BANCI | Stirea Zilei

Nicolae Danila: Depozitele in banci ar trebui garantate integral, pentru ca banii sa nu iasa din tara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-09 13:30

Garantarea integrală a depozitelor ar putea să prevină plecarea unor fonduri importante din depozitele bancare, la fel cum ţări care au luat această măsură au atras resurse din statele limitrofe, a declarat, marţi, Nicolae Dănilă, fostul preşedinte al BCR.

"Sunt ţări care au lansat proiecte de garantare în totalitate şi foarte multe resurse s-au mişcat deja din statele limitrofe. (...) Din totalul depozitelor populaţiei, cam 0,8% deţin mai mult de 40% din valoarea depozitelor. Trebuie să le dăm atenţie, altfel vor zbura", a spus Dănilă.

Guvernul a aprobat în octombrie o ordonanţă de urgenţă prin care plafonul de garantare a depozitelor constituite de populaţie la bănci a fost majorat de la 20.000 euro la 50.000 de euro începând din 15 octombrie, pentru minimum un an.

Dănilă a arătat că în situaţia de criză actuală, resursa locală este foarte importantă şi băncile se concentrează tot mai mult pe atragerea economiilor interne, chiar dacă acestea sunt limitate.

"Trebuie spus că aproape la toate băncile locale resursele în euro sunt ţinute acum la băncile din străinătate, adică la băncile-mamă", a mai spus fostul preşedinte BCR.

El crede că în perioada următoare BNR, împreună cu guvernul, va trebui să asigure funcţionarea adecvată a pieţei interbancare şi creditarea economiei reale.

În opinia fostului preşedinte BCR, deficitul de cont curent va fi greu de finanţat în perioada următoare, chiar dacă va înresgistra o ajustare semnificativă şi se va plasa cu mult sub 14% din PIB, cât este în prezent.

Pe de altă parte, Dănilă se aşteaptă de la noul guvern la un plan anticriză, care să se adreseze, pe lângă stimularea investiţiilor în infrastructură, susţinerii IMM-urilor şi sectorului agricol, care vor reprezenta motoarele de revenire ale economiei româneşti.

Comisia Europeană a propus în octombrie ca depozitele la băncile din UE să fie garantate până la 50.000 de euro, plafon care va creşte la 100.000 de euro la finele lui 2009, şi reducerea de la trei luni la trei zile a perioadei în care se plătesc compensaţiile în cazul falimentului instituţiilor de credit. Propunerea CE a fost adoptată marţi, 9 decembrie, de Comisia de Afaceri Economice a Parlamentului European şi urmează să fie dezbătută în plen.

O serie de guverne europene anunţaseră anterior că vor majora plafonul de garantare a depozitelor pe fondul crizei din sectorul financiar. Astfel, autorităţile din Germania, Irlanda şi Danemarca au anunţat că vor garanta integral depozitele constituite la bănci, iar ţări precum Austria, Marea Britanie şi Spania au decis să majoreze plafonul.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii