BANCI | Stirea Zilei

Laszlo Diosi, seful OTP Bank, recomanda celor cu credite in franci elvetieni sa nu le schimbe in lei, intrucat cursul va deveni mai avantajos peste doi ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-09 13:05

Laszlo Diosi, seful OTP Bank, prima banca din Romania care a introdus creditele in franci elvetieni, concomitent cu Volksbak, recomanda celor care au credite in CHF sa nu le schimbe in lei, intrucat cursul CHF/euro se va imbunatati in urmatoarea perioada, fiind posibil sa creasca de la 1,2 la 1,5 CHF pentru un euro in urmatorii doi ani. De asemenea, dobanzile creditelor in lei sunt inca mai ridicate decat cele in valuta, astfel ca o conversie la cursul din prezent nu este aplicabila, dupa cum spun si reprezentantii BNR.

Sa vedem insa ce spune Diosi despre creditele in franci si ce invataminte trebuie sa tragem din aceasta poveste, astfel incat sa ne imbunatatim gradul de educatie financiara. Cu atat mai mult cu cat interviul de mai jos l-am luat cu ocazia inaugurarii, de catre OTP Bank, a unui program de educatie financiara printre liceeni, sustinut de fundatia bancii.

Ce recomandati clientilor care au credite in CHF. Sa le schimbe in lei?

Este foarte clar din intentia Bancii Nationale a Elvetiei ca in urmatorii 2-3 ani cursul se va schimba din nou (se va deprecia francul). Creditele ipotecare in CHF sunt credite pe termen lung si nu cred ca acum, cand cursul e fixat la 1,2 CHF pentru 1 Euro, este momentul conversiei. Cand economia europeana se va imbunatati, va fi mult mai bine. Sincer cred ca in 2 ani cursul va fi 1,3-14, sau 1,5 CHF pentru 1 euro.

Deci recomandati oamenilor sa-si pastreze creditele in CHF?

Da, pentru ca mai rau decat atat, cursul nu poate fi, sincer, pentru ca exista plafonul impus de banca centrala a Elvetiei. Dar exista mari sanse de imbunatatire a cursului in urmatorii ani.

Dar nu riscam sa vina o alta criza, in viitor, si cursul sa se deprecieze iar?

Chiar si in acest an cursul CHF ar fi fost 1,3 CHF pentru 1 euro daca nu ar fi fost criza din Ucraina. Dar si criza asta va trece. CHF a crescut mult, s-a dublat, dupa aparitia crizei, intrucat aceasta este o moneda de refugiu. Dar in conditiile in care economia europeana isi va reveni, si tinand cont ca dobanda la CHF este negativa, treptat francul elvetian va pierde teren.

Sunt multi clienti care cer conversia?

Acum sunt putini cei care cer conversia, au fost mai multi in anii anteriori, cand francul s-a apreciat sub 1,1 fata de euro iar oamenii s-au panicat, insa am reusit sa-i convingem ca lucrurile se vor schimba si intr-adevar asa a fost, iar pe termen lung situatia se va imbunatati si mai mult. Oricum, la noi clientii cu credite in CHF au o rata de neperformanta la acelasi nivel ca cei cu credite in euro. Din august 2013, nivelul de neperformanta a creditelor ipotecare nu mai creste, s-a stabilizat. In acelasi timp, volumul de restructurari a scazut de la 14% din total in anii anteriori la numai 5% in acest an.

OTP Bank a fost prima care a introdus creditele in CHF in Romania. Ce invataminte trebuie sa tragem acum?

Noi am introdus creditele in CHF aproape concomitent cu Volksbank. Atunci a fost o conjunctura de euforie, in care toata lumea credea ca veniturile vor creste necontenit, ca si pretul locuintelor sau altor bunuri, nimeni nu s-a gandit la o potentiala criza. Asfel ca oamenii au exagerat, si-au cumparat cu banii din credite obiecte de lux, precum masini scumpe sau case mari, pe care nu si le-ar permite in conditii normale. Cred ca a fost o greseala comuna, atat a populatiei, cat si a bancilor si autoritatilor. Sa ne gandim ca in 2007, dupa aderarea la UE, conditiile de acordare a imprumuturilor au fost relaxate.

Creditele in CHF sunt blamate tocmai pentru ca aceasta este o moneda exotica, asadar cu riscuri mari. Lumea intreaba: oare bancherii nu au fost constienti de acest lucru?

S-au facut niste calcule, pe baza evolutiei francului in ultimii 15 ani, si calculele nu au aratat nicio problema, moneda a evoluat stabil, la fel ca euro. Dar nu am putut anticipa aparitia crizei si efectele asupra francului, cred ca nimeni nu a putut previziona o asemenea evolutie.

Iar in Romania am avut o criza dubla: mai intai a fost criza imobiliara, dupa balonul care s-a spart la inceputul lui 2008, cand preturile pietei imobiliare au inceput sa scada, dupa care a venit criza financiara de la finalul aceluiasi an, care a accentuat declinul preturilor imobilelor, noi avand cea mai mare scaderea a preturilor imobiliarelor din Europa. Asta pentru ca alte tari din regiune, precum Ungaria sau Polonia, au intrat in UE mai devreme, in 2004, iar preturile pietei imobiliare au crescut atunci, dupa care au inceput sa scada, in timp ce la noi abia erau in urcare in 2007 si 2008.

Asadar care ar fi solutia la creditele in valuta, tinand cont de propunerile legislative din Parlament, precum si de masurile luate in Ungaria?

In Ungaria a fost initial un program de conversie a creditelor in valuta la un anumit curs mai avantajos, un fel de plafonare, pierderile fiind suportate in comun de populatie, buget si banci. Este un program ce urmareste conversia pe termen lung. Noul program (de conversie a tuturor creditelor, intr-o singura etapa n.r.) inca nu a fost pus in practica.

La noi, ce solutie credeti ca ar fi potrivita?

Am vazut ca presedintele BCR, Tomas Spurny, propune o intelegere comuna intre stat, banci si populatie, ceea ce este firesc. Insa orice solutie s-ar gasi, cred ca nu trebuie sa afecteze stabilitatea financiara din Romania, pentru ca astfel s-ar putea sa se extinda criza. Trebuie sa ne gandim si la faptul ca in Romania avem un regim dublu valutar: facturile noastre la telefonie, de exemplu, sunt in euro, la fel se stabilesc si alte preturi, precum chiriile. Asadar, de ce nu am cere o schimbare si la aceste preturi, sa platim aceste facturi la cursul de dinaintea crizei, nu doar la creditele de la banci? E un cerc vicios,  pe care daca-l incepem acum, nu stim unde va ajunge.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii