Haiducul Piperea recita judecatorilor din Cicero, cerand condamnarea bancilor bogate pentru clauzele abuzive si despagubirea clientilor saraci
Autor: Bancherul.ro
2014-10-29 19:07
“Daca-mi dati voie, in finalul pledoariei mele, doamna presedinta, onorata instanta, sa va citez ceva din Cicero”, s-a rugat ieri avocatul Gheorghe Piperea, de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul unui proces colectiv pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit ale BCR: “S-a impamantenit credinta, o credinta care este la fel de primejdioasa si daunatoare pentru republica, precum este si pentru dumneavoastra, ca aceste instante de judecata nu vor condamna niciodata vreun om, indiferent cat de vinovat ar fi el, daca el are suficienti bani. Nu aveti decat sa pronuntati verdictul de vinovat impotriva acestui om si veti recastiga respectul care vi se cuvine”.
Replica avocatei BCR, Ana Diculescu Sova, a fost tot un citat, dar dintr-un contract de ipoteca: “La data semnarii contractului, eu, garantul ipotecar, declar ca am luat la cunostinta de contractul de credit bancar”.
Pledoaria sa, pe parcursul unei jumatate de ora alocate de judecatoare, a venit dupa ce initial i s-au refuzat o serie de cereri: interogarea fiecarui reclamant al bancii, prezentarea opiniei unui specialist care sa arate mecanismul de formare a dobanzii variabile, precum si amanarea procesului, din lipsa timpului necesar sustinerii cauzei fiecaruia dintre clientii bancii.
Ce mesaje au vrut sa transmita cei doi avocati prin aceste citate? In cazul lui Piperea, intentia este clara: instanta de judecata nu trebuie sa se lase intimidata de puterea financiara a unei banci. De altfel, pledoaria acestuia in fata judecatorilor a fost imbracata in jurul ideii de baza ca banca a abuzat de puterea sa pentru a-i exploata pe saracii romani, aplicandu-le dobanzi prea mari la credite.
Mai concret, avocatul spune ca dobanda practicata de banca la unele credite, asa-numita dobanda de referinta variabila (DRV), este o clauza abuziva, intrucat modul de calcul al acesteia nu este transparent, nefiind cunoscut de clienti, astfel ca banca a putut sa o modifice dupa bunul plac.
Avocatul grupului de aproximativ 200 de clienti care au dat banca in judecata spune ca BCR nu a redus nivelul DRV, dupa izbucnirea crizei din 2008, cu toate ca indicele EURIBOR, care intra in calculul DRV, scazuse cu 5 puncte procentuale, la aproape 0%.
Ce drept se aplica: cel comun sau cel de protectie a consumatorului?
De cealalta parte, avocata BCR nu a contestat practica abuziva a bancii in ceea ce priveste dobanda, sustinuta de Piperea. Ea a insistat, in schimb, dupa cum se vede si din citatul din contractul de ipoteca, asupra ideii ca un contract de credit trebuie respectat asa cum este, odata ce clientul l-a semnat si s-a declarat constient de prevederile acestuia.
Ana Diculescu Sova a incercat sa convinga judecatorii de faptul ca un contract de credit se supune dreptului civil comun, potrivit caruia un contract odata semnat trebuie respectat, pe cand Piperea se bazeaza pe legile de protectie a consumatorului, care prevad posibilitatea eliminarii unor prevederi din contract, daca acestea sunt abuzive, in virtutea faptului ca o banca (profesionist) are o pozitie de forta, dezechilibrata, fata de un client, obligat sa semneze niste contracte preformulate, fara sa aiba sansa de a le negocia si modifica.
"Daca semnezi la finalul contractului ca l-ai inteles, nu se poate admite o actiune in justitie bazata pe dreptul consumatorului", a spus Sova, aducand ca argument jurisprudenta franceza, abtinandu-se insa sa citeze in franceza, "intr-un mod afectat", ca sa nu mai fie tinta ziaristilor, ca la procesul de la Inalta Curte. “Ai semnat, ai analizat, atunci ai doar calea dreptului comun”, a adaugat ea.
"E gresit sa se aplice in acest caz principiile de drept comun, unde partile se presupune ca sunt egale, si nu legile de protectie a consumatorului", spune insa Piperea, aducand ca argument o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, care spune ca intre profesionist si consumator exista trei tipuri de dezechilibre: juridice, economice si tehnice, motiv pentru care consumatorul porneste dintr-o pozitie dezechilibrata in raport cu banca.
Conform prevederilor legii de protectie a consumatorului, pentru ca o clauza sa fie abuziva, trebuie indeplinite trei criterii: să fie vorba despre o clauză care nu a fost negociată individual, să fie contrară cerinţei de bună credinţă şi să creeze un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor, evident în detrimentul consumatorului.
„Simpla afirmaţie că o clauză este abuzivă întrucât este prevăzută într-un contract standard preformulat nu este suficientă pentru declararea acesteia ca fiind abuzivă, ci este necesar ca o atare clauză, prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract, să creeze, în detrimentul consumatorului sau contrar bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile si obligaţiile părţilor” , se arata intr-o decizie data de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Piperea a criticat decizia anterioara a Tribunalului Bucuresti in acest caz, care a dat dreptate bancii, stabilind ca dobanda nu este abuziva, din moment ce clientii au avut de ales intre 3 tipuri de credite, asumandu-si astfel dezechilibrul contractual, iar odata semnate, contratele le sunt opozabile, adica obligatorii.
In realitate, a adaugat avocatul, contractele de credit sunt contracte impuse in prealabil si aprobate de BNR, deci nenegociabile. In plus, chiar daca sunt contracte diferite, clientul nu poate alege un anumit tip de contract, banca fiind cea care impune tipul de contract pentru fiecare client, in functie de analiza de scoring, care stabileste pentru ce tip de credit se califica un client.
Ce vor clientii? Dobanda 0! acuza Sova. Ba nu, dobanda de 2%! raspunde Piperea
Piperea a insistat asupra dobanzii BCR, pe care o considera netransparenta, astfel ca face contractul de credit aleatoriu, care depinde de hazard. “Nici noi nu am inteles, si nici macar banca nu a reusit sa demonstreze vreodata ce este acest DRV. Ea contine Euribor si marja fixa, dar mai contine si ceva inefabil, precum costul de lichiditate si o rezerva minima obligatorie, care este 0 la creditele ipotecare din 2011”, a spus avocatul, repezit si cam balbait, deloc in apele sale.
El a citat si din cazurile Munteanu si Mateescu, procese asemanatoare judecate de Inalta Curte, in care se spune ca banca a exclus referinta internationala din elementul de formare a dobanzii, stabilind un element subiectiv, favorabil propriei sale politici financiare, dand posibilitatea bancii ca, indiferent de evoutia Euribor, dobanda sa nu scada niciodata.
Avocata BCR a acuzat clientii bancii care au dat-o in judecata ca adevaratul scop al acestora este sa scape de plata dobanzii la credit, in conditiile in care instanta ar constata ca este abuziva si in consecinta ar elimina-o din contract, ceea ce este impotriva prevederilor legale care interzic judecatorilor sa intervina in pretul unui contract.
Piperea a combatut aceasta acuzatie recurgand la o chichita, si anume marja fixa a dobanzii existenta pe langa DRV, pe care nu o contesta. Numai ca marjele fixe sunt foarte reduse, intre 0 si 2%, ceea ce inseamna ca haidicul Piperea arunca si bancii niste firimituri din propriul cozonac.
“Noi nu contestam marja fixa, ci aceasta DRV, despre care stiam ca ar fi trebuit sa fie Euribor, acesta fiind in 2007 de peste 5%, o dobanda pe care ne-am asumat-o, stiind ca la un moment dat ar putea sa scada. Numai ca, surpriza! In 2010, cand s-a instalat cu furie criza economica, DRV nu a scazut, desi Euribor a ajuns aproape de 0. Asta este ceea ce contestam noi. Ar trebui lasat contractul cu Euribor si marja din contract si eliminat DRV-ul, ca fiind abuziv, un mecanism abuziv si insidios de modificare a dobanzii in timp”, a adaugat Piperea.
Ana Diculescu Sova a acuzat, in schimb, reclamantii, ca au refuzat modificarea contractelor, in 2010, dupa aparitia OUG 50 care impunea transparentizarea dobanzii prin inlocuirea DRV cu Euribor, intrucat acestia considera ca prin eliminarea clauzei privind dobanda, va ramane si contractul fara costuri. “A fost prima idee care in mod gresit s-a crezut ca va fi admisa de judecatori”.
Daca ar fi intrebat, banca le-ar fi spus cum se modifica dobanda
In privinta acuzatiilor privind lipsa de transparenta a DRV, ea a precizat ca banca a afisat lunar modificarile nivelului DRV si a fost disponibila pentru a oferi explicatii privind modificarea nivelului dobanzii, insa clientii nu i-au cerut acest lucru. “Nu au cerut sa facem proba transparentei dobanzii niciodata timp de 3 ani cat au platit contractele”, a spus avocata.
Ea s-a concentrat apoi asupra comisioanelor din contractele de credit, despre care a spus ca nu pot fi contestate din simplul motiv ca sunt prea mari, fiind clar stabilite in contract si acceptate de clienti, spre deosebire de dobanda.
“In privinta unui comision la un credit, nu se mai pune problema lipsei transparentei, ca la dobanda, intrucat in spatele lui nu mai sta industria financiara a imprumuturilor interbancare la nivel global si regional, cu suisuri si coborasuri, nu se afla riscul de tara care influenteaza aceste costuri ale bancii”, a spus Ana Diculescu Sova.
Contestarea comisioanelor, a adaugat ea, tine de modificarea pretului contractului, care nu se face in baza legilor de protectie a consumatorului ci a dreptului comun.
Avocata BCR a sustinut, de asemenea, ca respectivele comisioane sunt negociate, intrucat unii clienti au comision 0, iar altii fix, de 3 euro pe luna, in timp ce unii au procent din imprumut.
Procesul se rejudeca la Curtea de Apel Bucuresti, dupa cum a stabilit Inalta Curte, dupa ce banca a avut castig de cauza initial.
Comentarii
cosminginca una
De abia astept sa vad o hotarare irevocabila si definitiva pe aceste dosare la gamada cu BCR-ul...Pana acum am recuperat ceva cash din alte procese dar se pare ca imediat va veni si grosul! Camatari nenorociti!
Sugi o bomboana?
Dupa ce o sugi, mai iti dau una!
Tzucalul bancherilor a pus-o de un articol. Ba manca-mi-ai vreju, sa scrii articol saptamanile urmatoare despre cum a pierdut WCR la Curtea de Apel Bucuresti lamentabil. Cu madam Diculescu Sova care nu vroia sa se judece invocand motive ca ii este rau si ca este obosita (desi era ora 4 dupa-amiaza). Nu v-ar fi rusine de bagabonti. Zdrentelor, hotilor.
Constanta
bcr recunoaste abuzurile chiar in fata instantei
Sa inteleg ca baba sova a recunoscut in fata instantei ca dobanda nu este transparenta, deci este ABUZIVA? Din articol “In privinta unui comision la un credit, nu se mai pune problema lipsei transparentei, ca la dobanda..." Pai, in acest caz, reclamantii trebuie sa-si faca planuri de vacanta prin Dubai.
Cicerone Precupetul
Sa ti-l futz
Cu sau fara Cicero, BCR a pierdut lamentabil. De ce nu scrii ca doamna Diculescu a tras ingrozitor de timp, a incercat sa lesine, sa ameninte, poate, poate, obtine o amanare? De ce nu scrii ca si daca il aducem pe Einstein nu putem gasi formula DRV care sa dea valorile ultimilor 7 ani? Aceasta banca a furat si trebuie sa plateasca. Si bancherule, acesta este doar inceputul. Pe urma sa te tii cu daune morale, dobanda legala pe sumele acestea retinute pana la 9 ani.
Piticul Porno
Pentru opinia publica
Sa fim obiectivi domnule bancher. Daca unele contracte au fost negociate dorim sa vedem proba negocierii cu inscrisuri. Dupa 4 ani marea casa de avocatura NNDKP nu a putut sa furnizeze de la BCR proba negocierii. S-a spus de catre aparatorul bancii ca nu am acceptat actele aditionale in urma OUG 50. N-au fost acceptate de ce? Pentru ca imputita asta de banca a venit cu o oferta, nu cu o obligatie. A modificat formula dobanzii introducand o marja fixa de 7.76 adaugata la marja existenta, plus Euribor/Robor. A ascuns comisionul de risc in cel de administrare, majorandu-l pe cel de administrare. Culmea, desi le-am refuzat, banca si astazi ne aplica aceste Acte Aditionale, dupa 4 ani de la refuz. S-a mintit de care Ana Diculescu Sova ca n-am vrut sa ne informam ce este DRV. Pai acest indicator trebuia sa fie in contracte explicat la semnare, apoi in urma OUG 174/2008 care era obligatorie pentru transparentizare. BCR n-a facut-o. La dosar sunt sute de adrese prin care am cerut explicatia sa intelegem DRV luna de luna. Nu s-a primit niciun raspuns, ba chiar raspunsurile bancii au fost contradictorii. Ba ca este functie de Euribor, ba ca nu. Dar au fost doar declaratii, pe urma nu au mai raspuns. Si atunci cand vezi atata magarie, ca te fura luna de luna cu sume imense (ipotecare cu dobanzi de 10% cand ei au oferte la 4 - 5) sa nu te pui cu parul pe ei? Cand vezi ca avocatii sai mint de ingheata apele, ca trag de timp jenant, sa nu te pui pe ei cu parul? Asta a fost hotia imensa a economiei care duduie. D-asta astazi suntem in carpe clasa mijlocie. Ca niste imputite de banci sa saraceasca populatia in mod controlat si cu acordul Statului Roman. Bancherule daca ai fi trait abuzurile BCR acum erai leu. Si ca sa te informez, afla ca unul dintre noi a murit de suparare. Familia o sa ceara daune morale ulterior de 1 milion de euro pentru traumele telefoanelor si amenintarilor bancii. Jeguri imputite. Scursuri umane. Moarte bancilor.
ovidiu
PUBLICATIA SLINOASA "bancherul" LOVESTE DIN NOU!!!
Cat de mic si impotent mintal sa fi sa nu intelegi ca legea e una singura si ca BCR se sterge la dos cu ea, impreuna cu baba Sova, mama de puscariabil? Apoi vin si lingaii de scribi de la jegul asta de fituica si ling si ling si ling indelung, de nu se mai satura. Era un bosorog comunist in sala de judecata caruia ii curgea scuipat din gura cand vorbea idolul lui, baba Sova. Ii leaga, probabil, amintirile despre Gheorghiu-Dej. Despre elucubratiile babei pot spune ca e un vomit continuu inspre partea adversa, o regurgitare de invective si prosteli de gradinita. Ca om e un nimic cu cnp. din pacate. Asta nu se invata decat in primii ani de viata la care baba a absentat. Vai mama ei si de copiii ei!!! E dezumanizant sa vezi cum poate sa se prezinte in fata unor complete de judecata, desfigurata de veninul pe care il poarta in ea, ca mai apoi sa inceapa sa delireze abject. Mi-e scarba si mi-e jena de astfel de personulitati!!!
BANCHERUL
ADDENDUM la acest articol
Dragi cititori! Ne cerem scuze public pentru mizeria de articol publicat in paginile de mai sus. Este o scapare regretabila din partea unui angajat cu exces de zel. Regretam, deasemeni, diletantismul, lipsa crasa de profesionalism, proasta informare a acestuia si vaditul caracter provocator la adresa oricarui cititor de bun-simt. Speram sa dam faliment cat mai curand ca, astfel, sa nu se mai produca asemenea atrocitati, asa-zis jurnalistice. Respectivul angajat, singurul de altfel, care se face vinovat de acest imputit articol, va fi penalizat cu reducerea ratiei de whiskas. Speram in acest mod sa ii diminuam pofta de lins si gudureala la picioarele oricaror babe. Cu respect inabusit, al dumneavoastra Zdreanta Curexpus.
Vasile Pandelescu
Cantecul de lebada al Babii
articol abject sa-l denigreze pe piperea. stati fara grija ca o sa duduie portalul dupa pronuntarea sentintei impotriva bancii. de data asta nu mai scapa. a fost ultima reprezentatie, cantecul de lebada, al babei de la nndkkp
TITI CHELU BANCHERU
CE ROST AR MAI AVEA SA COMENTEZI STRICT LA SUBIECT
Voi chiar nu v-ati prins cine e bancherul si ce rol are?Cata disperare se citeste pe fata unui penal cand este condamnat la inchisoare?Exemplu sunt penalii politicieni ce au inceput sa infunde puscariile.Cam asta vezi si in comportamentul BCR,al avocatilor lor si al lingailor ce creeaza astfel de articole.E disperarea neputintei.E disperarea pierderii controlului...
Kktul cu mot
esti varza frate, ce mai?!
Bai Bancherule, daca ajungi sa pupi curul cuiva doar pentru a avea un amarat de serviciu sau a primi niste bani prapaditi drept resompensa, mai bine te apuci de sapat prin gradina. In felul asta faci pamantului un bine, nu doar umbra degeaba. Pe voi, scursurilor imputite, ii este sila si pamantului sa va inghita. Voua va trebuie un proces colectiv, asa ca in cartea lui Kafka, citatul din Cicero a fost prea bland. Uite aici un citat care trebuia folosit la finalul audierilor: "Pe gâtul lui K. se așezară mâinile unuia dintre domni, în timp ce al doilea îi înfipse adânc cuțitul în inimă, învârtindu-l de două ori. [...] Ca un câine, mai spuse K., având senzația că rușinea de care era cuprins îi va supraviețui…” (Rog a nu se interpreta acest extras din roman ca fiind o instigare la violența/anarhie. Cuțitul în inimă are aici sensul de prăbușire totală, de colaps, de spirală a morții în sens economic și mai ales imobiliar… Nici Kafka nu a vrut altceva decât să sublinieze absurditatea și destinul implacabil generate de sistem. Multumesc !) Oricum, nu se poate face o analogie pertinentă pentru că bancherii nu au RUȘINE…Esti atat de jenant cu sistemul tau pe care-l aperi cu atata inversunare, cladit de altfel din carti de joc. Buf, cade totul...
Bancherul
Va rog sa ma scuzati, sunt un prost!
Dragii mei cititori, clienti seriosi abuzati cu nerusinare de bancile care au vrut sa ia 11 piei de pe voi. Imi cer iertare! Nu as fi fi vrut sa ma umilesc in fata voastra, dar am uitat cum se sterg mesajele astea dusmanoase. O sa-i spun si lui sefu' cat de mult ne urati! Deja m-ati facut sa plang, nu stiam ca sunteti asa de uraciosi!
Gogu
Vrei sa-ti spun cine esti?
In doua cuvinte: laba trista. Mare prost te-a mai facut ma-ta!
Martalogu XXL
Stop masturbarii avocatesti!
Piperea a fost un tip salon. Daca Baba citeaza din Platon, citeaza si Piperea din Cicero. Ca vorba aia, "Platon si Aristotel au facut un cacatel". Cam ce a facut Baba in egarii sai de culoarea chielii.
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii
Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online
Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii
Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit
Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
- Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude
- Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania
- Profitul bancilor, in crestere cu 10%
- Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale
- Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor
- Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?
Profil de Bancher
-
Mirela Iovu, Director – Vicepresedinte al Comitetului de Directie
CEC Bank
Cu o experienta de aproape 22 de ani in sistemul ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii