BANCI | Stirea Zilei

Johann Lurf, presedintele Volksbank: Dupa primele trei luni suntem in grafic pentru reintrarea pe profit in acest an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-07 08:19

Johann Lurf, presedintele Volksbank, pentru Bancherul.ro, in cadrul conferintei de presa privind rezultatele bancii (vezi Prezentarea in documentul atasat ) pe 2010, ca dupa primele trei luni din acest an institutia este in graficul stabilit pentru redresarea dupa pierderea de anul trecut si revenirea pe profit din acest an.

"Dupa primele trei luni ne aflam in grafic, inclusiv in privinta provizioanelor, ce ar urma sa scada la jumatate in acest an fata de 2010. Iar in conditiile in care veniturile bancii se vor mentine la acelasi nivel, vom reintra pe profit", a precizat Lurf.

Anul trecut, Volksbank a inregistrat pierderi de 36 milioane euro, conform IFRS, fata de un castig de 52 de milioane in 2009, din cauza provizioanelor mari, a caror volum s-a dublat, ajungand la 153 milioane euro.

Conform standardelor locale de contabilitate (RAS), care prevăd un tratament mai dur al creditelor neperformante, banca înregistrase o pierdere brută de 259 mil. lei (61 mil. euro) în 2009, potrivit datelor raportate la Registrul Comerţului.

"Motoarele băncii trebuie repornite. Vrem să ne apropiem de clienţi şi să devenim o bancă transparentă", a spus Lurf.

Acesta a tinut sa mai faca alte importante precizari: Banca este solida, are o solvabilitate peste media pietei, raportul cost venit s-a mentinut scazut, la 31%, iar problemele cu clientii care au dat banca in judecata sunt deja istorie.

Totusi, modelul de afaceri al Volksbank se va schimba, cu scopul de a se elimina dezechilibrul provocat de orientarea bancii aproape exclusiv pe credite ipotecare, a caror cota de piata este in jurul a 6% din volumul total de credite din sistemul bancar romanesc.

"Vrem sa corectam greselile trecutului. Volksbank a pastrat modelul grupului, dar a si deviat de la acest model. Am urcat rapid pe locul trei in topul bancilor dupa active, dar a fost ca la razboi: avangarda era mult prea in fata in vreme ce munitia si alte echipamente au rams mult in urma. Acum, trebuie sa le aducem una langa cealalta", a spus vicepresedintele Volksbank, Lucian Cojocaru.

Concret, banca urmareste ca in urmatorii ani sa se transforme intr-o institutie care sa ofere servicii pentru clientii din clasa medie, cu venituri intre 500-1.000 de euro lunar si micii intreprinzatori, IMM-urile, dupa modelul bancii-mama din Austria, cu o cota de piata de 3-4% la toate produsele bancare importante, inclusiv depozite sau carduri.

In consecinta, soldul actual de credite se va reduce treptat, pe masura ce volumul de credite vechi vor fi rambursate iar ritmul de noi credite va fi sub media pietei.

Cojocaru a mai spus, pentru Bancherul.ro, ca se urmareste triplarea numarului de clienti în urmatorii trei ani, precum si vanzarea mai multor produse clientilor existenti care au credite.

Banca are in prezent 155.000 de clienti, dintre care 75.000 de clienti cu credite. Un sfert dintre acestia au beneficiat de renegocierea conditiilor de creditare, dupa scandalul pricinuit de unele prevederi contestate din contracte.

In prezent, a mentionat Cojocaru, doar in jur de 3% dintre clienti mai sunt in litigiu cu banca "un numar semnificativ mai mult decat lasa unii sa se creada".

De altfel, presedintele Lurf a precizat ca dobanda medie pentru creditele Volksbank se afla in jurul a 6%, cu un punct mai mica decat cea medie de pe piata.

"Este dificil sa evaluam pierderile din OUG 50. O estimare ar fi de 10 milioane de euro daca ne gandim la toate eforturile interne, pe langa pierderile directe", a spus Lurf.

El a mentionat ca nu doreste sa comenteze public despre procesul intentat statului privind OUG 50.

De asemenea, banca deruleaza un proces de restructurare a retelei de unitati, astfel ca in prezent numarul acestora a scazut la 155, fata de 185 la finalul lui decembrie 2010. Urmeaza sa mai fie inchise 16 unitati din magazinele Real.

"Strategia noastra este urmatoarea, a precizat Cojocaru. Vom fi o banca de casa, astfel ca nu mai avem nevoie de unitati din marile zone aglomerate, din intersectii, vrem sa ne retragem in zonele linistite".

In acelasi timp, unitatile urmeaza a fi renovate si modernizate, iar angajatii bancii vor trece prin noi cursuri de specializare. Investitiile totale pentru acest an sunt estimate la 10 milioane de euro, dintre care doua milioane pentru trainingul angajatilor.

Lurf a mai spus ca deocamdata nu s-a primit nicio ofertă concretă de cumpărare a Volksbank International, scoasa la vanzare de anul trecut. Nu se discuta nici împăr­ţi­rea băncii pe bucăţi pentru a fi vândută mai uşor.

Activele Volksbank Romania au scăzut anul trecut cu 8%, la 4,8 miliarde euro pentru că au fost rambursate două linii de finanţare.

Portofoliul de credite a rămas la circa 3,2 miliarde euro, activitatea de creditare fiind inghetata in ultimii doi ani.

Soldul depozitelor a scăzut de la 690 milioane euro în 2009 la 580 milioane euro în decembrie anul trecut, insa oficialii bancii spun ca urmeaza sa se concentreze in perioada urmatoare mult mai serios pe majorarea volumului de resurse atrase din interior si tot mai putin pe finantarea din exterior. In consecinta, atragerea de noi depozite va fi unul dintre principalele obiective ale bancii.


Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii