BANCI | Stirea Zilei

Noua conducere a CEC Bank se formeaza greu: prim-vicepresedintele a renuntat la nominalizare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-10-19 22:22

Ministerul Finantelor a initiat demersurile pentru inlocuirea actualei conduceri a CEC Bank, insa procesul de formare a noii echipe nu este inca finalizat, dupa ce persoana propusa luna trecuta pentru a prelua functia de prim-vicepresedinte al bancii, Cristian Saitariu, director pentru clientii firme mari la BCR, a renuntat la nominalizare.

“Ministerul Finanţelor Public (MFP) a iniţiat demersurile de schimbare a actualei conduceri executive a CEC Bank S.A., nominalizând în Adunarea generală ordinară a acţionarilor din data de 15.09.2017 o nouă echipă de conducere, aceasta urmând să facă obiectul procedurii de aprobare a Băncii Naţionale a României”, a raspuns Biroul de presa al MFP la intrebarea trimisa de Bancherul.ro, adaugand urmatoarele:

"Echipa nominalizată în Adunarea generală ordinară a acţionarilor din data de 15.09.2017 este:

- domnul Danuţ-Leonard Sandu - Director general- Președintele al Consiliului de administrație;

- domnul Cristian Florin Şaitariu - Director Prim-Vicepreședinte, membru al Consiliului de administrație;

- doamna Mihaela Lucica Popa - Director Vicepreședinte, membru al Consiliului de administrație;

- domnul Demetrian-Octav Magheru - Director Vicepreședinte, membru al Consiliului de administrație;

- domnul Adrian Cristian Dumitrescu - Director-Vicepreşedinte al CEC Bank.

Din cadrul echipei nominalizate de Ministerul Finanţelor Publice, în data de 29.09.2017 domnul Cristian Florin Şaitariu a renunţat la nominalizarea în funcţia de Director Prim-Vicepreşedinte, membru al Consiliului de adminisitraţie al CEC Bank."

Cristian Saitariu, director executiv Direcţia Clienţi Corporativi Mari la BCR, are o experienta de peste 10 ani in aceasta functie, asadar ar fi fost, probabil, un membru important al noii echipe a bancii de stat care urmeaza sa fie aprobata de BNR.

In prezent, prim-vicepresedintele CEC Bank este din 2011 Andrei Liviu Stamatian, el fiind responsabil de clientii retail (persoane fizice) ai bancii, de clientii persoane juridice ocupandu-se vicepresedintele Mirela Iovu, care nu a mai fost nominalizata pentru a face parte din noua echipa.

Saitariu ar fi urmat, asadar, sa o inlocuiasca pe Iovu si in acelasi timp sa devina nr. 2 in conducerea CEC Bank, in contextul strategiei bancii de stat de a-si dezvolta serviciile dedicate firmelor si autoritatilor publice.

In urma cu doi ani, la precedenta tentativa de inlocuire a conducerii CEC Bank initiata de fostul prim-ministru Victor Ponta, dupa scandalul cu creditul acordat fiicei lui Traian Basescu, un al bancher de la BCR, Lucian Anghel, propus atunci sa devina tot vicepresedinte la CEC Bank, s-a retras ulterior, iar Ministerul Finantelor a renuntat in cele din urma sa trimita la BNR noua conducere a bancii de stat, in frunte cu Enache Jiru, eliberat recent din functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Ramane, asadar, un mister motivul retragerii lui Saitariu. Probabil ca miza pentru aceasta functie a devenit, intre timp, mai mare, sau poate prea mare.

Poate ca si din acest motiv Ministerul Finantelor inca nu a trimis la BNR solicitarea de aprobare a noii echipe de conducere a CEC Bank, dupa cum a precizat banca centrala, pentru Bancherul.ro.

Ceilalti doi noi vicepresedinti propusi de Ministerul Finantelor pentru CEC Bank, in locul actualilor vicepresedinti Mirela Iovu si Gheorghe Carabasan, provin de la BRD (Demetrian-Octav Magheru) si Intesa Sanpaolo Bank (Adrian Cristian Dumitrescu), primul fiind director al sucursalei BRD din Giurgiu iar al doilea directorul sucursalei Intesa din Timis.

Ramane de vazut daca cei doi, care nu au avut anterior functii de vicepresedinti de banca, detin experienta si mai ales expertiza ceruta de BNR pentru a ocupa functiile de vicepresedinte la o banca importanta precum CEC Bank.

Pentru a primi aprobarea BNR pentru functia de vicepresedinte al unei banci, persoana nominalizata trebuie sa detina si expertiza in ariile de activitate pe care urmeaza sa le coordoneze.

Una dintre cele mai importante directii de coordonare intr-o banca este cea de risc, mai ales intr-o banca de importanta sistemica, cum este CEC Bank. Domeniu in care, probabil, are experienta Dan Sandu, propus sa devina viitorul sef al CEC Bank, in locul lui Radu Ghetea.

Sandu a facut parte in ultimii 11 ani din conducerile mai multor banci care au trecut atat prin faze de dezvoltare de la 0 cat si de restructurare si inchidere.

Sandu si-a inceput cariera bancara la BNR in 1990, unde a ajuns chief dealer, iar in 1995 s-a mutat la Citibank, nou-intrata pe piata romaneasca, unde a devenit vicepresedinte. In 2006 este recrutat, cu aceeasi functie, de portughezii de la Millennium, care au sosit cu intarziere in tara noastra, de la care pleaca dupa izbucnirea crizei in 2009 si naruirea viitorului bancii portugheze, cumparata in 2015 de OTP Bank.

Sandu a preluat apoi, in 2010, conducerea Nextebank, fosta MKB Romexterra, pe care a incercat initial sa o repozitioneze ca banca specializata in IMM-uri si profesii liberale, dar fara succes, aceasta fiind apoi vanduta in 2014 fondului de investitii EEAF, condus de Horia Manda, si transformata ulterior in Patria Bank.

Ultima functie ocupata de Dan Sandu a fost cea de membru in conducerea Volksbank, pana in primavara lui aprilie 2015, cand banca austriaca a fost preluata de Banca Transilvania.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii