BANCI | Stirea Zilei

Inflatia in zona Euro a ajuns la 0%, record istoric de la lansarea monedei unice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-30 11:59

Rata anuala a inflatiei in zona euro a coborat in luna mai 2009 la nivelul record de zero la suta, de la nivelul de 0,6 procente inregistrat in luna aprilie, potrivit estimarilor preliminare publicate vineri de Oficiul european de Statistica (Eurostat).

O rata anuala a inflatiei de zero procente reprezinta cea mai scazuta valoare a inflatiei inregistrata de la lansarea monedei euro in anul 1999. Analistii se asteptau la o rata anuala a inflatiei de 0,2 procente.

Estimarea publicata vineri de Eurostat este una rapida si nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii o a doua estimare revizuita la data de 16 iunie 2009, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele.

Joi insa, Institutul national de statistica din Spania (Ine) a anuntat ca luna mai 2009 a fost a treia luna consecutiva in care Spania inregistreaza o rata anuala a inflatiei in teritoriul negativ. Ministrul spaniol al Economiei si Finantelor, Elena Salgado, a respins orice amenintare de deflatie, caracterizata printr-o perioada prelungita de recul al preturilor. Potrivit oficialului spaniol, daca la calculul inflatiei nu se tine cont de pretul petrolului si produselor alimentare, indicele preturilor de consum ar fi aratat o crestere in luna mai.

Dupa ce a atins nivelul record de 4,0 procente in lunile iunie si iulie 2008, rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut ulterior brusc pe masura ce preturile la petrol si alte materii prime au scazut ca urmare a incetinirii economiei mondiale. In luna decembrie 2008 a fost pentru prima data dupa luna august 2007 cand rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut sub pragul tinta de doi la suta avut in vedere de Banca Centrala Europeana.

Scaderea inflatiei a deschis calea unei serii de reduceri de dobanda din partea Bancii Centrale Europene, care la inceputul acestei luni a redus dobanda de referinta la un procent, cel mai scazut nivel din istoria institutiei.

Ratele inflatiei sunt in prezent "foarte scazute" in zona euro, insa ar trebui sa creasca spre finele anului, a declarat la inceputul acestei luni presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet. Potrivit lui Trichet, ratele anuale ale inflatiei ar putea sa ajunga in teritoriul negativ in lunile urmatoare, ca urmare a scaderii pretului la petrol, energie si materii prime. "Spre sfarsitul anului, cifrele de inflatie vor creste din nou", a apreciat Jean-Claude Trichet.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii