BANCI | Stirea Zilei

Gafa BNR: 9 membri ai conducerii au dat raportul in fata a 3 senatori...

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-03-29 22:05

…dintre care unul, Florin Citu, presedintele comisiei economice din Senat, cel care a invitat conducerea BNR la “o discutie”, parea al zecelea membru al conducerii bancii centrale, dupa cat de galant s-a purtat cu invitatii sai.

BNR a facut astfel o gafa destul de mare, comitand mai multe greseli in privinta relatiei cu Parlamentul, caruia i se subordoneaza, dar mai ales a relatiei cu partidul la putere, PSD.

Cea mai mare, care poate fi caracterizata chiar jenanta, a fost prezenta intregii conduceri a BNR in fata a doar trei senatori, dintre care unul, Florin Citu, evident de partea BNR, iar altul, Daniel Zamfir, un acerb critic al BNR si al sistemului bancar, fiind initiatorul legiilor privind darea in plata si a plafonarii dobanzilor la credite.

Niciun senator PSD nu a fost prezent, acestia decizand sa boicoteze intalnirea, dupa cum a declarat Citu si cum a confirmat mai tarziu presedintele PSD, Liviu Dragnea.

BNR ar fi trebuit sa anticipeze acest lucru, prin confirmarea participarii senatorilor PSD, dar si luand in calcul un element esential, faptul ca intr-o zi de joi parlamentarii sunt plecati in teritoriu.

Iar daca BNR a fost constienta de aceste lucruri, si anume de riscul ca la sedinta sa nu fie prezenti senatorii PSD, partidul la guvernare, si cu toate acestea a venit la comisia din Senat, atunci gafa poate fi considerata si mai mare, poate chiar monumentala.

Cu atat mai mult cu cat reprezentantii PSD si-au exprimat in ultima perioada critici cu privire la politica monetara a BNR, asadar pe ei ar fi trebuit sa-i convinga conducerea BNR de viabilitatea politicii monetare si necesitatea corelarii acesteia cu politica fiscala, nu pe Florin Citu.

De asemenea, ne aflam intr-o perioada in care BNR ar trebui sa-si prezinte raportul anual de activitate in fata comisiilor reunite ale Camerei si Senatului.

Asadar, nu era nicio urgenta ca BNR sa fi venit astazi la Senat pentru discutii generale despre inflatie, dobanzi, curs si politica monetara si fiscala in general, cu trei senatori, dintre care doi de la PNL.

Dimpotriva, prioritatea ar trebuit sa fie intalnirea cu parlamentarii PSD si prezentarea raportului in comisiile parlamentare reunite, cu prezenta tuturor membrilor acestora.

Se poate spune, in aceste conditii, ca gafa facuta astazi de BNR poate fi considerata chiar sfidatoare la adresa partidului la guvernare. Mai ales ca, dupa cum a declarat tot astazi seful PSD, Liviu Dragnea, acesta a vorbit ieri la telefon cu guvernatorul Isarescu, care i-a spus ca i-a raspuns la scrisoarea cu privire la masurile adoptate de BNR, adica majorarea dobanzii si efectele asupra cresterii economice.

In aceste conditii, BNR ar fi trebuit, evident, sa anuleze intalnirea de astazi de la Senat, chiar si cu cateva minute inainte de inceperea sedintei, cu motivatia justa ca nu sunt suficienti membri ai comisiei si lipsesc reprezentantii partidului la putere, cu promisiunea reprogramarii sedindei la o noua data, cu confirmarea participarii si a parlamentarilor PSD, ocazie cu care sa fie prezentat si raportul anual de activitate. Eventual se putea recurge la o solutie de compromis, si anume trimiterea unui viceguvernator responsabil de politica monetara, pentru a respecta invitatia senatorului Citu, asa cum a facut si anul trecut, la invitatia senatorului Zamfir.

BNR ar fi fost scutita astfel atat de situatia penibila de a da raportul in fata a trei senatori, cat si de momentul jenant in care senatorul Citu s-a luat la cearta cu colegul sau Zamfir, refuzand sa-l lase pe acesta sa mai puna o intrebare conducerii BNR. (vezi aici detalii)

BNR nu a dat raportul Parlamentului in ultimii ani

Gafa BNR poate fi explicata si de lipsa unei relatii stabile a bancii centrale cu institutia careia i se subordoneaza. Desi in statutul BNR se prevede ca aceasta trebuie sa-si prezinte raportul anual in fata comisiilor reunite ale Parlamentului, acest lucru nu s-a intamplat in ultimii ani. “Nu am fost invitati”, a raspuns guvernatorul Isarescu, cand a fost intrebat despre acest lucru, cu alta ocazie.

Mugur Isarescu a fost ultima data in Parlament in 2015, cu ocazia scandalului creditelor in franci elvetieni, iar in ultimii ani reprezentantii BNR au fost in Parlament doar cu ocazia legilor populiste impotriva bancilor, nu pentru a prezenta rapoartele anuale de activitate ale Bancii Nationale.

Guvernatorul a mai fost invitat in toamna anului trecut de senatorul Zamfir, cand acesta era seful comisiei economice, pentru a da explicatii cu privire la adoptarea unui regulament de restrictionare a creditelor acordate de IFN-uri, precum si pentru acuzatiile fostului ministru de Finante Ionut Misa la adresa bancilor privind neplata impozitelor pe profit.

Atunci au venit la comisie doar prim-viceguvernatorul Florin Georgescu si viceguvernatorul Liviu Voinea. Cei doi au infruntat cuplul Zamfir-Piperea si in urma cu un an, in 2016, cand s-a dezbatut legea privind darea in plata.

Poate ca, macar de acum inainte, dat fiind aceasta gafa a BNR, se va forma si la noi, ca in tarile civilizate, cutuma ca Banca Centrala sa-si prezinte in fiecare an in Parlament, la o data precisa, raportul privind activitatea din anul precedent.

Taguri: Mugur Isarescu  TBI Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  

Comentarii

Eduard Bratu
Interesant
Eu am ascultat discutia pe net si mi s-a parut interesanta si instructiva.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii