Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Profitul sistemului bancar ramane stabil, la nivel agregat, insa individual bancile sufera reduceri importantante de castiguri, din cauza crizei COVID-19

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-08-25 00:32

Profitul net obtinut in primul semestru al anului de sistemul bancar romanesc la nivel agregat a fost in jurul a 2,8 miliarde lei, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), apropiat de cel din acelasi interval al anului precedent, in ciuda crizei COVID-19.

Profitabilitatea activelor sistemului bancar (ROA) s-a cifrat la 1,08% in prima jumatate a acestui an, usor sub nivelul din prima parte a anului trecut.

Valoarea activelor bancare a ajuns insa in iunie 2020 la 518,5 miliarde lei, cu aproape 60 de miliarde peste nivelul din iunie 2019, astfel ca si castigul bancilor este mai ridicat, desi indicatorul de profitabilitate este mai mic.

Profitabilitatea capitalurilor (ROE) a coborat mult, de la 11,28% in iunie 2019 la 9,81% in aceeasi luna din acest an, din cauza faptului ca bancile au fost nevoite sa-si majoreze fondurile proprii, ca masura de precautie pentru eventuale pierderi din creditare cauzate de criza coronavirusului.

In consecinta, indicatorul de solvabilitate a urcat la 22,76% la finalul primului semestru din 2020, comparativ cu doar 19,6% in iunie 2019.

Fireste ca si rata creditelor neperformante este in crestere, de la 3,94% in martie la 4,38% in iunie 2020, insa in continuare sunt nivelul din iunie anul trecut, cand era 4,74%.

Profiturile bancilor sunt in scadere, exceptia este BCR

Desi la nivel agregat profitabilitatea sistemului bancar a ramas stabila, de fapt castigurile majoritatii bancilor sunt in scadere, cu o exceptie: BCR.

BCR, a doua mare banca din Romania, a obtinut un profit net de aproape o jumatate de miliard de lei in primul semestru al anului, fata de o pierdere de aproape 21 milioane lei anul trecut, din cauza provizionului pentru banca pentru locuinte.

Aceasta diferenta majora intre profitul si pierderea BCR a compensat reducerile de profit destul de mari ale restului bancilor mari.

Astfel, profitul net al grupului Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, s-a diminuat in primul semestru din 2020 cu 26% fata de intervalul similar al anului trecut, la 690 milioane lei.

Profitul BRD, a treia mare banca din sistemul bancar, s-a injumatatit, la 415 milioane lei.

ING Bank, banca numarul patru din Romania, a inregistrat un profit net de 320 de milioane de lei, in scadere cu 17%.

A cincea mare banca locala, Unicredit, a obtinut un profit net consolidat de 306 milioane lei, in scadere cu 12,92%.

Raiffeisen Bank, a sasea mare banca din Romania, a avut un profit net de 280 milioane lei, in scadere cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Primele sase mari banci au obtinut, cumulat, un profit net de 2 miliarde lei in primul semestru din 2020, ceea ce inseamna peste 70% din castigul total al sistemului bancar.

Taguri: Indicatori sistem bancar  banca  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii