Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai crescut, in sedinta de astazi, dobanda de politica monetara, aflata la 7%, iar analistii apreciaza ca aceste este maximul la care ar putea ajunge, pentru ca inflatia da semne de scadere.
Si BNR este optimista cu privire la reducerea inflatiei, in comunicatul de astazi: „prognoza actualizată evidențiază perspectiva descreșterii semnificativ mai alerte a ratei anuale a inflației până la mijlocul anului viitor decât s-a anticipat anterior…
Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să coboare la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent – în devans cu aproape trei trimestre față de prognoza precedentă –, și să se situeze în decembrie 2023 mult sub valoarea anticipată anterior…”
Se pune, asadar, intrebarea: daca inflatia va scadea mai mult decat era anticipat, la o cifra, adica sub 10%, spre finalul anului, ne putem astepta ca si dobanzile sa se reduca?
Putine sperante, cel putin in opinia analistilor. Asta pentru ca, oricum, in prezent dobanda BNR, dar si a altor banci centrale, este mai mica decat ar trebui sa fie raportata la inflatie, pentru ca se considera ca aceasta a crescut doar conjunctural si se va mentine atat de ridicata o perioada limitata, tranzitorie, nu pe termen lung.
Din acest motiv avem asa-zisele dobanzi negative, adica diferenta dintre dobanda si inflatie, pe cand in mod normal dobanzile ar trebui sa fie pozitive, adica dobanzile sa fie mai mari decat inflatia.
„Tendinta e spre dobanzi real pozitive si normale si normalul este intre 3 si 6%, intre dobanzile de politica monetara”, declara vara trecuta Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
De aceea, analistii BCR apreciaza ca dobanda BNR de 7% va ramane neschimbata in acest an, in timp ce ROBOR-ul se va plimba in intre 6% si 8%, nivelurile celorlalte doua dobanzi ale BNR in relatia cu bancile: pentru depozite si credite.
De fapt, ROBOR-ul la 3 luni a inceput sa scada inca din luna octombrie a anului trecut, cand ajunsese la 8,20%, desi dobanda BNR era doar 6,25%, adica „sarise calul”, cum a spus guvernatorul BNR.
La finalul lui 2022, ROBOR-ul la 3 luni a coborat la 7,5%, desi BNR a mai crescut intre timp dobanda, la 6,75%, iar apoi la 7%.
In sedinta BNR din ianuarie, cand dobanda a fost majorata la 7%, BNR a renuntat insa la „controlul strict al lichiditatii”, ceea ce inseamna o relaxare a politicii monetare, printr-un surplus de lichiditati in sistemul bancar, ceea ce inseamna scaderea dobanzilor interbancare.
Asa incat ROBOR-ul a continuat sa alunece, pana la 7,14% in prezent. Si ar putea sa scada pana la 6%, conform analistilor, atat timp cat dobanda BNR va ramane la 7%.
Nivelul de 6% ar fi, conform guvernatorului Isarescu, limita de sus a normalului pentru dobanzi. Un singur punct desparte acum ROBOR de limita de sus a normalului. Ceea ce ne face sa fim optimisti privind intrarea in normalitate.
"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.