BANCI | Stirea Zilei

Presedintele Bancii Transilvania si directorul Bank of Cyprus, trimisi in judecata pentru manipularea pietei de capital

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-07-12 14:02

Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila si directorul general al Bank of Cyprus, alaturi de alti doi bancheri, a fost trimisi in judecata pentru manipularea pieţei de capital, în legătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor băncii, din care s-a obţinut un profit ilicit de aproape 200.000 de lei.

Comunicatul DIICOT:

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
- CIORCILĂ HORIA – preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania;
- SILAGHI CLAUDIU-EUGEN-IULIU – fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania;
- CHRISTOFOUROU GEORGIOS – director general al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala România;
- ISAAKIDIS ANASTASIOS – angajat al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala România;
- SILAGHI MIRELA, COJOCARU DOINA-MĂRIOARA, DASCĂL SERGIU DAN şi JURCOVAN RADU CODRUŢ,
toţi pentru săvârşirea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital, faptă prevăzută de art. 271 al. 1 comb. cu art. 249 din Legea nr. 297/2004 şi spălare de bani, faptă prevăzută de art. 23 lit. b din Legea nr. 656/2002.

În sarcina învinuitului SILAGHI CLAUDIU-EUGEN-IULIU s-a reţinut că, în perioada 15 mai 2009 – 10 decembrie 2009 a acţionat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în mod concertat cu ceilalţi învinuiţi, pe baza informaţiilor privilegiate obţinute de la învinuitul DASCĂL SERGIU DAN, a achiziţionat, în mod repetat, de pe piaţa BVB, pe contul învinuitei COJOCARU DOINA-MĂRIOARA, soacra sa, un număr total de 43.646.740 titluri TLV ale emitentului Banca Transilvania S.A. în valoare totală de 74.797.448,34 lei, în scopul asigurării unei poziţii dominante asupra cererii şi ofertei acestor titluri, pentru crearea unor condiţii incorecte de tranzacţionare şi în scopul ascunderii identităţii deţinătorului real, precum şi aceea de a folosi informaţia privilegiată cunoscută încă din toamna anului 2008 (în calitatea sa de membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania S.A.), referitoare la intenţia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV).

La data de 07 decembrie 2009, prin intermediul învinuitei COJOCARU DOINA-MĂRIOARA a vândut toate acţiunile achiziţionate deţinute la acel moment, (33.600.000 titluri TLV) la preţul de 80.640.000,00 lei cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165).

Învinuitul CIORCILĂ HORIA a luat la cunoştinţă informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania S.A., tranzacţionate pe BVB cu simbolul TLV, iar ulterior, în data de 07 decembrie 2009, folosind informaţia privilegiată a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţi off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru, (controlată personal) un număr total de 8.918.671 titluri TLV în valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165).

Pentru învinuiţii CHRISTOFOUROU GEORGIOS şi ISAAKIDIS ANASTASIOS s-a reţinut că, în calitatea lor de director general, respectiv angajat al Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165) - Sucursala România, au obţinut informaţii privilegiate privind faptul că Banca Transilvania intenţiona să identifice un investitor strategic, precum şi că banca ai cărei angajaţi erau urmează să cumpere un pachet semnificativ de titluri TLV emise de Banca Transilvania, au divulgat această din urmă informaţie învinuiţilor SILAGHI CLAUDIU-EUGEN-IULIU şi CIORCILĂ HORIA şi în înţelegere cu aceştia, folosind cele două informaţii privilegiate, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, au acţionat concertat, încheind mai multe tranzacţii cu titluri TLV şi au cumpărat 3.541.500 acţiuni la valoarea totală de 7.897.545,00 lei.

Ulterior, acţiunile cumpărate în nume personal au fost vândute de cei doi pe BVB către banca la care lucrau, obţinând în această modalitate un profit ilicit în sumă de 196.505 lei.

În sarcina inculpaţilor SILAGHI MIRELA, COJOCARU DOINA-MĂRIOARA, DASCĂL SERGIU DAN şi JURCOVAN RADU CODRUŢ s-au reţinut aspecte infracţionale care au contribuit la punerea în executate a hotărârii infracţionale a celorlalţi patru coinculpaţi.

Cercetările efectuate de procurorii D.I.I.C.O.T. în această cauză nu au avut ca obiect şi nu au stabilit abateri de la legislaţia bancară şi activitatea persoanelor juridice - Banca Trasilvania şi Bank of Cyprus Public – Sucursala România, rezultând în mod indubitabil că faptele inculpaţilor au fost săvârşite în nume propriu, fără implicarea unităţilor bancare la care aceştia îşi desfăşoară activitatea.
Cauza a fost trimisă spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii