BANCI | Stirea Zilei

La Unicredit, platile in lei au devenit mai scumpe decat cele in euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-11-13 18:50

Unicredit a decis sa majoreze comisioanele pentru utilizarea unui cont curent si card in lei, pentru a compensa scaderea semnificativa a tarifului pentru platile in euro, in urma implementarii normelor SEPA, care prevad ca platile in euro trebuie sa aiba aceleasi costuri ca cele in lei.

Numai ca acum platile in lei la Unicredit au devenit mai scumpe decat cele in euro. Iata de ce.

Din 15 decembrie, bancile romaneti sunt obligate sa respecte Regulamentul EC nr. 924/2009 privind platile transfrontaliere in euro, modificat de Parlamentul European in 14 februarie 2018, care impune ca platile in euro sa aiba aceleasi costuri ca cele in monedele nationale, adica in lei, in cazul nostru.

Pana acum, pentru platile in euro, Unicredit avea un comision de 0,1% din suma transferata, minim 10 euro, substantial peste nivelul unei plati in lei, de doar 3 lei.

Pentru a respecta noile reguli europene, Unicredit ar fi trebuit ca si pentru platile in euro sa practice acelasi comision ca pentru cele in lei, adica 3 lei.

Ce a facut insa banca? A modificat mai intai comisionul in lei, dintr-o suma fixa, de 3 lei, intr-un tarif procentual, cum era anterior pentru platile in euro, adica 0,1% din suma, cu limite inferioare si superioare: minim 3 lei si maxim 2.000 de lei. Acelasi tarif este aplicat, acum, si pentru platile in euro.

Numai ca la comisioanele pentru platile in lei, Unicredit adauga si taxele (spezele) impuse bancilor de sistemele de plati Sent (0,51 lei pentru platile de mica valoare, de pana la 50.000 de lei) si ReGIS (6 lei pentru plati mai mari de 50.000 de lei) ale Transfond, pentru platile interbancare (dintr-o banca in alta).

Astfel incat comisionul final pentru o plata in lei la Unicredit este de 0,1% minim 3,51 de lei, maxim 2.006 lei, fata de 0,1% minim 3 lei, maxim 2.000 lei pentru o plata in euro, unde nu se adauga taxele sistemelor de compensare a platilor in euro.

Iata cum o plata in euro a scazut de la minim 10 euro (47 de lei) la doar 3 lei, in timp ce o plata in lei a crescut de la 3 lei la 2.000 de lei.

BCR si ING, alte doua banci care au implementat normele SEPA, au decis sa mentina si pentru platile in euro comisioane fixe: 3 lei la BCR, 5 lei la ING. (vezi foto)

Alte comisioane in lei majorate de Unicredit

Unicredit a decis sa majoreze si alte comisioane aferente utilizarii unui cont in lei sau unui card.

Astfel, comisionul standard pentru administrarea lunara a unui cont in lei a crescut de la 3 la 5 lei.

Iar comisionul pentru retragerile de numerar de pe carduri la bancomatele altor banci din Romania si strainatate a fost majorat de la 1% + 2,5 lei la 1,5% minim 7 lei.

Unicredit a luat astfel exemplul ING, care a scumpit si ea costul unui cont in lei, dupa ce a decis sa scada semnificativ comisioanele pentru platile in euro (vezi aici detalii), spre deosebire de BCR, care a pastrat nivelurile comisioanelor in lei, chiar daca a scazut comisionul unui transfer in euro de la minim 10 euro la doar 3 lei (vezi aici detalii).

 

Taguri: UniCredit Bank  ING Bank  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  SEPA  plati in euro  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii