BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: BNR a controlat cursul de schimb, pentru ca volatilitatea sa nu fie prea mare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-08 16:07

Banca Nationalã a României a avut în vedere si a luat mãsuri pentru temperarea volatilitãtii cursului de schimb, în ciuda variatiilor semnificative de anul trecut, care ar fi putut fi însã mult mai ample, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isãrescu.

"Am temperat aceastã volatilitate cât am putut. Dovada peremptorie cã am încercat sã temperãm volatilitatea o gãsiti în rapoartele marilor jucãtori internationali, care indicau niveluri de curs mult mai largi", a spus Isãrescu.

Oficialul bãncii centrale s-a ferit sã detalieze modul în care BNR a actionat pentru temperarea volatilitãtii, dar a afirmat cã, în contextul unei convertibilitãti totale, nivelurile mentionate în rapoartele internationale, de 2,7 lei pe euro în primãvara anului trecut, si 4 lei pe euro începând din toamna lui 2007, ar fi fost atinse.

"Nu ne-am propus sã asigurãm stabilitatea cursului, pentru simplu motiv cã nu am fi putut. BNR a încercat între cele douã extreme sã tempereze volatilitãtile", a mai spus Isãrescu.

În opinia guvernatorului, corectia de la 3,1 la 3,7 este într-un fel explicabilã, întrucât nivelul din vara anului trecut era nesustenabil si arãta o apreciere excesivã.

Pe de altã parte, Isãrescu recunoaste cã evolutia din ultimele nouã luni poate fi caracterizatã ca o volatilitate ridicatã, leul depreciindu-se cu mai mult de 16%.

Variatii de curs de peste 10% reprezintã într-adevãr volatilitate mare.

"Pe bazã de probe, putem sã arãtãm însã cã am iesit dintr-o logicã extrem de riguroasã. Am declarat public cã nu avem flotare liberã", a spus Isãrescu.

Cursul de schimb a atins minimul ultimilor ani la 2 iulie 2007, când un euro a fost cotat la 3,1112 lei/euro. Începând cu a doua jumãtate a anului trecut, moneda nationalã s-a depreciat comparativ cu cea europeanã, astfel cã a atins un maxim de 3,7695 lei/euro la 24 ianuarie.

În intervalul mentionat, leul a pierdut 21,1% fatã de moneda europeanã.

Pentru acest an, Comisia Nationalã de Prognozã anticipeazã un curs mediu de schimb de 3,55 lei/euro, comparativ cu 3,3373 lei/euro anul trecut.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii