BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu are sanse mari sa castige pariul cu creditarea, care este aproape de a reveni pe teritoriu pozitiv, dupa o lunga perioada de scadere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-23 15:11

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, este pe cale sa castige in aceasta vara pariul privind revenirea creditarii pe teritoriu pozitiv, dupa ce l-a pierdut vara trecuta, cand estima ca volumul de imprumuturi va fi mai mare decat in anul precedent, ceea ce nu s-a intamplat.

Cu toate acestea, guvernatorul BNR estima corect, inca de la finalul anului trecut, ca desi soldul total al creditarii a continuat sa scada, din cauza faptului ca nu se mai acorda credite in valuta iar bancile isi fac curatenie in bilanturi, ritmul de crestere al creditelor in lei este destul de mare si este pe cale sa le inlocuiasca pe cele in euro sau franci elvetieni.

Volumul de credite acordate de banci persoanelor fizice si firmelor (creditul neguvernamntal) a urcat luna trecuta la 215,1 miliarde lei (1,1%), cu aproape 3 miliarde mai mult fata de luna precedenta si foarte aproape ne nivelul din iunie 2014, astfel incat ritmul anual a crescut substantial, de la -1,9% in mai la -0,1% in iunie, aproape de teritorul pozitiv.

Daca si in aceasta luna soldul imprumuturilor bancare isi va continua tendinta de crestere, atunci creditarea va reveni pe teritoriu pozitiv in iulie 2015, intrucat in aceeasi luna a anului precedent volumul de imprumuturi a fost in scadere (vezi graficul).

Revenirea spectaculoasa a creditarii in ultimele doua luni (crestere de 1,3% in mai si 1,1% in iunie) s-a datorat exploziei imprumuturilor in lei, in special a celor imobiliare, inclusiv Prima Casa.

Creditele noi in lei acordate de banci in luna mai s-au ridicat la 5,1 miliarde de lei, cea mai mare valoare lunara din aprilie 2008 până în prezent si cu 55% peste nivelul lunii aprilie 2015, cand erau de doar 3,2 miliarde lei, conform datelor BNR.

Creditarea a fost afectata de curatenia bilanturilor de neperformante

Soldul total al creditarii a fost influentat puternic pe parcursul ultimului an de procesul de curatenie a bilanturilor bancilor de credite neperformante, initiat de BNR in luna mai din 2014.

Bancile si-au scos din bilanturi credite neperformante in valoare de peste o jumatate de miliard de lei in luna mai, in timp ce imprumuturi de 400 de milioane de lei acordate populatiei, cu intarzieri de peste 90 de zile, au fost vandute recuperatorilor, continuand astfel procesul de curatenie a bilanturilor si recunoastere a pierderilor initiat la recomandarea BNR, exact in urma cu un an. (vezi aici detalii)

Efectul asupra soldului total de credite se poate observa si din grafic, care indica o reducere graduala a volumului de credite din bilanturile bancilor, de la 218 miliarde lei in aprilie 2014 la 210 miliarde lei in aprilie 2015.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii