BANCI | Stirea Zilei

Ionut Dumitru, Raiffeisen: Recesiunea in zona euro pare inevitabila in 2012

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-12-13 17:36

Analistii Raiffeisen Bank estimeaza o scadere a economiei din zona euro cu 1% in 2012, chiar si Germania urmand a inregistra o scadere a PIB-ului de 0,8%, Austria de 0,5%, Franta de 0,6%, iar Italia de 1,4%. Analistii bancii austriece estimeaza, pe de alta parte, ca Statele Unite vor inregistra o crestere economica de 1,5%, dupa ce in urma cu cateva luni cea mai puternica tara din lume parea ca va intra si ea in recesiune anul viitor.

Indicatorii de incredere in zona euro (PMI Manufacturing), care arata cum se poate misca activitatea economica in perioada urmatoare, se afla in zona de recesiune pentru cele mai multe tari, arata, intr-o analiza, (VEZI analiza in documentul atasat), economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru (foto).

„In acest moment, recesiunea in zona euro pare a fi inevitabila, asa cum arata indicatorii de incredere. Aproape intotdeauna cand indicatorii au scazut sub 45 a fost recesiune. Deja se discuta din ce in ce mai mult de o posibila recesiune chiar si in Germania in 2012. Deci cel mai probabil, aproape toate tarile din zona euro in 2012 vor fi intr-o recesiune nu foarte adanca dar destul de evidenta”, spune Dumitru.

In ceea ce priveste randamentul titlurilor de stat la termen de 10 ani, acesta este urias in cazul Greciei, de peste 30%, ceea ce inseamna ca este exclus pentru aceasta tara sa se poata imprumuta pe pietele financiare. Dobanzile in cazul Irlandei sunt in scadere, odata cu corectia unor dezechilibre, iar celelalte state din periferia Europei (Italia, Portugalia, Spania) sunt intr-o zona periculoasa, cu randamente de 6-8%.

„Costurile foarte mari ale datoriei publice arata ca singura modalitatea de evitare a cresterii ponderii datoriei publice in PIB este sa ai si crestere economica cam de aceeasi amplitudine, lucru foarte putin probabil”, considera Ionut Dumitru.

In ceea ce priveste politica Bancii Centrale Europene (BCE), aceasta refuza deocamdata sa faca ceea ce au facut celelalte banci centrale, adica sa devina imprumutator de ultima instanta pentru guvern. BCE a incercat sa separe aceasta activitate prin crearea unei alte institutii, EFSF, care sa cumpere titluri de stat din piata secundara. Alte banci au facut acest lucru direct. De exemplu, Banca Angliei a cumparat titluri de stat de pe piata secundara de circa 16% din PIB din martie 2009, Fed-ul american de 9%, Banca Japoniei de 6%.

„BCE evita deocamdata sa faca astfel de interventii pentru ca unei banci centrale ii este interzis sa faca acest lucru, insa in vremuri de criza prioritatile pot fi altele, dar BCE probabil ca pana la urma o va face pentru ca nu are incotro”, apreciaza Dumitru.

El considera ca problema din zona euro e una foarte serioasa, pentru ca nu ne putem astepta ca vreun summit de azi sau de maine sa rezolve problema imediat. „Toata lumea se uita la datoriile publice dar nu aceasta este problema esentiala a zonei euro in acest moment. Datoria publica este doar o consecinta a faptului ca s-a produs o divergenta majora intre flancul sudic si tarile mai bogate”, spune Dumitru.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii