BANCI | Stirea Zilei

Isarescu: A spune ca inflatia este numai un fenomen monetar e echivalent cu a spune ca impuscarea unui om e numai un fenomen de balistica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-06-07 11:42

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat astazi in cadrul unui seminar organizat de banca centrala ca analiza cantitativa a inflatiei ca fenomen monetar nu mai este de actualitate, cresterea preturilor avand cauze mult mai complexe.

Creşterea numerarului în România nu este deloc explozivă, iar corelaţiile cu inflaţia au doar o oarecare relevanţă, a precizat Isarescu.

El a explicat ca teoria cantitativă a inflatiei ca fenomen monetar nu-şi găseşte corespondent în realităţile economice decât pe termen lung, relaţia pe termen mediu şi scurt fiind mult mai complexă.

Inflaţia este un fenomen monetar, dar cu multiple conexiuni, a afirmat Isărescu, care a adăugat că, pe termen lung, creşterea semnificativă a masei monetare generează creşterea preţurilor, dar pe termen scurt corelaţia nu mai este aşa de clară.

Isărescu l-a citat pe Henry Wallich (fost membru al FED), arătând că "într-adevăr inflaţia este mereu în lume un fenomen monetar, dar a spune că inflaţia este numai un fenomen monetar este echivalent cu a spune că împuşcarea unui om este numai un fenomen de balistică".

"Nu este doar o tautologie, dar duce şi la adormirea spiritului", a adăugat guvernatorul BNR.

Guvernatorul a precizat ca masa monetară este mai mare într-o ţară cu inflaţie scăzută decât într-o ţară cu inflaţie ridicată, dar percepţia este exact inversă, din cauza vitezei de circulaţie a banilor, invers proporţională cu încrederea în moneda naţională - într-o ţară cu inflaţie scăzută banii sunt 'păstraţi', iar într-o ţară cu inflaţie ridicată banii circulă mai repede.

Guvernatorul BNR a arătat că, pe termen scurt, evoluţia preţurilor are legătură mai mult cu ciclul economic şi cu veniturile populaţiei - concentrare, distribuţie, şi mai puţin cu numerarul în circulaţie.

Şeful băncii centrale a menţionat şi paradoxul României din prima parte a anilor 90, când deficitul bugetar era foarte scăzut, masa monetară creştea moderat cu 20%, iar inflaţia era de 300%, situaţie dificil de înţeles chiar şi de către experţii Fondului Monetar Internaţional.

Explicaţia pentru acest aparent paradox o reprezintă arieratele companiilor de stat, un surogat de produs monetar, practic bani pe care nu îi crea BNR. Aceste subvenţii implicite duceau la un deficit cvasifiscal de 20% din PIB, perfect compatibil cu inflaţia de 300%.

'Erau subvenţii implicite. Aceste întreprinderi de stat plăteau numai creditorii puternici - muncitorii, conducerea şi eventual nişte amici, nu plăteau utilităţile şi obligaţiile la bugetul statului. Era nevoie de curaj să închizi electricitatea către uzinele de oţel din oraşul X', a spus Isărescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii