BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: Trebuie sa mentinem calendarul de adoptare a euro in 2014

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-26 16:06

Guvernatorul BNR a declarat că România trebuie să-şi menţină calendarul anunţat pentru aderarea la zona euro, însă trecerea la moneda europeană în 2014 este condiţionată de reformele realizate până în 2012, când statul trebuie să intre în anticamera euro, ERM-2, transmite corespondentul NewsIn.

"Cred că programul de adoptare a euro este cel mai bun ghid. România trebuie să-şi menţină calendarul anunţat anterior şi să dea dovadă de ambiţie. Mai multă ambiţie nu strică", a mai spus Mugur Isărescu, în cadrul unui discurs susţinut la Cluj.

Isărescu a subliniat şi nevoia de reforme "adevărate şi competente", pentru ca România să reuşească să parcurgă fără probleme cei doi ani care preced aderarea efectivă la zona euro.

"Intrarea la 1 ianuarie 2012 în mecanismul ratelor de schimb (ERM-2, n.r.), într-o zonă de constrângeri, şi parcurgerea ulterioară a celor doi ani în interiorul mecanismului este condiţionată de nevoia ca până în 2012 să facem foarte multe reforme", a mai spus guvernatorul, precizând că obiectivul de adoptare a euro este "un adevărat catalizator al unor politici coerente pe viitor".

Pentru a adera la zona euro, un stat trebuie să îndeplinească criteriile de convergenţă stabilite prin Tratatul de la Maastricht, principalele fiind un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, datorie publică de maximum 60% din PIB şi o inflaţie cu cel mult 1,5% peste inflaţia în primele trei state din zonă ca evoluţie a preţurilor. De asemenea, aderarea la euro este precedată de 2 ani în "zona de aşteptare" ERM-2, perioadă în care statul trebuie să facă dovada că îşi poate menţine stabilitatea atinsă.

Premierul Emil Boc a declarat recent că Guvernul are o strategie care să grăbească intrarea României în zona euro.

"Ar trebui grăbit acest proces. Este şi în atenţia Guvernului acest lucru. În Guvern avem deja o strategie pentru accelerarea înainte de 2014 a intrării în zona euro", a declarat Boc.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii