BANCI | Stirea Zilei

Guvernatorul Isarescu intra cu curaj in noul an: sugereaza despartirea de FMI, contrazicandu-l pe colegul Florin Georgescu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-01-07 22:43

Guvernatorul Mugur Isarescu a inceput noul an in forta, cu doua declaratii in limbajul sau "pasaresc" care vor sa spuna ca 2013 este, in sfarsit, un an de rascruce pentru economia romaneasca, odata cu finalizarea scandalurilor politice: este timpul sa incheiem cu programul de austeritate si implicit acordul cu FMI, care ne-a impus taieri de salarii si cresteri de taxe in schimbul asigurarii finantarilor necesare trecerii perioadei de criza.

Pozitia guvernatorului este insa in contradictie cu cea a prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, dar si a analistilor economici, care apreciaza existenta unui program cu FMI.

Mai intai, Isarescu a spus ca trebuie sa incheiem actualul acord, in prima parte a acestui an, acesta fiind suficient pentru a asigura un cadru de cooperare cu institutiile financiare internationale.

Pe de alta parte, guvernatorul a declarat ca spera la un 2013 fara noi masuri de austeritate, daca guvernul va reusi sa mentina o disciplina adecvata a finantelor publice, o cheltuire cu prudenta a banilor publici.

Pozitia guvernatorului nu este surprinzatoare, el fiind de aceeasi parere si in februarie anul trecut, cand declara ca ar fi bine sa iesim din acordul cu FMI, pentru a da un semnal pozitiv ca ne putem descurca si fara profesor.

Opinia guvernatorului Isarescu este insa in dezacord cu cea a viceguvernatorului Florin Georgescu din iulie 2012, in timpul mandatului de ministru al Finantelor, cand spunea ca Romania va incheia un nou acord cu FMI pentru perioada 2013-2015, de tip preventiv, asadar nu pentru obtinerea de noi imprumuturi ci "pentru ca o garantare a evolutiilor pozitive în domeniul macroeconomic si în cel microeconomic, ajustări sectoriale, reforme structurale, este extrem de binevenită din partea unor institutii financiare internationale de renume cum sunt FMI, CE si BM."

De asemenea, perspectiva continuarii acordului cu FMI reprezinta si pentru analistii interni si externi, precum si pentru investitorii straini, un element pozitiv de stabilitate si credibilitate a economiei romanesti.
O analiza a agentiei Reuters aprecia la inceputul anului precedent ca Romania a luat o decizie buna in 2011 cand a decis sa prelungeasca acordul cu FMI, spre deosebire de Ungaria, care a renuntat la o noua intelegere in 2010, pentru a evita masurile de austeritate.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii