BANCI | Stirea Zilei

Naravul unor bancheri nu se schimba: se lauda cu dobanzi mici la credite, dar "uita" de comisioanele mari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-11 23:38

Radu Ghetea, seful CEC Bank, este citat astfel intr-un comunicat al bancii transmis astazi: „oferim costuri mult mai avantajoase decat cele maximale prevazute de legislatie (la creditele pentru IMM-uri prin programul guvernamental de garantare a imprumuturilor pentru micile firme, derulat prin FNGCIMM).”

Costurile „mult mai avantajoase” la care se refera Radu Ghetea este dobanda de 2,5% pe an, plus ROBOR la trei luni, fata de dobanda maxima de 3,5% impusa de stat prin OUG 92/2013 privind programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. (Vezi aici detalii)

Problema este ca CEC Bank aplica, pe langa dobanda de 2,5%, si un comision lunar, de 0,04%, perceput la valoarea creditului acordat pe o perioada de pana la 2 ani, comision ce poate parea mic la prima vedere, dar care majoreaza dobanda cu aproape 1 punct procentual.

Astfel, daca transformam acest comision in dobanda anuala, vedem ca, de fapt, „costul mult mai avantajos fata de cel maximal” este chiar foarte apropiat de cel maximal, adica 3,45% si nu 2,5%.

E greu de ghicit ce-i poate face pe bancheri sa fie in continuare necinstiti cu publicul si cu clientii lor, chiar si dupa toate cate s-au intamplat in perioada crizei, cand am vazut ca poate cea mai importanta lectie pe care o putem invata din aceasta perioda este tocmai aceea ca nu trebuie sa-i mintim nici pe clienti si nici bancherii nu trebuie sa se minta singuri.

Din simplul motiv ca toata lumea pierde: clientul nu-si va mai putea plati rata cand va descoperi ca de fapt costul este mai mare decat cel din reclama sau chiar din contractul de credit, iar banca va avea pierderi de pe urma nerambursarii imprumuturilor.

Iata si comunicatul CEC Bank cu privire la acest credit:

CEC Bank ofera acces la finantare cu costuri reduse pentru IMM-uri

Bucuresti, 11.02.2014 – CEC Bank si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au semnat Conventia de Colaborare in cadrul Programului de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, dezvoltat in conformitate cu prevederile OUG 92/2013. Conform Conventiei, CEC Bank va beneficia in urmatorii 2 ani de un plafon al garantiilor in valoare de aproximativ 260 milioane lei, prin care clientii IMM vor putea accesa credite de peste 520 milioane lei in conditii avantajoase de costuri si garantare.

IMM-urile cu cel putin 3 ani de la infiintare vor putea contracta de la CEC Bank linii de credit in lei pentru finantarea capitalului de lucru de pana la 5 milioane lei, pe o perioada de cel mult 24 luni, cu posibilitatea prelungirii cu maximum 12 luni. Facilitatea poate fi garantata de stat prin FNGCIMM intr-un procent de maximum 50% din valoarea creditului. Costurile aferente sunt extrem de avantajoase, fiind compuse din dobanda ROBOR 3M + 2,5% p.a., comision de gestiune in valoare de 0,04% p.a. aplicabil lunar la valoarea initiala a liniei de credit si comision de evaluare a garantiilor.

“Anul 2014 este unul foarte important pentru CEC Bank. De 150 de ani ne bucuram de increderea romanilor, incredere pe care o rasplatim prin produse si servicii de calitate, la costuri si in conditii avantajoase. Am inceput anul in forta, oferind IMM-urilor un produs cu marja de doar 1% aplicata indicelui ROBOR 6M: Creditul de Investitii pentru IMM-uri prin Programul Romano-Elvetian. Continuam acum cu Programul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, prin care oferim costuri mult mai avantajoase decat cele maximale prevazute de legislatie. Consolidam, astfel, o oferta completa, variata si premiata de produse si servicii bancare, precum si rolul nostru de partener al dezvoltarii economice a Romaniei“, a declarat domnul Radu Gratian Ghetea, Presedintele CEC Bank.

Practicand dobanzi ce, la indicii actuali, nu depasesc 4% p.a. in cazul creditului acordat prin Programul Romano-Elvetian, respectiv 5% p.a. in cazul creditului acordat conform OUG 92/2013, la care se adauga cea mai extinsa retea de unitati teritoriale si consultanta de specialitate oferita gratuit prin Birourile pentru consiliere IMM-uri si fonduri europene prezente in sucursalele judetene, CEC Bank continua sa faciliteze accesul IMM-urilor la finantarea necesara consolidarii si dezvoltarii planurilor de afaceri.

Totodata, incepand cu data de 3 februarie 2014, CEC Bank a venit in sprijinul clientilor persoane juridice care au in derulare credite in lei sau care vor sa contracteze astfel de credite, prin reducerea dobanzii de referinta a bancii, denumita Prime Rate (PR), cu 0,80% p.a.

“Prin reducerea dobanzilor la creditele destinate persoanelor juridice, CEC Bank confirma inca o data implicarea activa in sustinerea clientilor prin diminuarea efortului rambursarii angajamentelor lunare, precum si a contractarii de noi finantari“, a declarat domnul Radu Gratian Ghetea, Presedintele CEC Bank.

Mai multe detalii despre produsele si serviciile bancii pot fi obtinute in orice sucursala CEC Bank, apeland gratuit numarul de telefon 0.800.800.848 sau accesand site-ul www.cec.ro.

Directia Marketing si Comunicare CEC Bank"

Comentarii

george
calcul eronat
Draga Bancherule, te rog sa inveti matematica astfel incat sa nu informezi in mod eronat opinia publica . "pe langa dobanda de 2,5%, si un comision lunar, de 0,04%, perceput la valoarea creditului acordat pe o perioada de pana la 2 ani, comision ce poate parea mic la prima vedere, dar care majoreaza dobanda cu aproape 1 punct procentual. Astfel, daca transformam acest comision in dobanda anuala, vedem ca, de fapt, „costul mult mai avantajos fata de cel maximal” este chiar foarte apropiat de cel maximal, adica 3,45% si nu 2,5%." 0.04 X 12 luni = 0.48% commission de administrare anual Deci dobanda 2.5 + 0.48 = 2.94% si nicidecum 3.45% . dobanda este anuala . nu se calculeaza pe 2 ani . conform "metodei de calcul" daca e sa spunem ca aceasta este dobanda calculata pe 2 ani si este 3.45% inseamna ca dobanda anuala este de 1.725%/ an ! Suntem bancheri si nu stim sa calculam o dobanda ?

Bancherul.ro
Cu se calculeaza costul total al unui credit
Atentie! Faceti aceeasi greseala, intentionata sau nu, pe care am vazut-o inainte de criza si chiar si acum, dupa cum se vede, ceea ce demonstreaza, inca o data, ca educatia financiara a clientilor este foarte redusa. Intr-adevar, asa se calculeaza dobanda, pe an. Numai ca noi vorbim de un comision aplicat la valoarea initiala a creditului, care este pe doi ani! In timp ce dobanda se aplica la suma ramasa de rambursat pe masura ce se achita ratele, asadar la o suma tot mai mica, si implicit valoarea dobanzii scade, acest comision nu scade, ramane la fel de ridicat. Tocmai pentru a se evita aceste greseli de calcul, o capcana pentru clienti intinsa de bancheri pentru a ascunde costul unui credit, s-a inventat Dobanda Anuala Efectiva, care calculeaza dobanda reala pe toata perioada de rambursare a unui credit. Daca veti face acest calcul, veti vedea ca dobanda reala este dubla decat cea calculata de dumneavoastra, adica asa cum am spus noi.

ovidiu
mai multa atentie
bancherule mai multa atentie, produsul e o linie de credit si nu un credit cu rate egale. George a facut calculul considerand ca linia sta trasa la maxim, ceea ce din pacate in Romania se intampla din ce in ce mai des in acesti ani. Oricum in medie soldul zilnic utilizat al unor astfel de linii e de min. 75-80% din limita, deci puteti reface calculul folosind aceasta medie, si iese maxim ~3,15-3,18%.... Deci cum e cu profesionalismul ?? PS DAE e folosit in genere la persoane fizice, d-asta nu apare aici…

Bancherul.ro
Dobanda inselatoare CEC Bank
Ovidiu, nu intelegem de ce vrei sa sa refacem calculul cu cifele date de tine? Ca CEC Bank sa iasa mai bine coafata? Aici e o alta greseala pe care multi ca tine o fac, si anume nu inteleg faptul ca lauda de sine nu miroase deloc a bine. Mai rau, nu inteleg ca astfel inseala clientul, promitandu-i dobanzi mici, iar apoi il pune sa plateasca diverse comisioane mari. Ce incredere mai poate avea un client, sau oricine altcineva, cand se trezeste inselat de banca astfel? Nu ar fi mult mai simplu si corect ca totul sa fie transparent, de la bun inceput? Ca banca sa perceapa un singur cost, dobanda? Chiar daca aceasta este 3,5% sau 3,18% cum spui tu? Aici vorbim in primul rand de principii, de onestitate, de demnitate, daca vreti, nu de costuri. Clientii si bancile sau oricine altcineva au nevoie in primul rand de incredere reciproca, abia apoi se discuta costuri si conditii. Dar daca tu il inseli din start, laudandu-te cu o dobanda mica, iar apoi scoti pumnalul comisionului mare, ce fel de bancher se poate numi acesta? Ce parere ai, Ovidiu?

ovidiu
:):):)
NU ca sa laudati CECul. Ci ca sa fiti profesionisti si corecti in calcule. 1) CEC nu are nevoie sa fie coafata, ci doar de sprijin. Chiar si eu, caruia imi repugna tot ce are legatura cu statul, cred ca a fost bine ca CEC nu a fost vanduta in momentul ala cand era cazuta (spre diferenta de vanzarea BCR), si ca a avut un traseu pozitiv si "curat" in ultimii 5 ani. Ca putea face mai mult sau nu e cu totul alta discutie (si implica mai multi actori). 2) E clar ca voi nici nu stiati sau nu ati luat in calcul ce tip de produs era. Numai pentru asta ar trebui sa va scuzati daca ati fi profesionisti. 3) Faptul ca CEC e cu costul total semnificativ (10%) sub o dobanda maximala pusa de guvern care e oricum FFFF MICA e de apreciat, sau oricum NU de criticat. 4) Cand erau banci mari in piata de vindeau la IMM produse cu dobanda 0% :):):) (cu cost total mai mare ca media produselor pe piata!!) nu v-am vazut maraind, de fapt pe NIMENI din mica presa financiara romaneasca... qed.... acum suflam si in iaurt la gainaria asta de +0,6% .. ce sa zic.. E asa de greu sa zici: "da.., nu s-a luat in calcul tipul corect de produs, costul total ar fi altul, e peste dobanda mentionata de CEC dar inca semnificativ sub 3,5%, CEC intr-adevar trebuia sa mentioneze costul total"? Cer eu prea mult de la voi????

Bancherul.ro
Dobanda inselatoare credit CEC Bank
Ne bucuram ca pana la urma am ajuns la aceeasi opinie: ca e vorba de o dobanda inselatoare, incorecta, netransparenta, din cauza acelui comision ascuns. Aceste practici nu ar trebui sa existe si trebuie sesizate, criticate, indiferent de cat de mare sau mic este costul suplimentar indus de acel comision ascuns, intrucat vorbim de principiul de corectitudine si respect fata de client, care contribuie la increderea in banci. In ceea ce ne priveste, am fost primii care am scris despre astfel de practici, suntem singurii care avem sectiune permanenta de educatie financiara si oferim permanent consultanta gratuita si informaii utile clientilor bancilor. Nu am luadat si nu vom lauda niciodata bancile, chiar daca acestea vor dori sa-si faca reclama aici. Din simplul motiv ca acest lucru nu le face bine nici lor, nici clientilor. Doar din critici bancile si clientii deopotriva pot invata din greseli si-si pot imbunatati serviciile. Din pacate, de acest lucru sunt constiente prea putine banci, iar multor bancheri, ca in exemplul de fata, le place lauda de sine, care niciodata nu miroase a bine.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii