BANCI | Stirea Zilei

PSD2, noua directiva europeana de plati care revolutioneaza industria bancara prin open banking, se aplica de astazi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-01-13 22:14

PSD2 (revised Payment Services Directive), adica Directiva Serviciilor de Plati revizuita, se aplica de astazi in Uniunea Europeana, la doi ani de la intrarea in vigoare, cu toate ca unele tari, printre care si Romania, inca nu au transpus-o in legislatia nationala.

Noua directiva europeana va revolutiona industria bancara prin doua masuri care vor favoriza intrarea pe piata bancara a unor noi jucatori de servicii de plati, asa-zisii “third party payment services providers” (TPPs), care vor putea oferi servicii de initere de plati (Payment Initiation Services – PIS) si de furnizare a informatiilor despre un cont bancar (Account Information Services – AIS).

Intrarea pe piata bancara a noilor jucatori, printre care firmele de noi tehnologii financiare (fintech), magazine, furnizori de servicii sau giganti online precum Google si Facebook, se face prin intermediul unor noi aplicatii pe care bancile vor fi obligate sa le furnizeze noilor jucatori, pentru ca acestia sa aiba acces la conturile clientilor, ceea ce a dus la aparitia unui nou concept: open banking.

Practic, Facebook, de exemplu, va putea accesa conturile bancare ale clientilor, dupa ce obtine acordul acestora, pentru a efectua, in numele lor, diverse operatiuni bancare, precum transferuri de bani sau plata unor servicii si produse.

La fel, un magazin online, de exemplu Amazon, va putea avea avea acces direct la contul unui client pentru a efectua o plata pentru un produs cumparat de acesta online.

Veti spune ca asta se intampla deja. Da, dar gratie unor intermediari care pana acum au avut monopol pe piata platilor, si anume organizatiile de carduri Visa si Mastercard.

Prin intermediul cardurilor se pot efectua si in prezent plati online, pe Facebook sau Google, insa in schimbul unor comisioane, fireste, incasate de banci si organizatiile de carduri.

In open banking, cardurile vor deveni, incet-incet, inutile, astfel incat platile, transferurile si alte servicii financiare, inclusiv cele de administrare a finantelor personale, se vor putea efectua mai simplu si, mai ales, mai ieftin.

Un alt beneficiu al open banking va fi aparitia unor aplicatii care vor putea agrega informatiile financiare ale unei persoane care detine mai multe conturi la diverse banci si alte institutii financiare, astfel incat acesta va putea sa-si administreze mai usor finantele personale.

In acelasi timp, aplicatiile tip open banking ar putea stimula competitia atat pe piata financiara cat si pe cea comerciala, in beneficiul clientilor.

Dar pana cand noii jucatori vor putea avea efectiv acces la conturile bancare vor mai trece, probabil, doi ani, intrucat desi directiva PSD2 se aplica de astazi, standardele tehnice prin care se va efectua accesul la conturile bancare, (Regulatory Technical Standards – RTS), se vor aplica abia din septembrie 2019, dupa o perioada de tranzitie de 18 luni stabilita de Comisia Europeana. (vezi aici detaliile Comisiei Europene)

Comentarii

Koczka
Securitate si comisionare
De acor dc a nu vor fi atat de mari comisioanele dar nu cred ca TPP-urile nu vor mai comisiona de loc ( tranzactiile ) cel putin. Pe de alta parte inca este mai simplu sa ai u ncard bancar la tine decat un telefon cu care sa te conectezi ca sa faci o plata, etc. Cel putin la nivelul tehnologic actual al smartphone-urilor. Cat despre securitate , cred ca este un mare challange pt toate TPP-urile . Cu securitatea actuala vor fi enorm d emulte fraude.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii