BANCI | Stirea Zilei

Liviu Dragnea dezvaluie ca s-a inteles cu Mugur Isarescu in privinta majorarii dobanzii BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-05-07 22:57

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca sefii BNR l-au informat inca de saptamana trecuta ca s-a luat deja decizia anuntata astazi de majorare a dobanzii de referinta cu un sfert de punct, la 2,5%.

Intrebat ce parere are despre cresterea dobanzii, Dragnea nu a mai criticat BNR, ci i-a luat apararea, spunand ca “BNR a avut probabil motive sa o faca, pe care le va explica”.

"Are o rațiune (cresterea dobanzii) și discuțiile cu Guvernul au început și sunt deja foarte productive", a adaugat Dragnea.

Despre schimbul de scrisori cu BNR, Dragnea a spus ca "sunt unele contradicții majore, unele contradicții minore și unele puncte de vedere comune."

In acelasi timp, Dragnea a repetat ca-l sustine pe guvernatorul Mugur Isarescu la conducerea BNR, in conditiile in care mandatul acestuia expira anul viitor.

Isarescu: a fost mai degraba un scandal mediatic

La randul sau, Mugur Isarescu a avut o atitudine impaciuitoare, considerand ca a fost vorba mai degraba de un scandal mediatic intre BNR si PSD, iar in prezent deciziile Bancii Nationale sunt mai bine intelese.

Declaratiile sefului PSD confirma pactul cu sefii BNR la care a ajuns saptamana trecuta in urma intalnirii cu Isarescu si cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu in biroul sau de la Camera Deputatilor, din care Dragnea a castigat capital politic in lupta sa cu opozitia reprezentata de PNL si cu presedintele Klaus Iohannis, care au incercat initial sa implice BNR impotriva Guvernului si PSD, sustinand ca ar exista un asa-zis conflict BNR-Guvern, respins insa de reprezentantii PSD.

Din pacate, din inclestarea politica dintre PSD si opozitie si presedinte, cea care a pierdut cel mai mult a fost BNR, intrucat exista senzatia ca aceasta a facut rabat de la statutul sau de independenta, pentru a face pace cu partidul de guvernamant.

Astfel, in comunicatul publicat de Liviu Dragnea dupa intalnirea cu Isarescu si Georgescu de saptamana trecuta se afirma ca inflatia nu a crescut din vina Guvernului, in ciuda faptului ca majorarea accizelor a avut cea mai mare contributie la cresterea preturilor. De asemenea, se spune ca BNR a validat politica economica a Guvernului, desi insusi Isarescu a avertizat recent de mai multe ori despre deteriorarea indicatorilor macroeconomici, in urma masurilor de politica fiscala. (vezi aici detalii)

La randul sau, Isarescu si-a tinut si el angajamentul pe care probabil si l-a luat in urma pactului cu PSD de a nu critica prea mult Guvernul.

Isarescu a negat ca ar fi discutat cu Dragnea despre majorarea dobanzii

Iata ce a raspus guvernatorul in cadrul briefingului de astazi, la intrebarile Bancherul.ro:

- Ce credeti ca va spune domnul Liviu Dragnea despre cresterea dobanzii BNR?

Mugur Isarescu: "Intrebati-l pe dansul."

- Ati discutat despre aceasta in cadrul intalnirii de saptamana trecuta?

Mugur Isarescu: "Cum sa discutam asta?! Am discutat ce a fost in scrisorile publicate, din care e bine sa se inteleaga ceea ce e trecut in ele, nu fiecare ce vrea. E bine sa se inteleaga ca problemele economice nu sunt deloc simple si nu constau intr-o negociere (ia asta ca-ti dau cealalta) cum vad ca obsesiv se tot pronunta un individ. Deci problemele economice sunt foarte complicate. Nu uitati ca economia este stiinta in care in acelasi an au luat premiul Nobel doua persoane care au spus lucruri total deosebite. Pentru ca economia functioneaza in functie de comportamentul oamenilor, deci e mai complicata. Eu am aproape 70 de ani si nu pot sa spun ca stiu economie in totalitate, in timp ce altii se dau mari economisti.

A fost o discutie serioasa. Fondul discutiilor a fost aplicativ, legat de opiniile din cele doua scrisori. Sunt probleme grele.

- Credeti ca va intelege acum domnul Dragnea aceasta majorare de dobanda?

Mugur Isarescu: "Sa stiti ca intelegerea e reciproca. Noi am mai discutat problema asta aici, nu incercati sa bagati neaparat batul in gard. Guvernul si Parlamentul vin cu votul popular si spun: asta vrea societatea romaneasca. Putem noi sa spune ca nu e asa, ca nu vrea societatea sa creasca salariile?! Este o necesitate, datorita migratiei fortei de munca, salariile cresc. Si atunci, in intelepciunea sa, Parlamentul Romaniei, bazandu-se pe experienta tarilor din Europa occidentala, pe democratie, pe ceea ce este in Uniunea Europeana, a creat o institutie (BNR) care este independenta de votul popular, este numita, dotata cu specialisti si care vine si spune: atat poate economia!"

Divergentele provin din faptul ca BNR este mai prudenta

Guvernatorul Isarescu spune ca divergentele cu PSD provin in principal din faptul ca BNR, ca orice banca centrala, este mai prudenta in privinta analizei indicatorilor economici, mai exact excesul de cerere.

Isarescu: "Si asta este discutia intre noi si Guvern sau Parlament. Dansii spun care este votul popular, noi spunem cat poate economia. E bine sa ne intalnim undeva. "Pe ce va bazati?", suntem intrebati. Un argument puternic, asa cum ati vazut in acele scrisori, nu este neaparat modelul (de crestere economica). Noi avem un model mult mai prudent, asa fac bancile centrale. Modelul nostru, care evalueaza excedentul, surplusul de cerere, care nu este acoperit de productie, este mai prudent.

Guvernul, dupa cum ati vazut si la Comisia de Prognoza si in scrisoarea dansilor, are un model care arata ca acest surplus de cerere este mai redus decat al nostru. Iar noi ne-am spus punctul de vedere, ca asa este, dar ca noi suntem mai prudenti. De ce? Pentru ca excedentul de cerere nu este usor comensurabil, mai ales anterior. Nu poti sa-ti dai seama cu cat s-au dat, sa spunem, venituri in economie mai mult decat poate economia sa produca, sa calculezi de astazi pentru un an de acum inainte. E foarte greu. Iar modelul nostru este unul dintre cele mai sofisticate. Dar cum apare, ca cerneala de turnesol, exact excedentul de cerere? Cand te uiti la balanta contului curent, pentru ca acolo nu mai poti sa minti. Cand se importa mai mult decat se exporta, inseamna ca economia nu a putut sa acopere cererea suplimentara. Dar atunci e cam tarziu. De aceea bancile centrale sunt mai prudente si prefera sa calculeze intr-o maniera prudenta excedentul de cerere, pentru ca in momentul in care acesta a aparut vizibil, sub forma unui dezechilibru extern, sunt deja presiuni asupra cursului de schimb, asupra dobanzilor, iar corectia poate sa fie foarte dureroasa. Judecata bancilor centrale, si a Bancii Nationale a Romaniei, este ca este mai usor sa corectezi prin adaugire, cand apar cifrele, decat sa corectezi prin taiere, adica sa majorezi impozite, sa lasi cursul sa se deprecieze, sa majorezi dobanzile. Deci din aceasta cauza, am explicat noi, suntem mai prudenti, pentru a nu pune societatea romaneasca sa faca corectiile astea, care sunt corectii dureroase."

Mugur Isarescu spune, asadar, ca BNR considera ca trebuie sa majoreze dobanda mai repede decat crede Guvernul, pentru a anula efectele excesului de cerere, astfel incat sa evite, ulterior, majorari si mai mari de dobanzi sau depreceri de  curs. 

Se pune atunci intrebarea de ce nu a crescut BNR mai devreme dobanda si de ce a amanat majorarea la sedinta de luna trecuta.

- De ati majorat acum dobanda, si nu luna trecuta?

Isarescu: "Am explicat: pentru ca efectele majorarilor anterioare nu s-au consumat in piata, si nici acum nu sunt consumate. Intr-adevar, dobanzile s-au apropiat de dobanda noastra, dar mai sunt si alte efecte. Nu stim exact care vor fi efectele asupra cursului de schimb."

Guvernul intelege masurile luate de BNR

Guvernatorul BNR a mai precizat ca in prezent deciziile BNR sunt intelese de catre Guvern:

"In esenta conceptul de armonizare a politicilor Bancii Nationale cu ale Guvernului suna bine, dar e un proces. Dar pot sa va asigur ca nu ne-am luat niciodata de par. A fost mai degraba un razboi mediatic. Ca s-a mai scapat cineva si a zis ca aceasta nu e Banca Romaniei, ca am avea o agenda ascunsa...bineinteles ca ne-a durat, dar in 28 de ani de cand sunt in aceasta institutie am avut momente mult mai grele decat acesta in a gasi formule de armonizare. Eu nu spun ca acum suntem intr-o armonizare totala, dar suntem oricum mai bine intelesi.

De ce am luat noi acum aceste masuri, ce urmeaza sa facem si care va fi efectul pozitiv? Ce poate sa aiba mai bun un Guvern decat o inflatie scazuta, stabilitate financiara si dobanzi scazute? Noi acum suntem cu dobanzile inalte, dar ele sunt inalte ca sa nu fie peste un an si mai inalte. Daca inflatia va veni spre 3%, dobanzile nu trebuie sa se duca, ca in Turcia, la 12%, pentru ca am vazut cativa care s-au ambalat si la noi. Noi suntem siguri ca tinem si inflatia sub control si dobanzile nu se vor duce foarte sus."

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii