BANCI | Stirea Zilei

Mogulii bulgari pun mana pe bancile straine: Tzvetan Vassilev cumpara subsidiara Credit Agricole. Si filiala din Romania a francezilor este de vanzare, dar cine sa o ia? Horia Ciorcila? Ilie Carabulea? Dan Adamescu?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-22 21:26

Tzvetan Vassilev (foto), a doua cea mai influenta persoana din Bulgaria, potrivit Forbes, este un fel de Horia Ciorcila al nostru de la Cluj, care a stat in spatele succesului Bancii Transilvania. Cu "mici" diferente. Vassilev detine peste 50% din actiunile Corporate Commercial Bank (Corpbank), a patra banca bulgara dupa marime, unde are si functia de presedinte al consiliului de supraveghere, banca ce a anuntat astazi ca a cumparat subsidiara marelui grup francez Credit Agricole.

Francezii au avut noroc ca au avut cui sa vanda o banca micuta, ce producea pierderi de milioane de euro, la fel cum se intampla cu subsidara lor din Romania, pe care ar vinde-o, de asemenea, numai de ar avea cui. Oare avem oameni de afaceri importanti si potenti in domeniul financiar care sa profite de aceasta oportunitate a crizei pentru a forma un capital financiar romanesc prin preluarea grupurilor bancare straine care se retrag?

Sau ar trebui sa urmam exemplul lui Viktor Orban din Ungaria pentru a mobiliza si statul in aceasta strategie?

Recent, in Ungaria, mogulul Istvan Torocskei si premierul Viktor Orban au vrut sa cumpere cu 1 euro (sic!) Raiffeisen Bank Ungaria, care are active de 6 miliarde de euro! (Vezi aici detalii)

Sa vedem insa detaliile tranzactiei din Bulgaria:

Grupul bancar francez Credit Agricole, prezent si in România cu o susbsidara, dupa preluarea fostei banci grecesti Emporiki, a anunţat astazi că a decis să-şi vândă subsidiara din Bulgaria, o banca de dimensiune medie, către banca bulgară Corporate Commercial Bank AD (Corpbank), a patra banca din tara vecina, care detinea active de 6,7 miliarde leva (3,4 miliarde euro) la finalul lunii septembrie 2013, fără a da detalii legate de valoarea tranzacţiei.

Credit Agricole Bulgaria va fi primi alt nume după preluare şi se va concentra pe creditarea IMM-urilor si pe retail, a anuntat cumparatorul.

Divizia bulgară a Credit Agricole se situează pe locul 21 în topul celor 30 de bănci din Bulgaria, cu active de 489 milioane leva (250 milioane euro) la finele lunii septembrie 2013. Banca a înregistrat pierderi de 5,5 milioane euro în primele nouă luni ale anului trecut.

În ultimii ani, Credit Agricole, a doua mare bancă din Franţa după active, şi-a restructurat operaţiunile la nivel global, reducând la jumătate numărul ţărilor în care operează, potrivit Reuters.

Banca franceză a precizat că vânzarea diviziei din Bulgaria va conduce la reducerea activelor riscante cu 160 de milioane de euro, în timp ce rata de solvabilitate se va reduce cu mai puţin de un punct de bază.

Urmeaza vanzarea subsidiarei Credit Agricole din Romania?

Fireste ca strategia grupului francez de a se retrage din tarile in care nu detine o pozitie importanta vizeaza si subsidiara din Romania, o banca de dimensiuni mici.

Potrivit surselor Bancherul.ro, si Credit Agricole Romania este de vanzare, insa deocamdata nu s-au gasit cumparatori pentru preluarea bancii.

Subsidiara din Romania a Credit Agricole avea la finalul lui 2012 active de 292 milioane euro, usor mai mari decat ale subsidiarei din Bulgaria, care avea 250 milioane euro in septembrie 2012.

La fel ca si in Bulgaria, si banca din Romania produce pierderi, acestea ridicandu-se la 6 milioane de euro in 2012

Credit Agricole Bank Romania a avut in 2012 o pierdere de 6 milioane de euro, rezultat similar cu cel înregistrat în anul 2011. Subsidiara din Bulgaria avea pierderi asemanatoare anul trecut, de 5,5 milioane euro in trimestrul 3.

Tzvetan Vassilev s-a aliat cu arabii pentru a face o banca de succes din Corporate Commercial Bank, intr-o perioada de criza

Mogulul financiar Tzvetan Vassilev, care mai detine Victoria FATA Insurance si firma de telefonie Vivacom, a cumparat Corporate Commercial Bank (Corpbank) in 2000, insa s-a bucurat de succes abia in ultimii ani de criza, dupa ce a atras capital de la arabi si finantare de pe Bursa.

Corpbank este listata la bursa din Sofia din 2007, iar din 2009, o participatie de 30% din capital a fost preluata de Fondul Sultanatului din Oman, care si-a numit doi reprezentanti in consiliul de supraveghere al bancii, format din 5 persoane.

Corporate Commercial Bank (Corpbank), o banca specializata in proiecte de finantare a companiilor (project finance), si-a majorat anul trecut activele si profitul cu 25%, iar volumul creditelor a fost dublat. Impresionant, nu?

Si asta nu e totul. Banca a avut un succes remarcabil de-a lungul ultimilor 5 ani de criza, dupa cum a declarat recent Tzvetan Vassilev, care a primit titlul de bancherul anului din partea publicatiei Banker: "Criza prezinta provocari mari, dar si oportunitati majore. Perioada dintre 2008 si 2013 a fost de mare succes pentru Corporate Commercial Bank AD. Am reusit sa ne majorat activele si capitalul de patru ori."

Comentarii

Ioni
O banca foarte generoasa
Ce-ati omis sa spuneti despre aceasta banca este cat de generoasa se arata. Daca veti urma acest link http://www.corpbank.bg/individual_customers_32.html veti constata ca ofera persoanelor fizice niste rate de dobanda astronomice la euro si dolari. Constat cu stupoare ca daca as depune minimum 25.000 euro as incasa o dobanda frumusica de 7,5%, iar daca as depune minimum 25.000 USD as incasa 6,5% dobanda. De-a dreptul superb. Acum sa ne uitam in ograda noastra: "Becereu", "Beredeu", "Raifi", "Aiengiu"... Fir-ar, iar ne-au luat-o in fata bulgarii, mai ceva ca in materie de turism. Bancherul.ro, nu binevoiesti sa ne faci o analiza comparativa a dobanzilor la depozite practicate la nivel international? Ar fi tare interesant.

daniel
opinie
As comenta si eu ceva, pe o alta ordine de idei decat comentariul lui Ioni. Bulgarii sunt un pic mai nationalisti si pot fi protectionsti in si cu economia proprie. ... Cat despre mogulii nostri ... e bine sa nu le dam idei. Sunt suficienti executivi romani in bancile din Romania sau angajati in diverse banci in strainatate care s-ar pricepe foarte bine si prosper la gestiunea unor banci cu capital autohton.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii