BANCI | Stirea Zilei

Nicolae Cinteza ne da o veste buna si alta proasta: creditele neperformante nu sunt o problema, insa creditarea va ramane redusa si in 2014

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-12-05 13:22

Nicolae Cinteza, seful supravegherii din BNR, a declarat astazi ca rata aparent ridicata a creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc nu reprezinta o problema, iar ritmul lunar de crestere a neperformantei a incetinit. Pe de alta parte insa, din cauza cerintelor de capital mai restrictive impuse la nivel european si testele de stres programate pentru anul viitor, bancile vor ramane excesiv de prudente si nu vor fi dispuse sa acorde prea multe credite noi, astfel ca volumul creditarii va ramane in continuare redus si anul viitor.

“Cred ca 2014 va fi cel mai greu an de pana acum. Neperformanta va continua sa creasa, dar intr-un ritm foarte redus, ca cel din octombrie, cand a urcat la 21,7%, fata de 21,6% in septembrie”, a spus Cinteza, la Forumul Bancar Roman.

"Va mai fi un soc in noiembrie si decembrie, si socul acesta e data de verificarile noastre, pentru ca dorim ca 1 ianuarie 2014 sa gaseasca bancile cat mai aproape de starea reala", a adaugat Cinteza. 

El considera ca principala provocare cu care se vor confrunta in 2014 bancile romanesti si cele europene va fi evaluarea calitatii activelor si testele de stres realizate de Banca Centrala Europeana, mult mai stricte decat cele realizate pana acum. Ceea va determina bancile sa-si mentina ritmul redus de acordare de noi credite si implicit de asumare de noi riscuri, pentru a nu fi nevoite sa-si suplimenteze capitalurile.

“Pana nu stiu ce rezultat va aduce testul de stres, bacile-mama nu sunt chiar atat de interesate sa isi asume riscul, nu doar in Romania ci peste tot in Europa, iar din acest punct de vedere cred ca neperformanta va continua sa creasca”, a mai spus seful supravegherii din BNR.

Cinteza considera ca rezultatele testelor de stres nu vor fi imbucuratoare, iar pe acest fond, activitatea de creditare in Europa si in Romania nu va suferi mari schimbari, cel putin pana in octombrie 2014.

"Teama e mare, pentru ca daca la 9% cu cat s-a facut testul de stres anterior, pe Directiva 3 indicatorul de adecvare a capitalului calculat in raport de fondurile proprii de nivel 1 este de mimin 4%, deci s-a redus de mai mult de 2 ori. E adevarat, s-a acceptat si un buffer de conservare a capitalului de 2,5%, cu optiunea de a-l introduce de la 1 ianuarie 2014 sau gradual din 2016, in asa fel incat la 1 ianuarie 2019 indicatorul sa fie de 6,5%. Dar de la 9% la 4% scaderea e destul de mare, ceea ce inseamna ca exista temeri suficient de mari ca rezultatele evaluarii calitatii activelor nu vor fi chiar atat de imbucuratoare. Pe acest fond, personal nu cred ca actvitatea de creditare in sistemul bancar european si implicit si in Romania va suferi shimbari fata de ceea ce s-a intamplat pana acum, cel putin pana in octombrie 2014. Cine sa isi asume riscuri noi, insemnand ca indicatorul de active ponderate la risc sa creasca si astfel sa creasca si cerinta de capital?! O crestere a cerintei de capital la nivel consolidat ar pune in pericol bancile-mama ca in toamna cand se finalizeaza evaluarea calitatii activelor si testul de stres sa aiba nevoie de capital suplimentar. Din acest punct de vedere, cred ca activiatea de creditare, cel putin pana in septembrie-octombrie anul viitor, nu va cunoaste o revigorare”, a adaugat Cinteza.

Bancile vor incheia anul cu profit

Sistemul bancar va încheia acest an cu profit, după ce la nivelul lunii octombrie instituţiile de credit au avut un rezultat pozitiv consolidat de peste 1,6 miliarde lei, a mai spus Cinteza.

"În octombrie băncile au avut un profit de peste 1,6 miliarde, după ce făcuseră 1,5 miliarde la jumătatea anului. Sigur vor încheia anul cu profit", a afirmat Cinteză, după un forum bancar.

Circa jumătate dintre instituţiile de credit din România vor fi profitabile pe ansamblul întregului an, iar restul vor înregistra pierderi.

Sistemul bancar a înregistrat o pierdere de 61 de milioane lei în luna septembrie, odată cu reclasificarea unor credite restructurate, care au dus la un plus de provizioane de 612 milioane lei, dar s-a menţinut la nouă luni pe un câştig cumulat de 1,46 miliarde lei.

Vezi prezentarea lui Nicolae Cinteza in Fisiere

Vezi declaratiile complete facute de Nicolae Cinteza, in CLUBUL BANCHERILOR

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii