In procesul colectiv impotriva BCR, profesorul Piperea urecheaza judecatoarele de la Curtea de Apel Bucuresti: Acordati-mi putina atentie si nu va mai jucati pe telefoane!
Autor: Bancherul.ro
2014-11-19 01:56
“Onorata instanta, as avea nevoie de atentia intregului complet inainte de a incepe pledoaria", s-a adresat astazi avocatul Piperea, profesor la Universitatea Bucuresti, unei instante de la Curtea de Apel formata din doua judecatoare, dintre care una parea destul de distrata, chemate sa stabileasca daca BCR si-a abuzat o parte dintre clienti majorandu-le nejustificat dobanda la credite.
“Va asigur ca atentia intregului complet este indreptata catre dumneavoastra”, a venit raspunsul presedintei completului, scuzandu-se parca.
“Doamna presedinte, am fost atent la ce facea completul (in timp ce-si sustinea pledoaria avocata Ana Diculescu Sova, care reprezinta BCR) si am observat ca doamna judecatoare este mai mult preocupata de a da SMS-uri si mesaje pe whatsapp. Daca e asa, ma opresc aici si nu mai continui!” a amenintat Piperea, facand aluzie la membra completului de judecata ce parea intr-adevar cam zambareata si cu ochii in telefon.
“Va rog sa continuati!”, l-a rugat presedinta completului pe Piperea. “Va asigur de atentia noastra totala”, a adaugat ea, vizibil emotionata, explicand, cam balbait, ca senzatia de neatentie ar fi putut fi indusa de faptul ca ele cunosc dosarul si vor sa mai intrebe si altceva.
“Cred ca este un dosar atat de important incat nu e cazul sa dati mesaje pe whatsapp”, le-a certat mai departe domnul profesor pe judecatoare.
“Va ascultam!”, a raspus presedinta instantei, ca si cum si-ar fi cerut scuze.
Ratacite printre comisioane
Piperea a certat judecatoarele destul de justificat, dupa ce anterior presedinta instantei parea ca nu stie nici denumirea comisioanelor din contractele de credit nici distinctia dintre acestea.
Astfel, dupa ce unul dintre avocatii BCR a explicat motivele pentru care banca percepe comisionul de administrare a creditului, precum si pe cel de administrare a riscului, judecatoarea i-a cerut sa defineasca si notiunea de “pret pentru analiza”, respectiv comisionul de analiza a documentatiei creditului.
Dupa ce avocatul BCR a explicat ca acest comision este perceput pentru analiza documentelor necesare pentru acordarea creditului, presedinta a intrebat ce e cu comisionul de acordare, parand a nu sti ca aceasta este doar o alta denumire pentru acelasi comision de analiza a creditului.
Piperea: comisioanele sunt dobanda mascata iar dobanda este abuziva
Piperea a cerut instantei sa declare abuzive aceste comisioane, intrucat nu sunt altceva decat o dobanda mascata, iar serviciile aferente acestora, precum urmarirea riscurilor, sunt incluse si in dobanda, ceea ce inseamna ca banca isi taxeaza de doua ori clientii.
Piperea mai cere judecatorilor sa declare abuziva si dobanda creditelor (DRV), intrucat mecanismul de formare al acesteia nu este transparent, nefiind bazat doar pe indici obiectivi, precum Euribor, ci si pe alte elemente, precum riscul de tara (CDS), fapt care a permis bancii sa majoreze nejustificat dobanda clientilor.
Avocatul aduce ca argument suprem faptul ca in timp ce dobanda Euribor a scazut de la 5% inainte de criza la 0,2% in prezent, banca nu a operat in propria dobanda interna (DRV) aceasta ajustare a indicelui pentru euro.
De cealalta parte, avocata BCR nu a contestat aceasta acuzatie grava de manipulare a dobanzii, rezumandu-se la a sublinia ca dobanda reprezinta un cost al unui serviciu prestat de banca si acceptat de catre clienti, odata ce au semnat contractul, astfel ca acestia trebuie sa respete contractul iar judecatorii nu pot interveni in modificarea costurilor unui credit, conform normelor juridice.
Piperea considera insa ca un contract trebuie respectat doar daca este legal, iar in acest caz nu este legal, intrucat nu respecta prevederile legilor de protectie a consumatorilor cu privire la modul de calcul transparent al dobanzii si comisioanelor.
Dreptatea schioapa a lui Piperea
Piperea a invocat, ca ultim argument, si principiul echitatii in a convinge instanta de judecata sa faca dreptate clientilor pe care-i reprezinta, intrucat acestia platesc dobanzi de trei ori mari mari decat cele la creditele Prima Casa.
Argumentul lui Piperea sufera insa de o argumentatie schioapa. Sa vedem de ce. Piperea spune ca BCR vinde credite ipotecare catre recuperatori la un pret foarte mic, reprezentand 2% din valoarea acestora.
"Ne putem intreba, in virtutea principiului echitatii, daca este corect ca o banca sa fie de acord sa piarda 98% din valoarea unui credit neperformant, dar sa nu fie de acord sa piarda 30% in cazul acestor oameni (prin reducerea dobanzii DRV de la aproximtiv 10% la 2-3%, in cazul in care se castiga procesul si se declara abuziva dobanda). Aceasta nu numai ca nu e o pierdere, ci o restituire a unor dobanzi percepute nejustificat, dar distanta fata de pierderea de 98% in cazul creditelor neperformante este enorma", apreciaza el.
Aici avocatul Piperea isi tradeaza, la randul sau, neatentia acordata acestui dosar, facand o comparatie improprie intre cele doua tipuri de credite. Pentru ca nu se poate compara un credit neperformant, pe care banca nu mai spera sa-l recupereze deloc, motiv pentru care este fericita sa obtina chiar si 2% decat nimic, cu un credit performant, cum sunt cele ale clientilor pe care-i reprezinta in instanta.
Diculescu Sova: pretul nu se poate modifica
Probema este ca pretul unui contract nu poate fi modificat de catre o instanta, sustine avocata BCR. "Nimeni nu a contestat caracterul clar si inteligibil al redactarii contractelor si al clauzelor privind dobanda", a sustinut Ana Diculescu Sova, in cardul argumentatiei sale de baza, aceea ca respectivele contracte de credit odata ce au fost semnate de catre clienti in cunostinta de cauza, trebuie respectate.
"Ei vin acum, dupa cativa ani in care nu au avut nimic de obiectat, sa ne spuna ca pretul creditului e prea mare si trebuie scazut, vin sa stabileasca dansii pretul marfii noastre si spun si care sa fie acesta: Euribor plus marja fixa din contract. Ca atunci cand dupa ce-ti cumperi o masina, dupa doi ani de utilizare te intorci la vanzator si spui ca te-ai razgandit si ca nu voiai acel pret ci altul, adica un Mercedes cu 20000 de euro. Nu se poate gandi asa si invoca si echitatea", spune Sova.
Nemultumirea clientilor a fost cauzata si de faptul ca multe dintre creditele BCR erau cu o dobanda fixa mica, de 5-6%, valabila doar in primele luni sau primul an dupa obtinerea creditului, dupa care se transforma in dobanda variabila (DRV), mult mai mare.
Clientii BCR pot insa negocia cu banca o noua dobanda, dar pe baza dreptului comun, nu al protectiei consumatorilor, dar cei care au dat banca in judecata nu au dorit acest lucru, intrucat urmaresc sa obtina dobanzi foarte mici sau chiar 0, a precizat ea.
“Acestia nu sunt consumatori de ocrotit, aceasta nu este echitate, acestea nu sunt idei juridice”, a spus Sova.
Clientii BCR, adauga ea, au avut de ales intre trei tipuri de credite, cu dobanzi diferite: unul cu dobanda fixa, altul cu Euribor plus marja si al treilea cu DRV plus marja. De altfel, prima instanta care a judecat acest caz a dat castig de cauza bancii in aceasta privinta.
Piperea e insa de parere ca existenta celor trei tipuri de contracte nu inseamna ca oamenii au putut alege, asa cum a constatat prima instanta.
El considera ca respectivele contracte erau predefinite si nenegociabile, iar banca era de fapt cea care stabilea tipul de contract potrivit pentru fiecare client, in urma aplicarii unui scoring bazat in principal pe nivelul de venituri al fiecarui client si de avansul platit.
De asemenea, Piperea spune ca nu contesta pretul creditului, dobanda in sine, ci modul de calcul al acesteia, ceea ce este altceva.
In vechile contracte de credit, BCR avea o dobanda variabila stabilita intern (Dobanda de Referinta Variabila - DRV), care includea indicele EURIBOR si alte costuri ale bancii, plus o marja fixa de 1-2%. Piperea urmareste acum sa determine instantele de judecata sa declare abuziva aceasta dobanda intrucat nu ar fi transparenta, si sa o inlocuiasca cu Euribor, la care sa se adauge vechea marja fixa de 1-2%, ceea ce ar inseamna ca dobanda pentru un credit sa ajunga la doar 1-2%, avand in vedere ca Euribor este de doar 0,2%.
In prezent, legislatia obliga bancile sa practice fie o dobanda fixa pe toata perioada creditului fie o dobanda variabila, dar care sa se modifice doar dupa formula: Euribor sau Libor plus o marja fixa.
"E o metafora malefica acest DRV", a spus Piperea, acuzand banca de faptul ca nu poate explica mecanismul de formare si modificare a acesteia, ceea e inseamna ca banca o poate modifica dupa bunul plac.
Ramane de vazut cat de atente vor fi judecatoarele in luarea unei decizii in acest caz, mai ales ca este pentru a doua oara cand Curtea de Apel Bucuresti judeca acest dosar, conform deciziei Curtii de Casatie.
BCR: Ne tratam clientii corect
Pozitia BCR in legatura cu acest proces:
"Ne tratăm clienții corect, iar cei mai mulţi sunt mulțumiți de produsele pe care le-am oferit de-a lungul anilor. Instabilitatea si neclaritatea cadrului legal au determinat, însă, o minoritate să conteste contractele semnate, încurajaţi cu precădere de către o serie de avocaţi interesaţi să profite din plin de pe urma intermedierii acestor litigii.
Punctăm încă o dată faptul că instabilitatea si neclaritatea cadrului legal pot paraliza finanţarea economiei, precum şi faptul că instanţele de la toate nivelurile au dat câştig de cauză băncii în majoritatea acestor procese, pe baza unor argumentele juridice şi economice solide:
1) Dosarele avand ca obiect actiunile colective formulate impotriva BCR, au fost respinse ca neintemeiate atat in fond cat si in apel la Curtea de Apel Bucuresti pe baza motivatiilor urmatoare:
- clientii au avut posibilitatea sa reflecteze asupra conditiilor de creditare si costurilor.
- s-a constatat negocierea nivelului de dobanda, inclusiv asupra tipului de dobanda.
- s-a constatat faptul ca clauza de administrare si cea privitoare la riscuri intra in costul total al creditului, pe care consumatorului s-a obligat sa-l suporte.
- evaluarea naturii abuzive a clauzelor nu se asociaza cu calitatea de a satisface cerintele de pret si plata si nici cu produsele si serviciile oferite in schimb, singurul aspect de verificat fiind masura in care aceste clauze sunt exprimate intr-un limbaj usor inteligibil.
2) Majoritatea absoluta a cauzelor (care au vizat dobanda variabila perceputa de banca) ajunse la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au solutionat irevocabil in favoarea BCRpe baza motivatiilor urmatoare:
- Este incorecta constatarea identitatii intre "dobanda de referinta variabila" si EURIBOR.
- Instantei nu ii este permis sa treaca peste termenii conveniti de parti in contract, interpretand gresit actul de vointa al partilor sau atribuindu-i un alt inteles
- Judecatorul care solutioneaza fondul trebuie sa-l aplice in litera si spiritul sau, neavand dreptul sa-I dea alt inteles, atunci cand "este sesizat un diferend in legatura cu un act juridic, indiferent daca este unilateral sau bilateral, ale carui clauze sunt clare si precise
- Toate clauzele din contractele supuse analizei sunt clare si exprima vointa reala a partilor care au convenit in privinta modului de determinare a dobanzii variabile.
BCR considera falimentara impunerea a unor dobânzi pentru credite mai mici decât dobânzile pe care banca le plăteşte la depozite, plus celelalte costuri de finanţare. BCR respectă legea, cadrul de reglementare şi rolul autorităţilor de protecţie a drepturilor consumatorilor, însă nu va da satisfacţie celor care încalcă angajamentele contractuale asumate sau încearcă, să evite rambursarea creditelor.
BCR va contracara cu fermitate toate pretenţiile pe care le consideră lipsite de valabilitate."
Comentarii
GabiCatre bancherul
Draga bancherule, daca ai fi citit decizia ICCJ ai fi constatat ca tot ce a inganat baba sova a fost demontat. Este pur si simplu penibila sa vina cu aceeasi argumentatie dupa ce iccj a spus clar ca nu sunt fondate. Te rog, draga bancherule, daca doresti sa citesti decizia iccj sa-mi transmiti o adresa unde sa iti trimit decizia iccj.
ovidiu
ACEST ARTICOL ESTE O FLATULENTA PUTUROASA. DOAR ATAT
Am citit doar titlul si m-am ingretosat. Trebuie sa va spun ca ieri am avut oroarea sa recunosc, pe holurile curtii de apel Bucuresti, micimea caracterului celui care mazgaleste, lingusitor si supus, pe pagina sa numita pompos "bancherul". Pe singura bancuta din imensul hol, statea garbovita o persoana cu un laptop pe genunchi, compunand o mizerie, marca fituicii sale. Era imbracat ponosit, cu niste tenisi de alergare vechi in picioare, cu o disonanta de culori in vestimentatie, incepand cu verde-broscoi si terminand cu maro-cacaniu. Tenisi erau gri dar nu din fabrica. Dar nu murdaria toalelor aruncate alandala pe el vreau sa o subliniez ci, mai important, mizeria caracterului sau servil bancilor si in special bcr-ului. Aceasta forma de viata suburbana, cum statea el pe bancuta lui aruncand pe sub sprancenele ciufulite uitaturi iscoditoare, a intrat in discutie cu un participant la procesul colectiv de ieri. Cauta sa afle informatii fara sa le ceara fatis, doar provocand polemica pe subiectul care-l interesa. Afland cu ce se ocupa de fapt, personal mi-am arata direct dispretul fata de el si, in cuvinte tari, deloc magulitoare, l-am facut sa cunoasca, nu sa inteleaga ca nu e capabil de asa ceva, ca nimeni in afara de sefii lui, bancherii, nu da doi bani pe el si pe ocupatia lui de scrib cu emanatii de molusca intrata in putrefactie, gazetaresc vorbind. Am incercat aproape fiecare dintre cei aflati acolo sa-i deschidem mintea despre cum bcr-ul a crescut dobanda abuziv in timp ce toti ceilalti indicatori care spunea ca o compun au scazut dramatic dar, neuronul lui obosit care abia mai palpaia, a clacat la fiecare incercare. Avea atat de bine spalat creierul incat, chiar daca recunostea ca nu e cel putin corect sa se intample asa ceva, revenea obsesiv cu o intrebare: "dar voi nu ati fost informati de banca ca se va mari dobanda?". Recunoscand ca tipul e malefic si e pierdut definitiv, i-am mai dat un ultim argument ipotetic: daca te anunt ca maine iti sparg casa sau daca iti spun dinainte ca iti fur portofelul din buzunar, e in regula? Doar te-am anuntat, ce naiba?!... A inregistrat pe telefon toata sedinta in care i-a curs saliva din gura la vorbele aiuritoare ale babei sova iar, la plecare, s-a insinuat in spatele nostru, spunandu-ne ca are o dilema si anume, cum se va numi flatulenta pe care a pus-o la cale: sa fie legat de profesorul Piperea sau de baba sova? Pantecele lui flamand care ghiortaia dupa o merdenea, servita din poala bancherilor, a invins si a scapat apoi flatulenta pe care nu vreau cu niciun chip sa o miros. Va urma!
Gioni
Felicitari pentru gaozul tucat al BCR
Mai mogaldeata cheala. Tu mai mult esti interesat de can-can si nu de relatarea situatiei ambelor parti in acest litigiu. Sa-ti fie rusine, cititorii tai trebuie sa ii hranesti cu articole in care clientii sunt nebuni, ca sunt profitori, ca vor dobanzi zero. Asta spui tu cititorilor tai. Jurnalism de hazna. Hazcherule. Oricum poti sa spui cacanarilor care distrug sistematic clasa de mijloc, astia prinsi cu clauze abuzive, ca etapa de rejudecare va fi tot in favoarea BCR. Aia ILEA GABRIELA nu se juca pe mobil, ci o durea in brisca, rezultatul este cunoscut. Totul este aranajat. La CAB este o cloaca imputita unde se da dreptate doar bancilor, in timp ce sute de irevocabile apar in tara. Justitia de cacat a BCR
Gicu Bidon
Justitie de cacat marca Curtea de Apel
Ba manca-ti-as gura, parca ti-ai mai indulcit tonul dupa ce pe hol al vorbit cu clientii bancii. Este inadmisibil ca o judecatoare sa fie zambareata de parca unul o lingea in dodoasca. Sa butoneze smartphone-ul la clipuri porno sau bancuri ca sa rada ca o proasta. Este o jignire adusa acestor oameni care de 4 ani se judeca cu BCR, care ii fura luna de luna, ii terorizeaza cu SMS, cu telefoana, sa plateasca abuzurile, cu dobanzi de 10%, furt grosolan iar sumele sunt mari. Iar vaca aia sa butoneze smartphone-ul si sa rada? Clar o bataie de joc, iata justitia din Romania. Hotul BCR, fura de rupe, cu sprijin puternic de la magistrati. Aceeasi taranca tuta acum 2 ani interpreta contractele acestea pe codul civil si respingea apelul, admitandu-l pe al BCR, si astfel s-a prelungi procesul cu inca 2 ani. Mai purceauo, in 2 ani de la decizia ta de cacat, si inca unul probabil pana ICCJ face curat irevocabil, eu am platit o hotie de 15.000 Euro. Iar tu razi ca tzatza in targ la Mizil. Imi platesti tu hotia?
Un Pagubit
BCR si daunele morale = FALIMENT
Pentru declaratia de la final, un fals ordinar, o sa ne suga coceanul ulterior in daune. Nu trebuie decat sa se constate caracterul abuziv al clauzelor, ca in toate dosarele de pana acum, si BCR va plati pentru aceasta denigrare fara margini. Se poate constata ca BCR - OBLIGA/FORTEAZA sa platim aceste clauze, pe motiv de nerespectare. Asta echivaleaza cu o grava incalcare a legislatiei consumatorilor. Si asta va fi proba in instanta la procesele ulterioare. Este inducere in eroare si agresiune in a determina pe cineva sa plateasca ceva ce este ilegal. O sa vada BCR daunele morale care vor curge de aici. Nu poti sa aplici o pozitie de forta atunci cand esti dovedita ca furi. Pana la pronuntare, Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat pe aceste contracte si a gasit in neregula comisioanele pe care le-a eliminat. Iar banca asta prin NNDKP minte de ingheata apele doar pentru imagine. Aceste minciuni, denigrari, agresiuni psihice impotriva noastra vor costa banca. O sa plateasca scump o sa vedeti. ICCJ va solutiona acest dosar in favoarea noastra, nu Curtea de Apel unde judecatoarea Ilea Gabriela se hlizea batjocoritor.
ovidiunemtanu
bancherul
Stiu ca-ti castigi banutii intr-un mod incorect,la fel ca bancile pe care le reprezinti.Nu esti decat un jeg,la fel ca ,cei pe care ii aperi.Daca vrei o gramada de irevocabile in favoarea consumatorilor,spune-mi si ti le dau,dar sunt convins ca le cunosti pe toate.Vreau , daca esti barbat,sa ne vedem o data face to face,dar nu cred ,pentru ca esti un las.
Client
Habar n-ai!
Daca insisti sa predici despre un subiect macar informeaza-te in legatura cu el! Nu am avut de ales intre contracte, la simulari nu te incadrai decat la unul! Contractele au fost preformulate! Informatiile consilierilor au fost vadit de inducere in eroare a clientilor fie din nestiinta, fie din rea vointa, Pt consecinte sa plateasca! Abuzurile sunt acolo, in contracte mari si umflate; daca ai fi studiat putin legile pe protectia consumatorului si ai fi aprins si lumina ai fi vazut chiar si tu! CAB inca pupa poala bcr-ului si nu iti doresc decat sa fii nevinovat si judecat de un magistrat care invarte si joaca mim cu un telefon, in timp ce tu iti dai duhul sa-ti dovedesti nevinovatia ta (!) sau vinovatia adversarului! Pune mana si citeste sentinte din tara si de la ICCJ care atesta negru pe alb ca BCR fura si dupa aia vorbeste! CAB se pupa pe gura cu BCR, nu e niciun secret, e pe fata! PS: de ce pledoaria avocatei BCR ai scris-o boldat? Ca sa-ti arati apartenenta? Ti-a reusit si de data asta!
Bancherul.ro
Bancherul.ro este obiectiv
Vrem sa va reasiguram de faptul ca Bancherul.ro depune orice eforturi pentru a relata obiectiv orice subiect tratat pe acest site. De aceea, sunt binevenite sugestiile care sa contribuie la acest obiectiv, pe care le vom lua in considerare pentru corectarea articolelor. Fireste ca cei implicati in acest proces au in principal opinii subiective in comentariile postate aici, de aceea va rugam sa tineti cont de acest aspect atunci cand le cititi.
Marin
Eroare
De ce dracu postam noi aici fratilor, sa facem cunoscut site-ul asta de rahat ? Pai daca se numeste bancherul putem avea vreo speranta sa scrie adevarul? Nu stim noi foarte bine stirpea asta,mai putem noi avea dupa ani si ani de lupta incredere in ordinarii astia? Sa fim seriosi. Pentru bancherul:hai sa-ti zic si eu "prietene" doar una din mizeriile marca bcr: este normal sa primesti grafic de rambursare pentru toata perioada de creditare ,30 de ani, cu aceeasi rata ca in primul an de dobanda fixa,iar la intrebarea "cum se poate modifica dobanda dupa primul an de dobanda fixa sa primesti raspuns ca doar cu cativa euro + sau - ?"iar dupa 1 an dobanda sa se dubleze? Daca esti jurnalist respecta-ti meseria ,informeaza-te si scrie corect,altfel vezi-ti de treaba.
Client
Schimbare
Ce schimbare de registru! Mai nu stiu cand raspundeati facand bascalie de comentatorii si comentariile serioase contra bancilor acu' va declamati obiectivitatea?!
client wcr
WCR - spiritul legii
Corectitudinea clauzelor din contractele WCR se oglindeste in rata creditelor neperformante, asa ca MADAM ILEA , PRICOPIE aveti grija ce hotarati, NU GANDITI LA FEL ...
Stefan
BCR
Domnule ......(nu stiu cum sa va cataloghez), recunosc ca elucubratiile pe care le debitati m-au lasat fara cuvinte.....sunteti un produs al sistemului care subjuga orice forma de demnitate .... credeti-ma, imi pare rau pentru dumneavoastra pentru ca veti cadea in umbra intunecata a micimii in care va complaceti...Domnule sunteti pierdut!
Bancherul de cacat
WCR, BCR tot una
Cu ce argument de cacat vine acest jeg gazetaresc: domnul Piperea compara un credit performant cu unul neperformant?! Pai WCR incearca tot posibilul sa transforme toate creditele in credite neperformanta. Pe cei care si-au indeplinit obligatiile vrea sa ii incarce cel mai mult prin super-umflarea dobanzii. Nu meritati nici sa va strivim sub talpa viermilor.
Robi
N-am cuvinte
In afara de cei care sunt in alianta procesuala impotriva WCR, nu mai citeste nimeni acaesta publicatie slinoasa, a carei valoare i-ar creste doar prin editarea unei variante tiparite pentru a fi folosita pe post de hartie igienica. Sunt prea politicosi gentelmenii care au postat aici. POSTACULE, SUGI PULA TU SI CAMATARII TAI DE CACAT. MAI FURATI PUTIN, PANA VA VINE ZIUA DE APOI.
Joshua
Cand esti prost tu nu stii nimic
Am trait 7 ani de abuzuri oribile din partea numitei BCR. Ideea de drepate, speranta ca vom primi inapoi prin JUSTITIE ceea ce ne-a fost furat, a fost singurul motiv pentru care am continuat sa platim 7 ani aceste rate abuzive. Cand nu vom mai avea speranta ca ni s-ar putea face dreptate in tara noastra vom inceta platile si nu va mai fi nici o diferenta intre cele doua tipuri de credite: performant/neperformant. Dar atunci dreptatea nu se va mai cere in instanta ci se va cere cu parul, banditilor. Nu vreti sa traiti acea zi, talharilor! Neperformanti sunteti doar voi, borfasilor! Pur si simplu furati prea mult!
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii
Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online
Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii
Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit
Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
- Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude
- Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania
- Profitul bancilor, in crestere cu 10%
- Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale
- Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor
- Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii