BANCI | Stirea Zilei

Isarescu: BNR nu a intervenit pe piata valutara pentru mentinerea cursului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-02-07 13:37

BNR nu a intervenit pe piata valutara in luna ianuarie pentru sustinerea leului, asa cum au sustinut unii analisti ai bancilor, a declarat astazi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

"In ianuarie chiar ca nu am intervenit deloc pe piata valutara, asta pot sa va spun cu mana pe inima, poate ca de asta a fost si atat de stabil", a declarat Isarescu, in cadrul conferintei de presa privind raportul asupra inflatiei.

Analistii ING Bank au estimat ca BNR ar fi cheltuit 500 milioane euro din rezerva valutara pentru a sustine leul pe parcursul lunii ianuarie.

"Un an şi ceva societatea românească a fost bântuită de o dezbatere despre care eu am spus de la început că este sterilă, că acest curs ar fi artificial şi aşa mai departe. Nu este. Este un curs stabil, a declarat Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.

El a explicat că intervențiile băncii centrale au fost realizate pentru a steriliza o creație monetară care a apărut dintr-o vânzare de valuta a Ministerului de Finanțe.

"Dacă ministerul Finanţelor, în loc să ne vândă nouă 500 milioane de euro ca să obțină bani pentru finanțarea de cheltuieli bugetare în luna x, ar fi vândut pieței, credeți că era un lucru mai bun? Acest lucru ar fi produs variații mult mai mari de curs", a continuat Isărescu.

El a precizat că banca centrală nu a urmărit un anumit nivel de curs.

Analistii ING Bank au estimat ca BNR ar fi cheltuit 500 milioane euro din rezerva valutara pentru a sustine leul pe parcursul lunii ianuarie.

In luna ianuarie, rezervele valutare au atins 32,7 miliarde euro, in urcare cu 257 milioane euro fata de finalul anului 2010.

“Aceasta crestere pare modesta avand in vedere ca banca centrala a primit o transa de aproximativ 0,9 miliarde euro de la FMI in luna ianuarie”, au mentionat analistii ING Bank.

“Desigur, evolutiile valutare au avut un impact negativ asupra rezervelor BNR, activele in dolari SUA masurate in euro au scazut in aceasta perioada, insa, chiar daca eliminam aceasta influenta, o estimare preliminara arata ca banca centrala a folosit aproximativ 0,5 miliarde euro pentru sustinerea monedei nationale pe parcursul lunii ianuarie”, a precizat Vlad Muscalu, economist la ING Bank.

In opinia acestuia, BNR nu este conformtabila cu un curs mai mare de 4,27 lei/euro iar un control atat de strans al pietei ar putea indica o predispozitie pentru socuri in piata monetara.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii