BANCI | Stirea Zilei

Ministerul Dezvoltarii spune ca va plati primele de stat restante clientilor bancilor pentru locuinte doar daca va castiga procesul cu Curtea de Conturi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-04-08 08:23

“As vrea sa stiu cand voi primi diferenta de bani din prima de la stat cuvenita contractelor finalizate in 2015?”, intreaba un cititor, clientul uneia dintre cele doua banci pentru locuinte, BCR si Raiffeisen, care nu si-au mai incasat in ultimii trei ani primele de stat prevazute in contractele de economisire-creditare, dupa ce Ministerul Dezvoltarii a sistat plata acestora catre banci, in urma unui control al Curtii de Conturi, care a costatat ca primele s-au platit ilegal.

“Fratilor, cat timp mai asteptam sa ne coalizam si sa dam in judecata noi, clientii, statul roman?! Statul roman a incalcat legea si noi stam cu limba-n gura!”, comenteaza alt cititor.

Am trimis intrebarea la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care spune ca va plati primele de stat restante de trei ani clientilor celor doua banci pentru locuinte, BCR si Raiffeisen, daca va castiga procesul cu Curtea de Conturi, o decizie definitiva in acest caz urmand a fi data in acest caz de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in luna iunie.

Iata nota publicata pe site-ul Ministerului, in 11 martie 2019:

"In atentia persoanelor care au incheiat contracte de economisire – creditare cu BCR Banca pentru Locuinte SA si Raiffeisen Banca pentru Locuinte SA.

Conform OUG 99/2006, in anul 2015 au fost decontate fonduri de la bugetul de stat (in valoare de 179.775.000 lei) pentru plata primelor de stat aferente contractelor de economisire creditare incheiate cu beneficiarii, reprezentand aproximativ 82% din prima de stat aferenta anului 2014.

In perioada 20.07.2015 - 27.10.2015 auditorii Curtii de Conturi au efectuat actiuni de verificare la MDRAP cu tema „Controlul utilizarii subventiilor bugetare”, actiune derulata in paralel si la BCR – Banca pentru Locuinte si Raiffeisen - Banca pentru Locuinte.

Urmare a actiunii de verificare, Curtea de Conturi a constatat mai multe presupuse nereguli stipulate in Raportul de control, fata de care MDRAP a formulat o opinie divergenta in interpretarea prevederilor legale in vigoare, considerand ca a derulat programul cu respectarea legislatiei aplicabila acestuia.

Ulterior ministerul a formulat o actiune in instanta pentru solutionarea punctelor de vedere divergente dintre MDRAP si Curtea de Conturi, actiune care se afla in prezent in curs de judecata, recursul formulat de MDRAP urmand sa fie solutionat de inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dupa solutionarea definitiva a actiunii in instanta, in functie de masura dispusa de instanta de judecata, MDRAP va actiona in consecinta, in sensul virarii primelor de stat restante.

Atat BCR Banca pentru Locuinte SA, cat si Raiffeisen Banca pentru Locuinte SA, au solicitat virarea primelor de stat, atat in 2016, cat si in anii urmatori, dar din motivele prezentate mai sus, la nivelul MDRAP s-a decis suspendarea virarii primelor de stat catre cele doua banci, pana la solutionarea definitiva a actiunii in instanta.

De asemenea, trebuie mentionat faptul ca, sub rezerva solutionarii favorabile a actiunii in instanta, primele de stat nevirate de MDRAP catre cele doua banci, pana la data cand se incheie relatiile contractuale ale clientilor cu bancile respective, si care se cuvin clientilor, vor fi transferate imediat ce vor fi receptionate de banci, in ultimele conturi curente indicate de catre clienti.

In ceea ce priveste prevederile Legii nr. 164/2018 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, acestea nu se aplica retroactiv, ci doar viitoarelor contracte de economisire-creditare. Pentru contractele vechi, aflate in derulare, bancile pentru locuinte vor trata primele de stat pe baza vechii legislatii.”

Prima instanta a confirmat in parte constatarile Curtii de Conturi

Curtea de Conturi a efectuat in 2015 un control la Ministerul Dezvoltarii si la cele doua banci, in urma caruia a constatat ca bugetul de stat a fost prejudiciat cu 55 milioane lei prin plata de prime de stat catre clientii BCR (43,8 milioane lei) si Raiffeisen (11,2 milioane lei).

In consecinta, Curtea de Conturi a emis o decizie in care a cerut Ministerului Dezvoltarii sa recupereze de la cele doua banci sumele respective.

Ministerul Dezvoltarii a contestat in justitie decizia Curtii de Conturi, la Curtea de Apel Bucuresti, care in iunie 2016 a admis doar o parte a plangerii ministerului, confirmand, in schimb, decizia Curtii de Conturi prin care obliga ministerul sa recupereze de la banci cele 55 milioane de lei reprezentand prime de stat acordate ilegal clientilor.

Ministerul a contestat hotararea Curtii de Apel Bucuresti la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care urmeaza sa emita o decizie definitiva in acest caz in luna iunie. Daca ICCJ va da castig de cauza ministerului, atunci acesta ar putea decide sa achite bancilor pentru locuinte primele de stat restante.

In acelasi timp, si cele doua banci au dat in judecata Curtea de Conturi si au castigat procesele, in prima instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, urmand ca deciziile definitive sa fie pronuntate tot de ICCJ.

 

Comentarii

vlad
neacordarea primei de stat
neacordarea primei de stat , am semnat cotractul cu acordarea unei prime de stat de 25 % din valorea sumei depuse anual cu conditia neretragerii banilor timp de 5 ani , odata pierd comisionul de deschidere a contractului de 1.2 % si primele de stat ajung sa iau mai putini bani decat am depus am depus timp de 6 ani ,ce garantie am eu , daca retrag banii mei ca voi primi prima de stat ,astept un raspuns



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii