Stiu totul despre banci | Educatie financiara

Inflatia si dobanzile au atins maximul. Dar cand vor scadea si la ce valori?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-02-09 17:48

ROBOR-ul "s-a recuplat" cu dobanda BNR, datorita excesului de lichiditate din piata bancara permis de banca centrala, in ciuda cresterii dobanzii de referinta

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai crescut, in sedinta de astazi, dobanda de politica monetara, aflata la 7%, iar analistii apreciaza ca aceste este maximul la care ar putea ajunge, pentru ca inflatia da semne de scadere.

Si BNR este optimista cu privire la reducerea inflatiei, in comunicatul de astazi: „prognoza actualizată evidențiază perspectiva descreșterii semnificativ mai alerte a ratei anuale a inflației până la mijlocul anului viitor decât s-a anticipat anterior…

Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să coboare la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent – în devans cu aproape trei trimestre față de prognoza precedentă –, și să se situeze în decembrie 2023 mult sub valoarea anticipată anterior…”

Se pune, asadar, intrebarea: daca inflatia va scadea mai mult decat era anticipat, la o cifra, adica sub 10%, spre finalul anului, ne putem astepta ca si dobanzile sa se reduca?

Putine sperante, cel putin in opinia analistilor. Asta pentru ca, oricum, in prezent dobanda BNR, dar si a altor banci centrale, este mai mica decat ar trebui sa fie raportata la inflatie, pentru ca se considera ca aceasta a crescut doar conjunctural si se va mentine atat de ridicata o perioada limitata, tranzitorie, nu pe termen lung.

Din acest motiv avem asa-zisele dobanzi negative, adica diferenta dintre dobanda si inflatie, pe cand in mod normal dobanzile ar trebui sa fie pozitive, adica dobanzile sa fie mai mari decat inflatia.

„Tendinta e spre dobanzi real pozitive si normale si normalul este intre 3 si 6%, intre dobanzile de politica monetara”, declara vara trecuta Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

De aceea, analistii BCR apreciaza ca dobanda BNR de 7% va ramane neschimbata in acest an, in timp ce ROBOR-ul se va plimba in intre 6% si 8%, nivelurile celorlalte doua dobanzi ale BNR in relatia cu bancile: pentru depozite si credite.

De fapt, ROBOR-ul la 3 luni a inceput sa scada inca din luna octombrie a anului trecut, cand ajunsese la 8,20%, desi dobanda BNR era doar 6,25%, adica „sarise calul”, cum a spus guvernatorul BNR.

La finalul lui 2022, ROBOR-ul la 3 luni a coborat la 7,5%, desi BNR a mai crescut intre timp dobanda, la 6,75%, iar apoi la 7%.

In sedinta BNR din ianuarie, cand dobanda a fost majorata la 7%, BNR a renuntat insa la „controlul strict al lichiditatii”, ceea ce inseamna o relaxare a politicii monetare, printr-un surplus de lichiditati in sistemul bancar, ceea ce inseamna scaderea dobanzilor interbancare.

Asa incat ROBOR-ul a continuat sa alunece, pana la 7,14% in prezent. Si ar putea sa scada pana la 6%, conform analistilor, atat timp cat dobanda BNR va ramane la 7%.

Nivelul de 6% ar fi, conform guvernatorului Isarescu, limita de sus a normalului pentru dobanzi. Un singur punct desparte acum ROBOR de limita de sus a normalului. Ceea ce ne face sa fim optimisti privind intrarea in normalitate.

"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  ROBOR  dobanda de politica monetara  Educatie financiara  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraAm primit un telefon pentru actualizarea aplicatiei YOU BRD si am fost fraudat. Cum pot sa recuperez banii?

„Mi-a fost fraudat contul la BRD prin aplicația you brd. Am primit un telefon,crezând că este de la brd,să-mi actualizeze aplicația you brd, și în acest timp mi-au fost transferați din cont 88000 lei în doua tranzacții. După detalii

Ai codul PIN al cardului in telefon? Risti sa-ti pierzi banii!

Te-ai intrebat vreodata ce se intampla daca pierzi sau ti se fura cardul, iar odata cu el si portofelul sau telefonul, in care ai si codul PIN? Raspunsul, din pacate, este de rau augur. Risti sa pierzi banii de pe card, daca hotul gaseste PIN-ul in telefon si retrage banii de pe card, detalii

Finopro imi cere 17.500 de lei pentru un credit exigibil anticipat de 2.500 de lei la Credius! Ce pot sa fac?

„Buna ziua. Am si eu o problema. Acum un an de zile, am facut un credit de nevoi personale la Credius IFN. Acesta a fost in valoare de 2500 de lei ( din care 500 de lei taxa de analiza ) . Am platit cateva rate, dupa care am ramas fara serviciu, iar plata ratelor a devenit detalii

Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

  

Ultimele Comentarii