cu privire la: - abaterile reţinute prin Constatările nr. 1,2,3,4, 6 şi 7 din Decizia nr. 18/ 10.12.2015; - măsurile aferente abaterilor de mai sus, dispuse la punctele II.1-4, II.6 şi II.7 din Decizia nr. 18/ 10.12.2015; - măsurile dispuse la punctele I.1 şi I.2. din aceeaşi decizie în ceea ce priveşte aspectele derivând din constatarea abaterilor şi dispunerea măsurilor anulate mai sus. Respinge în rest acţiunea, ca nefondată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recurs ce se va depune la prezenta instanţă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 03.03.2017."

Si BCR Banca pentru Locuinte a castigat procesul cu Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a pierdut, tot la Curtea de Apel Bucuresti, si procesul cu BCR Banca pentru Locuinte, intentant din aceleasi motive. (vezi aici detalii)

Cele doua sentinte nu sunt definitive, ele putand fi contestate de Curtea de Conturi la Inalta Curte de Casatie si Justie, care va pronunta o decizie irevocabila in aceste cazuri.

Pana atunci, activitatea celor doua banci pentru locuinte este blocata, ele asteptand ca justitia sa faca dreptate in acest litigiu.

Cele doua banci pentru locuinte au fost acuzate ca au platit prime de stat de 250 de euro anual clientilor care incheiau contracte de economisire-creditare (bauspar) pe o perioada de minim cinci ani, inclusiv minorilor si batranilor, fara ca acestia sa fie obligati sa investeasca in domeniul locativ (pentru constructia, cumpararea sau renovarea unei locuinte) banii primiti gratuit din fonduri publice, conform scopului programului finantat de catre stat, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

"Inchiderea contractelor de economisire-creditare s-a concretizat în cele mai multe cazuri în rezilierea contractelor la solicitarea clienţilor, urmată de punerea la dispoziţia acestora de către bancă a sumelor economisite, a primelor de la stat solicitate de către bancă în numele clienţilor şi a dobânzilor acumulate, prin încălcarea prevederilor legale care condiţionează punerea la dispoziţia clienţilor a primelor de la stat de respectarea unor condiții obligatorii, inclusiv de justificare în orice situație a utilizării sumelor economisite în scop locativ", se arata in raportul Curtii de Conturi realizat dupa un control realizat in 2015.

“Având în vedere scopul pentru care legiuitorul a emis Legea nr. 541/2002, respectiv OUG nr. 99/2006, acela de dezvoltare a domeniului locativ pe termen lung, apreciem că acest obiectiv nu s-a realizat, fiind caracterizat printr-o eficiență foarte redusă (sume imense plătite de bugetul de stat doar pentru economisirea pentru o perioadă de 5 ani a deponenților), în condițiile nerespectării obligației de verificare a modului de utilizare în scop locativ a sumei contractate, a primei de stat și a creditului pentru domeniul locativ de către client.

Procentul de contracte de economisire-creditare ce au fost continuate prin acordarea unor credite de către cele două bănci este unul foarte mic (sub 5%), ceea ce denotă o eficiență foarte redusă a acestui program finanțat de la bugetul de stat:

- în cazul BCR BpL, procentul de succes este de 1,53% (2836 de credite efectiv solicitate de către deponenți raportat la 184.479 de contracte închise, dintre care cea mai mare parte a împlinit termenul minim de 5 ani de economisire);

- în cazul Raiffeisen BpL, procentul de succes este de 3,77% (5264 de credite efectiv solicitate de clienți raportat la 139.537 contracte închise, dintre care cea mai mare parte a împlinit termenul minim de 5 ani de economisire)”, se arata in raportul Curtii de Conturi. (vezi aici raportul)

Bancile s-au aparat sustinand ca legea permitea clientilor care economiseau cel putin cinci ani sa primeasca prima de la stat, situatie valabila si in cazul minorilor si persoanelor in varsta, iar judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti le-au dat dreptate.

Taguri: procese  Raiffeisen Bank  TBI Credit IFN  credite pentru locuinte  

Comentarii

paul
Tzapa rbl
Am aflat cu stupoare dupa 4 ani de economisire ca rbl a luat decizia de a inchide acest cont de economisire pt ca am depus toata suma pe care am contracta-o(7000 ron) prin urmare nici statul nu trebuie sa acorde primele anuale Habar nu am avut ca initial am contractat suma de 7000 ron prin urmare am depus in jur de 4000 ron pe an pt a primi suma de la stat cea de aprox 250 eur pe an.Dupa 4 ani rbl a inchis contul in baza unei clauze care supune ca daca ai depus suma ce ai contractat-o ei pot sa inchida contul.Eu suma pe care am contractat-o am atins-o in al 2 sau al treilea an.Dar ei au ales sa inchida contul la cateva luni de a ajunge la 5 ani si prin urmare sa nu mai fie obligati sa ofere primele de la stat. Deci am avut cel mai neperformat cont de economii ce se poate face.Restul problemelor, au fost multe ,dar nu are rost sa plictisesc pe nimeni... A mai patit cineva asa ceva?Pot fi dati in judecata? Exista sanse de reusita?

VLAD MARIN
Cel mai tare caritas dezvoltat de banci cu acordul statului
acum 4 ani o domnisoara draguta de la BCR baneasa n-ea sugerat sa depunem anual 4500 ron si in fiecare an banca ofera o prima de 250 euro. Suna frumos nu?dupa 4 ani de depus bani SURPRIZAAAAAA! aceasi domnisoara draguta ma anunta ca banca este in proces cu statul si primele nu se mai acorda.Ce parere aveti? Fac un contract cu banca si banca ma trimete la stat?????? In fine am fost furat asta este dar stati asa ca nu sa terminat: intreb domnisoara draguta de la aceasi banca si ghiseu si cer sa-mi fie restituiti banii depusi dar nu se poate decit peste o luna cu penalitati de retragere sau dupa 3 luni suma depusa intreaga ( adica ce a mai ramas dupa ce banca si-a retras la deschidera contului 500 ron) suna frumos nu? Si ca totul sa fie frumos domnisoara ma cearta ca ar trebui sa fiu bucuros ca uite banca mi-a dat 2% dobinda la banii depusi si dobinzile sunt acum 05%. CARITAS bancar sub atenta supraveghere a statului. UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii