BANCI | Stirea Zilei

Masurile BNR impotriva IFN-urilor care acorda credite online au avut efecte inverse decat cele preconizate: dobanzile au crescut, in loc sa scada, iar concurenta a slabit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-10-21 19:00

Banca Nationala a Romaniei (BNR) introducea, in urma cu doi ani, in noiembrie 2017, un nou regulament, cu scopul declarat de a diminua dobanzile mari practicate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN) care acorda credite online, inmultite ca ciupercile dupa ploaie in anii precedenti, astfel ca au ajuns sa reprezinte un pericol pentru stabilitatea financiara a tarii, in opinia bancii centrale.

Prin noul regulament, BNR a impus acestor IFN-uri sa-si majoreze de zece ori capitalul social, daca doresc sa mentina nivelurile de dobanzi practicate in acel moment, in jurul a 4000% pe an (patru mii la suta) sau chiar mai ridicate, altfel trebuie sa scada dobanzile pana la maxim 200% pe an, adica de 20 de ori mai putin. (vezi aici detalii)

Reprezentantii IFN-urilor au declarat, atunci, ca nu vor scadea dobanzile, pentru ca nivelul acestora este corect pentru aceste tipuri de imprumuturi, cu valori reduse, de cateva sute sau mii de lei, si pe perioade scurte, in general de 30 de zile, o reducere a dobanzilor nefiind viabila pentru functionarea eficienta a acestor firme.

Dimpotriva, au spus atunci IFN-urile, masurile BNR ar putea duce la majorarea dobanzilor. Ceea ce s-a si intamplat.

Mai mult, concurenta din aceasta piata a creditelor online a scazut, dupa ce unele IFN-uri si-au inchis afacerea, dupa intrarea in vigoare a noului regulament al BNR, iar altele si-au reorientat activitatea, spre alte tipuri de credite, de valori mai mari si pe perioade mai lungi, pentru a putea diminua dobanzile.

Printre IFN-urile care au disparut din piata se afla Zaplo, detinuta de grupul din Letonia 4finance, care a cumparat recent si TBI Bank, si Mindi.ro.

Alte IFN-uri, precum OceanCredit.ro si Fast-Finance.ro, nu mai acorda credite pe termen scurt ci doar pe termene de minim 3 luni, dobanzile (DAE) fiind in jurul a 100% pe an.

In schimb, unele IFN-uri care au decis sa continue creditarea pe termene scurte si cu valori mici, au majorat substantial dobanzile.

Astfel, la MobiloCredit.ro, costul total al unui credit de 300 de lei pe 30 de zile, reflectat prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE) a fost majorat de la 3582% pe an la 6108% pe an (sase mii o suta opt la suta).

La Mozipo.ro, DAE a fost majorata de la 1.341% pe an, cat era la inceputul lui 2018, la 2.059% in prezent.

Iar la la SmileCredit.ro, care are in continuare cel mai ieftin imprumut, DAE a crescut de la 654% la 1497% pe an.

O serie de alte IFN-uri, care aveau deja dobanzi ridicate, le-au mentinut in continuare la aceleasi niveluri, nici vorba sa le scada: 4.114% pe an sau 1,2% pe zi la Viva Credit, Telecredit, Extra Simplu, Credit Fix, 5.237% la Ferratum si 30.341% la Hora Credit, care este de departe cel mai scump imprumut, cu mult peste dobanzile medii practicate de IFN-urile concurente.

De altfel, Hora Credit isi face si reclama inselatoare, publicand pe site o dobanda de 2%, fara sa mentioneze ca e vorba de dobanda zilnica, adica 730% pe an si DAE de 30.341%.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii