BANCI | Stirea Zilei

Modificarea legii darii in plata a devenit o disputa intre PNL si PSD sau lupta radicalismului si populismului cu ratiunea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-23 18:49

Aberatia numita legea darii in plata, o initiativa radicala si populista, nascuta din ura impotriva bancilor, cu dedicatie pentru speculatorii imobiliari si cei cu credite in franci elvetieni, nicidecum pentru a-i ajuta pe cei care au probleme cu plata ratelor la credite, fiind scrisa de haiducul grupurilor de clienti abuzati de banci, avocatul Gheorghe Piperea, si sustinuta de deputatul PNL Daniel Zamfir, a devenit o disputa intre principalele doua partide, PNL si PSD, in conditiile in care cel din urma doreste modificarea legii, conform solicitarilor tuturor institutiilor si persoanelor rezonabile, inclusiv presedintele Klaus Iohannis.

Sustinerea de catre PNL a unei legi extremiste, care incalca principiile unei economii liberale, precum si multe norme de drept, s-ar putea dovedi o afacere perdanta, in conditiile in care PSD a adoptat o pozitie mult mai echilibrata, care ar putea avea de castigat in final.

Deocamdata, PNL-istii au punctat primii, reusind sa treaca legea aproape neschimbata in comisia de reexaminare din Senat, compusa din comisiile juridica si economica, in conditiile in care ambele comisii sunt conduse de reprezentanti ai PNL: senatorii Catalin Boboc, respectiv Eugen Tapu-Nazare.

PNL are in total 5 membri in comisia juridica din Senat, din totalul de 11 membri, in timp ce PSD are doar 4 mebri, dintre care unul este vicepresedintele comisiei, Marius Coste, iar celalalt, Elena Federovici, este secretarul comisiei.

In comisia economica, PNL are in total 5 membri, inclusiv presedintele, in timp ce PSD are doar 3 membri, din totalul de 11 membri.

PNL are 5 membri si in comisia pentru buget din Senat, in timp ce PSD are doar 4, din totalul celor 12 membri.

Plenul Senatului va vota daca legea se aplica si creditelor Prima Casa

Conform raportului comisiei de revizuire a legii, aprobat astazi, singurul amendament important care a fost votat, propus de senatorul PNL Iulian Dumitrescu, este inlocuirea termenului „persoane fizice” cu „consumatori”, ca beneficiari ai legii, astfel incat de aceasta sa nu beneficieze persoanele fizice care s-au transformat in speculatori imobiliari.

Aceasta a fost prima si poate cea mai importanta reclamatie venita din partea BNR si a sistemului bancar.

Senatorii PSD din comisia de revizuire au incercat sa modifice legea, conform altor propuneri importante venite de la BNR si de la asociatiile bancilor, insa amendamentele lor au fost respinse de reprezentantii PNL, care au facut jocurile, avand majoritate si detinand functiile de presedinti ai celor doua comisii componente.

Amendamentele PSD au venit dupa ce liderul celui mai mare partid romanesc, Liviu Dragnea, a declarat ca va sustine modificarea legii astfel incat aceasta sa se aplice unui singur imobil, cel in care locuieste detinatorul creditului, pozitie apreciata, de altfel, si de catre presedintele BRD, Philippe Lhotte.

Astfel, senatorul PSD Marius Bota a introdus amendamentul ca legea sa se aplice doar celor care au un grad de indatorare de peste 65%, (rata la credit raportata la veniturile lunare ale beneficiarului creditului si codebitorului). De asemenea, el a propus ca legea sa nu se aplice celor care „au achitat cu credit ipotecar a doua locuinta.”

La randul sau, senatorul PSD Aurel Arcas a sugerat ca legea sa se aplice doar celor care „se confrunta cu dificultati financiare severe, sens in care obligatia lunara de plata depaseste gradul de indatorare avut in vedere la acordarea creditului”.

Iar senatorul PSD Trifon Belacurencu a venit cu ideea ca de legea darii in plata sa beneficieze doar cei cu credite mai mici de 150.000 de euro, dupa cum a propus BNR.

Amendamentele reprezentantilor PSD confera legii specificul de protectie sociala, care lipseste in actuala forma, in ciuda declaratiilor demagogice ale parlamentarilor PNL, intrucat de lege poate beneficia oricine, chiar daca poate sa-si ramburseze datoria catre banca.

Acelasi senator PNL, Balacurencu, impreuna cu senatorul PNL Eugen Tapu-Nazare, presedintele comisiei economice din Senat, au propus si amendamentul ca legea sa nu se aplice programului „Prima Casa”, votul din comisie fiind egal, 8 contra 8, astfel ca amendamentul va fi votat in plenul Senatului.

Soarta legii va fi decisa la Camera Deputatilor

Insa indiferent de votul din Senat, soarta legii privind darea in plata se va decide la Camera Deputatilor, care este camera decizionala pentru amendamentele la lege.

Iar in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, echilibrul de puteri intre PNL si PSD pare a se inclina in favoarea celui din urma.

La comisia de buget din Camera Deputatilor, PSD are in total 11 membri din totalul de 33, pe cand PNL are 11, insa detine functia de presedinte, prin Stefan Viorel si are si doi vicepresedinti, Claudiu Manda si Iuliu Nosa, al treilea vicepresedinte al comisiei fiind PNL-istul Eugen Nicolaescu.

In schimb, PNL are doi secretari ai comisiei: Aurel Dontu si Andreea Paul.

Comisia juridica a Camerei este condusa de deputatul ALDE Bogdan Ciuca, iar PNL are doi vicepresedinti: Ioan Cupsa si Valeria Schelean-Somfelean, in timp ce PSD doar un vicepresedinte, pe Nicolae Nica si un secretar, Constantin Stragea, al doilea secretar fiind al PNL, Vasile Varga.

In total, PNL are doar 7 membri in aceasta comisie, din totalul de 26, in timp ce PSD are 10 membri.

Iar in comisia economica a Cameriei, PSD detine presedintia, prin Mihai Tudose, avand in total 9 membri din 24, in timp ce PNL are doar 6 membri.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii