BANCI | Stirea Zilei

Numarul creditelor in CHF a ramas neschimbat de o jumatate de an, in asteptarea legilor izbavitoare; ce se va intampla de acum inainte, dupa deciziile Curtii Constitutionale?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-23 21:20

Creditele in franci elvetieni detinute de populatie la banci s-au redus in ultimul an cu echivalentul a doua miliarde de lei, pana la o valoare de 5,4 miliarde lei (1,3 miliarde CHF) la finalul lunii ianuarie 2017, adica in jur de 53.000 de credite detinute de aproximativ 51.000 de persoane fizice, arata statisticile BNR.

Aceasta diminuare a stocului de credite in CHF s-a datorat in cea mai mare parte ofertei de conversie lansata de OTP Bank la finalul lui 2015, finalizata in august 2016, cu un discount de aproximativ 20% din datorie, oferta acceptata de 70% dintre clientii bancii. (vezi aici detalii)

Dupa cum se vede din grafic, dupa scaderile din 2015, datorate conversiei creditelor Volksbank, si din 2016, in urma conversiei OTP Bank, soldul creditelor in CHF a ramas aproape neschimbat din vara anului trecut.

Celelalte banci cu credite in CHF nu au lansat anul trecut oferte de conversie, in contextul adoptarii legilor privind darea in plata si a conversiei creditelor in franci la cursul istoric, prima fiind modificata iar ultima fiind declarata ilegala de Curtea Constitutionala, la inceputul acestei luni.

Doar Raiffeisen Bank a anuntat, inainte de Craciunul lui 2015, dupa anuntul OTP Bank, ca propune o varianta diferita de conversie, mai putin atragatoare: un discount initial de doar 10%, urmat de alte reduceri de cate 5% in urmatorii doi ani. De asemenea, oferta se adresa doar clientilor care au dificultati in achitarea ratelor, dovedite fie prin intarzierile inregistrate la Biroul de Credit, fie printr-un grad de indatorare ridicat (rata sa reprezinte peste 65% din venituri), demonstrat, de asemenea, prin verificarea veniturilor la ANAF.

In aceste conditii, oferta Raiffeisen nu s-a bucurat de succes, motiv pentru care banca a revenit, la inceputul acestei luni, cu o saptamana inainte de decizia Curtii Constitutionale de a respinge legea privind conversia creditelor in franci la cursul istoric, cu o noua oferta de conversie, mai atragatoare.

De data aceasta este vorba de un discount mai mare, de 25%, apropiat de ofertele de succes a Bancii Transilvania pentru clientii Volksbank si a OTP Bank. Totusi, nici acum oferta nu este valabila pentru toti clientii, ci doar pentru cei cu grad indatorare de peste 60% si cu restante de pana la 90 de zile. (vezi aici detalii)

Ramane de vazut, in aceste conditii, cati clienti Raiffeisen vor dori sa accepte conversia. Deocamdata nu se cunoaste interesul acestora pentru noua oferta. Reprezentantii bancii nu au raspuns la intrebarile Bancherul.ro cu privire la acest subiect.

Celelalte banci cu credite in CHF, precum Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank sau Credit Europe Bank, nu au anuntat, deocamdata, nicio noua oferta pentru clientii lor.

Acestia pot cere insa bancilor renegocierea creditelor, conform deciziei Curtii Constitutionale in privinta legii privind darea in plata.

Potrivit deciziei Curtii Constitutionale, in urma notificarilor trimise de clietii bancilor conform Legii 77/2016 privind dara in plata, va fi posibila nu doar darea in plata (cedarea locuintei catre banca in schimbul anularii contractului de credit si implicit scaparea de datorii), ci si renegocierea creditelor.

De altfel, darea in plata este posibila doar in cazurile sociale.

In consecinta, bancile pot alege ca in urma notificarilor primite de la clienti sa accepte fie darea in plata fie renegocierea contractului.

"Revine, în primul rând, părţilor obligaţia de a renegocia contractul, iar, în al doilea rând, renegocierea trebuie să fie una efectivă prin raportare la noua realitate", spune Curtea Constitutionala.

Vezi aici ce trebuie sa stie clientii bancilor despre darea in plata

Taguri: Curtea Constitutionala  curs BNR  Easy Credit  OTP Bank  Raiffeisen Bank  cont online  Banca Transilvania  BT Pay  darea in plata  Credit Europe Bank  banca  

Comentarii

client
Esenta bankingului egal clienti sclavi
Manipularea, diversiunea, inselatoria sunt constitutionale cand e vorba de banci...... cand vorbim de apararea drepturilor consumatorilor facem trimitere la impreviziuni, sa va duceti in instanta cand o sa va taraganam dosarele, judecatori msnipulati pe la Sinaia, un BNR tradator de neam. Ce face BNR cu privire la bancile care nu renegociaza contractele conform deciziei Curtii Constitutionale la realitatea economica de astazi si suportatea pierderilor de ambele parti... NIMIC. De ce nu face nimic? Cine raspunde in fata cetatenilor care au fost dusi de nas.... CINE. Nu ne dorom decat sa plarltim un credit corect. Nu poti sa platesti bancii 10 ani, iar acum soldul creditului sa fie mai mare decat creditul pe care l-ai luat. Cat de Constitutional este asa ceva? Oricat de normal ai fi la ce se intampla iti vine sa arunci banca in aer. Ne-ati distrus tineretile, vietile si familiile. Parca in Constitutie mai scrie ca statul apara familia prin institutiile sale nu o distruge. Felicitari BNR ca nu faceti nimic privind adaptarea contractelor la o realitate normala.

Cosmin
Nu exista negociere client-banca
"Revine, în primul rând, părţilor obligaţia de a renegocia contractul, iar, în al doilea rând, renegocierea trebuie să fie una efectivă prin raportare la noua realitate", spune Curtea Constitutionala. Deci dacă banca nu renegociaza încalcă decizia Curții Constituționale. Banca mea nici nu vrea sa auda de renegociere,.... Cu alte cuvinte daca legea a fost respinsă, ar trebui dată o ordonanță de urgență pentru punerea in aplicare rapidă a deciziei Curții Constituționale prin care sa oblige băncile la impartirea poverii.... pentru toate creditele acordate in CHF pentru ca sunt îndeplinite conditiile impreviziunii... De ce BNR nu se implica pentru respectarea Deciziei Curții Constituționale cand e vorba de clienti. Pana acum au apărat băncile cand a fost vorba de înghețarea cursului, acum avem un punct de vedere foarte clar, de ce nu se solicita respectarea acestuia la toate creditele in CHF. De ce nu solicita BNR bancilor un termen scurt de punere în aplicare a deciziei Curții. Raspunsul il stim cu totii ..... Acum ne vor zice ca părțile sa renegocieze, noi nu ne putem baga .. .. , doar cand e vorba de a apără bancile atunci putem interveni. Avocatul poporului are obligatia sa se autosesizeze in acest caz.... vorbim de zeci de mii de familii implicate.

Sebastian
Raiffeisen si conversia
Raiffeisen Bank poate raspundeti la intrebare clientilor care nu au un grad de indatorare de 60% pentru ca muncesc, au 2 joburi sa poata duce o viata decenta...de ce imi ingraditi acest drept de a-mi putea plati ratele in lei asa cum e normal si nu in CHF?Daca toti doriti sa oferiti solutii clientilor nu le mai ingraditi acest drept, faceti conversie pt toti clientii indiferent de gradul de indatoare.

bancherasul
care negociere
Parlamentul tocmai ce a aprobat taierea in continuarea a padurior si exportarea masei lemnoase catre multinationalele hulite de Dragnea si voi cu credite in CHF inca mai credeti ca ii pasa la cineva de problemele voastre mai ales ca alegerile numai ce au trecut? V-au dus toti de nas si amu dupa alegeri, rasplata, macar unii poate au primit un litru de ulei. Unde ati auzit voi de negociere intre soarece si pisica din care soarecele sa iasa in avantaj? Romanul tot timpu a crezut ca el face bani din nimic vezi Caritas si FMI sau e mare smecher/investitor vezi bursa si creditele in CHF - de fiecare data a luat teapa si va lua in continuare.

Cosmin
BNR obligatie morala
Trebuie să solicite bancilor respectarea Deciziei Curții Constituționale si plafonarea CHF la un nivel mediu de la dată acordării si pana in prezent. Nu este normal ca toti sa ne adresăm instantelor pentru a se respecta o decizie. Dacă nu se face nimic apelați la avocați si sa-i rugați sa-si puna onorariile maximale ca poate asa reacționează băncile cum trebuie. SUCCES si numai asteptat.. .. notificati bancile.

Ramona Gherman
Raiffeisen si conversia
Am facut cerere la Raiffeisen pentru conversie si mi-a fost respinsa. Nici macar nu a fost comunicat motivul respingerii. Am banuit ca este vorba grad de indatorare de 60%. Degeaba faceti oferte doar pentru naumite persoane. Cei care muncesc si au cu ce sa plateasca, platesc. Traim sa platim bancilor, nu mai putem face un concediul pentru ac trebuie sa platim la banci. Asta este viata in Romania, statul nu ajuta deloc oamenii care locuiesc in in aceasta tara.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii