BANCI | Stirea Zilei

Frauda de la Societe Generale, facilitata de greseli majore de supraveghere, indica raportul bancii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-24 13:00

Traderii Societe Generale si superiorii lor au evitat in mod regulat respectarea regulilor de tranzactionare, in cotextul unei culturi libere din cadrul departamentului de derivative al bancii franceze, fapt care a permis traderului Jérôme Kerviel sa plasese 50 de miliarde de euro in operatiuni neautorizate, releva un raport acuzator publicat vineri (Vezi raportul in documentul atasat)

Greselile majore de management ale supraveghetorilor directi ai traderului Jerome Kerviel de la Societe Generale au permis acestuia sã realizeze cea mai mare fraudã din istoria sectorului financiar.

Cei doi supraveghetori directi ai lui Kerviel ar putea fi concediati.

Raportul, care a fost întocmit de auditori interni, mai sugereaza si faptul cã traderul Kerviel nu a manipulat singur sistemul computerizat al Societe Generale pentru a face tranzactii neautorizate sub numele altor persoane.

Raportul concluzioneazã cã asistentul traderului, Thomas Mougard, a realizat acest lucru pentru el în câteva ocazii, ceea ce ridicã întrebãri legate de rolul lui Mougard în realizarea fraudei.

Mougard a negat cã a operat el însusi, în mod constient, tranzactii fictive.

În primul trimestru, Societe Generale a suportat efectele unor tranzactii neautorizate efectuate de traderul Kerviel, care au generat o pierdere de 4,9 miliarde euro, inclusã în rezultatele financiare din 2007. Ulterior, grupul bancar si-a majorat capitalul cu 5,5 miliarde de euro, ceea ce a permis institutiei sã aducã rapoartele de solvabilitate la un nivel satisfãcãtor, sã îsi protejeze brandul si sã reia programul de dezvoltare.

"Ceea ce clarificã acest raport este faptul cã supraveghetorii lui Jerome Kerviel nu si-au îndeplinit sarcinile. Acestia au avut nouã din zece sanse sã descopere ceea ce se întâmplã", a declarat o sursã care a vãzut raportul, dar care a precizat cã numele supraveghetorilor nu este mentionat în mod explicit.

Supraveghetorii lui Kerviel au fost Eric Cordelle si Martial Rouyère.

Un alt raport publicat vineri, realizat de firma de audit PricewaterhouseCoopers, sustine cã Societe Generale a identificat mãsurile corecte pentru a remedia deficientele în sistemul de control al riscului si va îndemna banca sã punã în aplicare aceste mijloace, a declarat o persoanã care a vãzut ambele documente.

Societe Generale a anuntat, în luna aprilie, cã va investi în acest an pânã la 100 de milioane de euro pentru îmbunãtãtirea sistemului de management al riscului.

Cele douã rapoarte au fost realizate de un comitet independent de directori, creat în luna ianuarie pentru a studia mecanismul utilizat de Kerviel pentru a ascunde activitãtile desfãsurate si pentru a identifica deficientele care i-au permis acestuia sã expunã banca la riscuri de 50 de miliarde de euro, mai mult decât valoarea de piatã a grupului bancar.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii