BANCI | Stirea Zilei

IRCC creste la 1,86%, iar rata la un credit se majoreaza cu 70 de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-04-04 08:23

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul luat in calcul pentru dobanzile variabile la creditele in lei acordate de banci persoanelor fizice, creste din 1 aprilie 2022 la 1,86%, de la 1,17% cat era anterior.

Ceea ce inseamna ca pe parcursul urmatoarelor trei luni (aprilie - iunie), rata la un credit Prima Casa in valoare de 180.000 de lei (37.000 de euro) pe 30 de ani va creste cu 70 de lei, la 845 de lei, de la 775 de lei, conform datelor Calculatordecredite.ro.

Suma totala de rambursat dupa 30 de ani va fi de 309.800 de lei, cu peste 28.000 de lei mai mare.

Dobanda la un credit Noua Casa (Prima Casa) este acum 3,86% (IRCC de 1,86% plus 2% marja fixa a bancii), iar DAE, in cazul creditului de 180.000 de lei pe 30 de ani urca la 4,12%, de la 3,41% cat era in primele trei luni ale anului.

Cresterea IRCC este cauzata de majorarea dobanzii de referinta aplicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in vederea combaterii inflatiei si implicit a dobanzilor interbancare (ROBOR) utilizate de banci pentru a se imprumuta intre ele.

BNR a majorat dobanda de politica monetara, de la 1,25% la inceputul anului 2021 la 2,50% la inceputul lui 2022.

In aceeasi perioada, ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele vechi in lei si pentru finantarile pentru firme, a urcat de la 1,5%, cat era la finalul lunii iunie 2021 la 3,01% la sfarsitul lui 2021 si la 4,6% in prezent.

Ce este indicele IRCC

IRCC este folosit pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila acordate de banci populatiei, mai ales in cazul creditelor ipotecare si imobiliare, inclusiv la creditele garantate de stat prin programul Noua Casa.

In cazul creditelor pentru nevoi personale obtinute de populatie, cea mai mare parte dintre acestea se acorda cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare, care ramane neschimbata, indiferent de evolutia IRCC.

IRCC se modifica trimestrial si este calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in baza unei legi (OUG 19/2019) care impune aplicarea acestui indice in baza dobanzilor medii din piata bancara valabile in urma cu doua trimestre, ceea ce face ca indicele IRCC sa nu fie relevant pentru evolutia dobanzilor din prezent din piata bancara.

Astfel, ROBOR la 3 luni, indicele utilizat in trecut pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei acordate de banci populatiei, indicele folosit acum doar pentru creditarea firmelor, a depasit in prezent 4,5% pe an, dupa ce BNR a majorat dobanda de referinta de patru ori din ianuarie 2021, de la 1,25% la 2,5%.

Diferenta dintre IRCC si ROBOR la 3 luni este in prezent de aproape trei puncte (2,8 puncte).

IRCC a fost infiintat pentru a se evita fluctuatiile majore ale dobanzilor variabile (ROBOR) din piata interbancara (vezi in grafic evolutia comparativa a IRCC si ROBOR la 3 luni).

 

Taguri: IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  credite ipotecare  dobanzi credite nevoi personale  Prima Casa  ROBOR  credite noi  dobanda de politica monetara  dobanzi credite  banca  dobanzi credite ipotecare  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  imprumut  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii