BANCI | Stirea Zilei

Fostii sefi ai Volksbank s-au jucat nestingheriti de BNR cu balonul creditelor imobiliare in franci elvetieni chiar in anul izbucnirii crizei, 2008, cand au umflat buzunarele romanilor cu echivalentul a 2 miliarde de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-12-15 21:11

Anul izbucnirii crizei financiare – 2008 - cand in Romania pretul caselor si actiunilor la Bursa incepusera sa scada inca din primele luni, pregatind intrarea in soc a pietei financiar-bancare in octombrie, a fost pentru Volksbank Romania anul de apogeu, in care a reusit o performanta ce acum pare incredibila: a urcat nu mai putin de 5 pozitii in topul bancilor, ajungand a 3-a banca din Romania, dupa ce in 2007 era doar pe locul 8, reusind sa acorde credite in franci elvetieni in valoare de nu mai putin de 2 miliarde de euro.

Banca a obtinut aceasta performanta gratie practicarii unor dobanzi de dumping la credite, mult sub media pietei, cu valori de 5-6%, ce par normale acum, practicate pentru creditele ipotecare in franci elvetieni, banca reusind totusi sa obtina si profit, nu doar cota de piata, dupa cum rezulta din raportul financiar prezentat mai jos.

Vorbim, asadar, de o dezvoltare extrem de agresiva, in consecinta foarte riscanta. Si mai rau, dezvoltare bazata aproape exclusiv pe credite ipotecare. Si inca si mai rau, poate chiar cel mai rau: credite intr-o moneda exotica, francul elvetian. Toate astea sub supravegherea BNR.

O lectura a bilantului Volksbank din 2008 redactata chiar de sefii bancii din acea vreme, presedintele Gerald Schreiner si cei trei vicepresedinti, Herwig Burgsaller, Simona Fatu si Valentin Vancea, este edificatoare:

Banca anului din 2008 – Volksbank; Banca anului in 2014 - Banca Transilvania

“Anul 2008 este pentru Volksbank Romania un an de referinta, banca reusind ca in numai un an sa ajunga de pe pozitia 8 pe pozitia 3 in topul bancilor din Romania, dupa cele mai mari doua banci de retea.

Astfel, la sfarsitul anului 2008 banca inregistra o crestere a activelor bilantiere cu peste 68%, de la 12,64 miliarde ron inregistrate la sfarsitul anului 2007, la 21,34 miliarde ron la sfarsitul lui 2008.

Cresterea semnificativa a activelor bilantiere s-a reflectat si in profitul inainte de impozitare, care a crescut de peste 6 ori comparativ cu profitul inregistrat la sfarsitul anului precedent ajungand la suma de 144,4 milioane ron.

Cota de piata dupa active a inregistrat si ea o crestere semnificativa, ajungand la 6,7% cu cca. 1,7% puncte procentuale crestere fata de sfarsitul lui 2007.

Portofoliul de retail cuprindea, la nivelul anului 2008, un numar de aproximativ 150.000 clienti (persoane fizice si microcompanii), dintre care, peste 80.000 cu facilitati de credit in derulare.

Rezultatele din acest an ale Volksbank Romania au confirmat toate asteptarile legate de potentialul pietei si au intarit increderea Consiliului de Administratie in strategia aplicata de managementul local: concentrarea atentiei catre segmentul reprezentat de persoanele fizice pe de o parte si de cel reprezentat microintreprinderi si societati mici si mijlocii pe de alta parte.

Rezultatele deosebite obtinute de banca in ciuda conditiilor dificile prin care a trecut sistemul financiar-bancar international in contextul crizei economice mondiale au fost recunoscute si de catre presa, Volksbank Romania fiind desemnata de catre grupul de presa Finmedia ca fiind BANCA ANULUI 2008. (Ironia sortii, acelasi grup de presa a acorda acelasi titlul in acest an Bancii Transilvania, cea care a preluat Volksbank)

Toate aceste rezultate demonstreaza înca o dată faptul ca Volksbank Romania este unul dintre cei mai dinamici jucatori de pe piata, succesul înregistrat de banca avand la baza efortul sustinut al tinerei echipe Volksbank, extinderea canalelor de distributie si nu in ultimul rand de atentia sporita acordată procesului de identificare si satisfacere a nevoilor clientilor nostri.

Pe langa obtinerea unor bune rezultate financiare, eforturile noastre s-au concentrat si asupra perfectionarii managementului riscului.

Avand in vedere situatia actuala, o atentie deosebita a fost acordata testelor de stress privind riscurile de rata de schimb, riscul
de rata a dobanzii, lichiditate si pretul activelor imobiliare.

Volksbank Romania a indeplinit cu succes cerintele de raportare corespunzatoare abordarilor standard Basel II incepand cu martie 2008, in acelasi timp facandu-se demersurile necesare pentru pregatirea trecerii la abordarea bazata pe ratinguri interne pe riscul de credit.

In acest sens au fost luate masuri pentru: monitorizarea calitatii datelor, testarea si imbunatatirea sistemelor de rating, revizuirea procedurilor si proceselor legate de riscul de piata, riscul de credit si riscul de lichiditate.

In ceea ce priveste indicatorii financiari, registrele si situatiile contabile precum si celelalte rapoarte referitoare la activitatea bancii din 2007, au fost auditate de catre firma de audit KPMG Audit SRL nefiind gasite motive de obiectie, conturile fiind aprobate fara rezerve.”

KPMG atrage atentia cu privire la modul de calcul al provizioanelor

In raportul auditorului KPMG semnat de Serban Toader se atrage insa atentia asupra modului in care banca a estimat provizioanele pentru creditele neperformante, conform metodologiei interne:

"Fara a ne exprima opinia cu rezerve, atragem atentia asupra faptului ca Grupul a estimat provizionul pentru deprecierea valorii creditelor si avansurilor acordate clientilor in baza metodologiei dezvoltata intern si aplicata la 31 decembrie 2008, conform celor prezentate in Nota 3.9.1. - 7.).

Datorita limitarilor prezentate in aeeasta nota cu privire la gestiunea informatica a unor aspecte importante ale metodologiei de estimare a fluxurilor viitoare de numerar din credite si avansuri acordate clientilor, precum si a incertitudinii de pe pietele fi nanciare internationale si locale referitoare la evaluarea activelor mentionate in Nota 4h la situatiile financiare consolidate, aceasta estimare ar putea fi revizuita in mod semnificativ ulterior datei la care au fost aprobate situatiile financiare consolidate."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii