BANCI | Stirea Zilei

Isarescu: Sistemul bancar nu este cartelizat, dar are defectiuni in functionare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-11-08 19:35

Sistemul bancar din România nu este cartelizat, dar are defecţiuni în funcţionare şi este supus unor presiuni generate de incertitudinile existente pe plan local şi de discuţiile "nesfârşite" din plan politic şi social, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"Eu nu cred că sistemul bancar este cartelizat, dar, într-adevăr, funcţionarea lui are defecţiuni, ca să numesc aşa, şi este şi el presurizat de incertitudinile care sunt în această ţară şi discuţiile nesfârşite pe scena politică, pe scena socială. Toate aceste incertitudini se transmit în costuri suplimentare", a spus Isărescu la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.

Întrebat ce face BNR, cu ce presiune vine asupra băncilor, pentru ca dobânzile să scadă, Isărescu a afirmat: "Nu vedeţi ce facem?! Facem anumite lucruri pentru care suntem criticaţi sau neînţeleşi, ca să fiu delicat. De exemplu, lăsăm mai mult lichiditate în piaţă".

El a recunoscut că măsurile luate de BNR pentru reducerea dobânzilor nu funcţionează, dar nu crede că acest lucru se întâmplă deoarece sistemul este monopolizat sau cartelizat.

"Eu cred că este o atmosferă generală, nu foarte sănătoasă pentru activitatea de creditare. Şi cred că ea va fi depăşită. Treptat veţi vedea că şi dobânzile vor scădea. Plătim un cost al acestei ajustări prin majorarea impozitelor, după ce la începutul anului 2009 s-a spus că nu mergem pe această cale a majorării impozitelor. Uitaţi că s-au majorat şi accizele în 2009 şi TVA în 2010! Toate acestea au creat întârzieri, nelămuriri, şi în activitatea bancară", a spus guvernatorul băncii centrale.

La un comentariu că băncile transferă costul creditelor neperformante către împrumuturile "bune", Isărescu a răspuns: "Şi dumneavoastră ce aţi face dacă constataţi că aveţi multe credite neperformante? Credeţi că în momentul actual ceea ce trebuie să facă România este să încurajeze neplata, vorbind de Ordonanţa 50, ca un fel de scăpare de datorii pentru că băncile au făcut anumite excese?"

El a spus că o economie se redresează pe bază de disciplină, iar debitorii trebuie să-şi plătească datoriile.

"A transmite mesaje de tipul "prin OUG 50 este posibil ca să scăpăm de datorii" este o mare greşeală pentru România. Nu aşa ieşim din recesiune", a concluzionat Isărescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii