BANCI | Stirea Zilei

O radiografie a activitatii CEC Bank in mandatul Ghetea: Banca a crescut semnificativ doar inainte de 2008, nereusind sa mentina ritmul de creditare si in perioada de criza, desi avea foarte multe depozite. De aceea a ajuns pe pierdere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-12-10 09:52

CEC Bank a ramas si acum casa de economii preferata de romani pentru a-si tine banii in siguranta, mai degraba decat o sursa de finantare eficienta pentru economie. Romanii sunt constienti ca este vorba de o banca de stat, asadar, cel putin teoretic, mai sigura decat bancile private.

Fapt demonstrat de bilantul bancii, din care rezulta ca aceasta detinea, la finalul anului trecut, depozite, in special ale persoanelor fizice, in valoare de 19,5 miliarde lei, mai mult decat orice alta banca din Romania, pe cand volumul de credite era la jumatate, doar 11,9 miliarde lei.

Doar in 2012 sumele depuse la CEC au sporit cu 2,8 miliarde lei si cu nu mai putin de 14 miliarde de lei in ultimii 6 ani.

Sumele de bani depuse de populatie la CEC au explodat de fapt dupa izbucnirea crizei din 2008, cand oamenii s-au speriat de un eventual faliment al bancilor private si de incertitudinile cu privire la garantarea depozitelor.

Cu alte cuvinte, CEC Bank dispunea, in 2006, de resurse financiare uriase ce puteau fi redistribuite pentru acordarea de credite populatiei si sectorului private: avea atunci depozite de 5,7 miliarde lei, aproape inca o data mai multe decat valoarea creditelor din sold, de 3,2 miliarde lei.

Si asta se intampla in anul de gratie 2006, cand incepea euforia economica in contextul intrarii tarii in NATO si aderarea la Uniunea Europeana.

O casa de economii imbatranita, condusa de incompetenti (inclusiv de la BNR) si corupti. Se intampla in 2006

Marea problema a CEC-ului a fost ca aceasta a ramas, din cauza partidelor de la putere, care numea in fruntea bancii persoane incompetente sau corupte (vezi cazul asocierii CEC-ului in scandalul FNI) o banca imbatranita, nerestructurata si nemodernizata, o simpla casa de economii.

Nici BNR nu a reusit sa faca ceva cu CEC Bank, in perioada cand cand si-a numit un reprezentant, Eugen Radulescu, la conducerea bancii de stat.

Din aceasta cauza, CEC Bank a pierdut sansa de a deveni o banca moderna si un jucator cu adevarat important pe piata bancara, pentru a contrabalansa influenta bancilor straine si implicit a capitalului in valuta, care deveneau tot mai agresive.

Abia in 2007, guvernul liberal al lui Tariceanu si Vosganian, ministru de Finante, au lansat un program de mondernizare a CEC-ului si de transformare a bancii dintr-o casa de economii intr-o banca universala, aducand la conducere un bancher profesionist si cu experienta, Radu Ghetea, care era si seful Asociatiei Romane a Bancilor.

Noua CEC Bank a profitat de boom-ul economic, la fel ca bancile straine

Mai intai CEC-ul si-a schimbat imaginea, devenind CEC Bank, pentru a se potrivi in tabloul bancilor straine de succes, ahtiate dupa profituri.

Astfel ca si "banca noastra" a inceput sa dea cu nemiluita credite, dar nu doar populatiei, cum se intampla pana atunci, ci si firmelor si autoritatilor locale, sub noua expertiza a bancherului versat in vanzari la Alpha Bank.

Astfel s-a ajuns ca la finalul lui 2012, jumatate din creditele acordate de CEC Bank erau destinate IMM-urilor si companiilor mari, volumul de imprumuturi ajungand la 6 miliarde de lei, de 10 ori mai multe decat in urma cu 6 ani, cand soldul creditelor pentru companii era de doar 650 milioane lei. La acestea se adauga aproape 1 miliard de lei finantari pentru primarii.

In 2007 si 2008, CEC Bank a acordat credite de 5 miliarde de lei...

Totusi, stocul de credite al CEC Bank a avansat cel mai mult in anii de euforie care au precedat criza economica, si cand cele mai multe imprumuturi se acordau populatiei, pentru consum: de la 3,2 miliarde de lei in 2006, creditele CEC Bank au sarit la nu mai putin de 8,1 miliarde lei la finalul lui 2008, la un an de la venirea lui Ghetea la conducerea bancii.

Bancherul roman versat cu vanzarile de credite de la bancile straine si-a demonstrat talentul.

Spre deosebire de colegii de la bancile straine, care obtineau resurse de la bancile-mama, Ghetea nu avea probleme cu resursele, intrucat pensionarii si populatia, de la tara in principal, si-au dublat valoarea depozitelor la CEC Bank, de la 5,7 miliarde lei in 2006 la 11,3 miliarde la finalul lui 2008.

CEC Bank avea, asadar, in ciuda exploziei creditarii, in continuare mai multe depozite!

A venit insa criza, care s-a dovedit o adevarata provocare pentru bancile straine, mai ales cele grecesti, dar chiar si pentru altele, inclusiv cu capital romanesc, care s-au trezit in fata unei crize de lichiditati: depozitele se retrageau, oamenii fiind speriati de falimente sau fiind nevoiti sa-si completeze veniturile in scadere.

Pentru CEC Bank insa, criza s-a dovedit un avantaj! Oamenii stiau ca se pot baza pe o banca de stat, asa ca si-au adus tot mai multe depozite la CEC: de la 11,3 miliarde la finalul lui 2008, acestea au ajuns la 19,5 miliarde la finalul lui 2012, in crestere, asadar, cu peste 8 miliarde lei.

CEC Bank nu a reusit insa sa mentina ritmul de crestere a creditarii cu cel al depozitelor. Si asta in ciuda faptului ca toata lumea se plangea de lipsa banilor de creditare, acuzand bancile ca nu mai vor sa finanteze firmele.

In 4 ani de criza, CEC Bank a acordat credite de numai 2,8 miliarde lei

CEC Bank nu a fost capabila sa compenseze acest gol lasat in piata de bancile straine, in ciuda faptului ca a dispus si dispune in continuare de suficiente resurse din depozite: volumul de credite a avansat in perioada de criza cu doar 2,8 miliarde lei, de la 8,1 miliarde la finalul lui 2008 la 11,9 miliarde in decembrie 2012, in timp ce depozitele se ridica la 19,4 miliarde lei. (Dupa cum se vede din graficul realizat chiar de CEC Bank)

Ceea ce demonstreaza ca CEC Bank nu s-a restructurat cu adevarat in toti acesti 6 ani de mandat ai lui Ghetea: a fost doar o crestere puternica a bilanului de credite in perioada 2007-2008, ajutata de boom-ul economic, cand creditarea era facila.

In perioada de criza insa, care a verificat competentele reale ale unei banci, s-a dovedit ca CEC-ul nu este inca pregatita pentru a finanta eficient o economie, pentru a compensa golul lasat de bancile straine nevoite sa se restructureze si sa-si reduca volumul de credite.

CEC-ul nu s-a restructurat in ultimii ani nici in privinta numarului urias de unitati si de salariati, majoritatea de varsta a treia, Ghetea urmand o politica de protectie sociala, mai degraba.

CEC Bank avea 6.801 salariati in 2007 si 1.404 unitati, iar in 2012 numarul angajatilor a scazut la doar 6.548 de persoane, in timp ce numarul de unitati a ajuns la 1.128.

La aceasta s-au adaugat cresterea cheltuielilor cu depozitele tot mai mari precum si cu creditele neperformante, ceea ce a facut din CEC Bank o banca ineficienta, pana la urma: si cu volume mult mai scazute de credite in comparatie cu depozitele, si cu profit foarte mic, ba chiar pe pierdere, dupa cum a dezvaluit recent ministrul finantelor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii