BANCI | Stirea Zilei

Fondul de Garantare a Creditelor: Programul Prima Casa 4 poate demara din punctul nostru de vedere, cele 11 banci interesate intarzie cu normele interne

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-05-20 13:20

In legatura cu declaratia domnului Radu Gratian Ghetea, in calitate de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, pe tema demararii Programului Prima Casa 4, FNGCIMM SA, institutie condusa de Aurel Saramet (in fotografie, alaturi de premierul Emil Boc), este obligat sa reaminteasca etapele obligatorii privind relasarea programului Prima Casa, se arata intr-un comunicat de presa:

Conform responsabilitatilor sale, FNGCIMM SA a elaborat si transmis inca din data de 2 mai 2011, proiectul de Protocol- cadru, bancilor partenere spre analiza. Bancile au facut fiecare propriile observatii care au fost discutate, coroborate si preluate de Fond in forma definitiva a Protocolului cadru, transmisa catre Ministerul Finantelor Publice in data de 9 mai 2011.

Conform legii, Protocolul trebuie aprobat printr-un Ordin comun al Ministrului Finantelor Publice si al Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si publicat in Monitorul Oficial, iar dupa publicare Protocolul va putea fi semnat de catre FNGCIMM cu bancile care si-au exprimat optiunea de a intra in Program .

Precizam faptul ca bancile au obligatia de a-si actualiza normele interne de creditare si de a le supune spre aprobare Bancii Nationale a Romaniei, actualizarea normelor fiind legata de modificarile cadrului legal aduse prin OUG 33/2011 si HG 404/2011, fara a exista implicatii legate de publicarea Protocolui-cadru, care nu poate completa sau schimba continutul actelor normative de nivel superior, mentionate anterior.

Pana in prezent 11 banci, reprezentand peste 80% din volumul portofoliului de garantii, si-au exprimat intentia de a participa la continuarea Programului iar FNGCIMM SA a finalizat toate procedurile interne legate de Programul Prima Casa4.

Dupa publicarea Protocolului in Monitorul Oficial, acesta va putea fi semnat, FNGCIMM fiind capabil sa asigure demararea Programului, se mai precizeaza in comunicat.

Preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea, a declarat, pe 19 mai, la o conferinţă pe teme economice, că doar cinci-şase bănci, printre care şi CEC Bank, doresc să participe la programul "Prima Casă 4", iar primele credite ar putea fi acordate în 3-4 săptămâni, după ce Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGIMM) va trimite băncilor convenţiile de colaborare.

La sfârşitul lunii martie, guvernul a adoptat o ordonanţă prin care a stabilit să împartă cu băncile garanţiile privind creditele pentru cumpărarea de locuinţe prin programul "Prima Casă", astfel încât plafonul total al garanţiilor oferite să se suplimenteze. Garanţia va fi împărţită în proporţie de 50% şi 50% între stat şi bancă.

De asemenea, în program vor putea accesa garanţii guvernamentale şi persoanele care deţin deja o locuinţă cu o suprafaţă până în 50 de metri pătraţi.

În urma modificării programului "Prima Casă", contractele în derulare nu se vor modifica, însă băncile vor prelua de la stat jumătate din ipotecile pe locuinţele achiziţionate în program.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii