BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu si guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka, s-au inteles in secret sa scada cursul francului elvetian pentru a scapa de protestele celor cu credite in CHF. Avem dovada in acest grafic!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-04 11:37

Guvernatorul Mugur Isarescu este suspectat ca a pus la cale o interventie pe piata valutara pentru a mai scadea cursul leului fata de francul elvetian, cu scopul evident de a evita protestele celor care au credite in franci elvetieni, nevoiti sa achite acum rate mult mai mari decat anul trecut.

Ba chiar Isarescu declara ca leul se va aprecia si mai mult fata de franc in urmatoarea perioada, “fara ca noi sa facem nimic”, de parca l-ar crede cineva.

Degeaba incearca Isarescu sa explice la fiecare conferinta de presa ca nivelul cursului este determinat de piata. La fiecare miscare mai importanta a leului, fie o apreciere fie o depreciere, BNR este considerata a fi intotdeauna in spatele acesteia si nimic nu va schimba aceasta perceptie, niciodata.

Adevarul este ca Isarescu a fost tot timpul suspectat ca manevreaza cursul asa cum vrea si in functie de diverse interese, mai mult sau mai putin justificate sau credibile, si nu va scapa probabil niciodata de aceasta problema, pana cand banca centrala va trece la un curs fix si va renunta la regimul de flotare controlata (managed floating) din prezent.

Ba mai mult, Isarescu conspira in secret si cu guvernatorii bancilor centrale din statele vecine, astfel incat acestia sa se coordoneze atunci cand duc cursul leului sau zlotului polonez intr-o anumita directie, pentru a nu da nimanui de banuit si pentru ca toti sa creada ca e vorba doar de mersul pietei.

Asa cum s-a intamplat si cu cursul francului elvetian la mijlocul lunii ianuarie, cand banca centrala a Elvetiei a renuntat sa mai plafoneze moneda nationala la o valoare de 1,2 CHF fata de euro, consecinta fiind aprecierea puternica a monedei din tara cantoanelor atat in raport cu euro si dolar, cat si fata de leu sau zlot.

Daca ne uitam la graficul alaturat, care arata evolutia leului si zlotului fata de franc, vedem ca cele doua monede nationale au mers in tandem, conspiratia guvernatorilor Mugur Isarescu si Marek Belka fiind evidenta :)) Mai ales ca si in Polonia exista multi oameni, mult mai multi decat in Romania, care au credite in franci.

Sa vedem insa cum a raspuns astazi Mugur Isarescu la intrebarile cu privire la motivele aprecierii leului fata de franc din ultima saptamana si daca nu cumva aceasta evolutie a fost determinata de BNR, pentru a scapa de protestele celor care au credite in CHF.

Mugur Isarescu: “In ceea ce priveste aprecierea leului din ultimele 10 zile, aici in mod evident asistam la o tendinta regionala: probabil ca lucrurile s-au tensionat in asteptarea masurilor Bancii Centrale Europene, alegerilor din Grecia, apoi am observat o detensionare si o apreciere nu numai in cazul lelui ci si a zlotului, forintului, coroanei cehe. La noi, ce s-a intamplat in ziua respectiva cred ca are legatura nu neaparat cu miscarile de capital ci cu decizia unor banci de investitii de a mari evantaiul de bonduri incluse pe listele lor de tranzactionare. Am vazut atunci mai multe tranzactii, piata a fost subtire, cam asta cred ca a fost motivatia aprecierii cu 3 bani a leului.”

Ati intervenit pentru a-i ajuta pe cei cu credite? Nu vreau sa dezamagesc pe nimeni, dar nu tintim lucruri de poza

“Multi spun ca leul s-a intarit in ultimele zile pentru ca BNR a vrut sa-i ajute pe cei cu credite in franci elvetieni. E adevarat?”, a fost intrebat, pana la urma, direct, Mugur Isarescu, de catre un ziarist.

Iar Isarescu a raspuns asa: “Daca s-au simtit ajutati, ne bucuram si nu avem nimic impotriva sa se creeze si aceasta aura. Revin, si chiar va rog, din nou, sa intelegeti: cursul este determinat in Romania de piata. Iar piata inseamna cateodata chiar mii de operatiuni, desi nu in fiecare zi. Sunt sute, mii de clienti, cu 40 de banci care-si iau pozitii, cu cateva banci dominante, iar din cand in cand cu interventii ale bancii nationale, pentru ca nu numai ca nu negam, dar avem scris pe site-ul nostru ca facem managed floating.

Iata ce scrie pe site-ul BNR: “Regimul actual al cursului de schimb al leului este cel de flotare controlată, acesta fiind în concordanţă cu utilizarea ţintelor de inflaţie ca ancoră nominală a politicii monetare şi permiţând un răspuns flexibil al acestei politici la şocurile neprevăzute ce pot afecta economia”.

Isarescu a continuat: “Interventiile, cand se fac, le facem in baza legii si cu obiective macroeconomice. Nu vreau sa dezamagesc pe nimeni, nu tintim lucruri de poza, decat daca piata trece trece printr-un moment dramatic si se creeaza ceea ce se numeste praguri de rezistenta sau o atmosfera negativa. Dar nu intervenim pentru asa ceva (adica pentru cei care au credite in CHF n.r.).

Aprecierea leului fata de francul elvetian si sa spunem deprecierea francului fata de leu din ultimele 10 zile este determinata cu precadere, pentru ca sunt aproape 8 puncte procentuale, poate chiar 9, de la 4,60 la 4,19, acum inainte sa vin aici cursul era 4,16, deci s-a mai depreciat putin francul, vine cu precadere din ce se intampla pe piata internationala. Si acolo credeti-ma ca nu avem chiar niciun merit. Putem sa ne laudam asa...sunt fluxuri masive...n-au putut elvetienii sa se bata cu aceste capitaluri migratoare, ne vedeti pe noi? Avem cel mult abilitatea sa ne vedem lungul nasului sa nu ne bagam unde nu ne fierbe oala, ca sa spun asa. Leul s-a apreciat fata de euro, sau euro s-a depeciat, desi suna si ciudat, in ultimele 10 zile, cu vreo 2 procente, iar fata de franc cu 9 procente si diferenta vine din faptul ca de la 99 de eurocenti, francul, dupa ce s-a apreciat puternic, a venit usor la 106.

Este posibil ca leul sa se mai aprecieze fata de franc

Si acum incerc sa va spun niste informatii pe care le aveti si dumneavoastra. Ati vazut ca a aparut in piata ideea ca nu vor mai apara un punct elvetienii, pentru ca aprecierea monedei nationale ii afecteaza, le scumpeste marfurile, cat ar fi ea de Elvetie, le scumpeste exporturile, ii baga in recesiune. Sunt lucruri mult mai importante care se joaca aici.

Fara sa o spuna, dar lasand sa se inteleaga, cu o privire inteligenta, nu? Banca Elvetiei vorbeste sau ar lasa sa se vorbeasca de un coridor intre 105 si 110 franci elvetieni pentru un euro (de fapt 1,05-1,10 franci pentru 1 euro n.r.). Deci daca vreti sa ma fac analist in locul dumneavoastra, va spus ca mai e camp sa se aprecieze leul fata de franc, fara ca noi sa facem nimic.

Dumneavoastra puteti spune: "uite ce tare e BNR, ce a mai facut!" E, asta este ceea ce facem: va furnizam informatii de buna calitate. Pentru ca lumea de astazi e plina de tot felul de informatii, iar noi incercam sa va dam informatii de buna calitate. Deci este posibil sa se mai aprecieze leul fata de francul elvetian, daca aceasta atmosfera de pe piata si coridorul despre care se vorbeste, citez, nu vorbesc in numele bancii Elvetiei, n-am niciun drept, se va adeveri ca fiind real.

Mai mult, asta ca sa faceti si putin rating, intrucat conteaza foarte mult in activitatea dumneavoastra si ne dam seama, iarasi se vorbeste, se aude, imi place asta, ca ceea ce a deranjat cel mai mult banca Elvetiei nu a fost neaparat nivelul de 1,2 ci faptul ca raportul dintre francul elvetian si dolar s-a deteriorat foarte mult, in sensul ca francul elvetian s-a miscat mult fata de dolarul american si majoritatea capitalurilor sunt in dolari si ca de fapt acolo este jocul. Si atunci toata miscarea aceasta este in trei (euro, franc, dolar), sunt ca trei placi tectonice, sa vedem ce o sa iasa din jocul acesta in trei, cu trei necunoscute.”

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii