BANCI | Stirea Zilei

FMI: Capacitatea Romaniei de a returna imprumutul este puternica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-11 08:58

Capacitatea României de a rambursa împrumutul acordat de FMI este puternică, dar depinde de angajamentul faţă de program şi de succesul în a rebalansa economia, prima rată, în valoare de 1,307 miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (DST), urmând să fie returnată în 2012, consideră FMI.

"Capacitatea României de a reînapoia sumacontractată este puternică. La finalul aranjamantului, expunerea Fondului pe România va reprezenta aproximativ 10% din PIB. Deşi această expunere este mare, riscurile asociate sunt atenuate de nivelul relativ mic al datoriei publice", potrivit instituţiei financiare internaţionale, citate de Mediafax.

DST este unitatea de cont a FMI, în care se calculează şi contribuţiile ţărilor membre. Un DST este cotat în prezent la aproximativ 1,1 euro.

În 2013 şi 2014, România va trebui să ramburseze cea mai mare parte a împrumutului, în două tranşe, de 4,323 miliarde de DST şi, respectiv, 4,305 miliarde de DST, se menţionează în memorandumul tehnic de înţelegere încheiat de România cu FMI.

Penultima rată, care va trebui returnată în 2015, este de 1,39 miliarde de DST, iar ultima tranşă, de 109 milioane de DST, va fi plătită în 2016.

"În timp ce preşedintele, premierul, şi ambele partide din coaliţie au semnat programul pe care se bazează Fondul, alegerile prezidenţiale din octombrie ar putea tensiona relaţiile în cadrul alianţei şi, în ultimă instanţă, să submineze implementarea efectivă a programului. Dacă ajustarea este incompletă, dezechilbre fiscale mai mari ar putea provoca ieşiri de capital şi riscuri asociate capacităţii României de a rambursa împrumutul", precizează FMI.

Totodată, FMI arată că există riscul ca recesiunea globală să se adâncească mai mult decât se anticipa, sau ca procesul de recuperare să fie prelungit.

De asemenea, Fondul menţionează că este posibil ca băncile-mamă să nu menţină liniile de finanţare din România, în pofida semnării angajamentelor asumate, având în vedere dimensiunea crizei financiare regionale şi operaţiunile fiecărei instituţii.

"Din aceste motive, deficitul balanţei de plăţi în 2009-2010 ar putea fi mai mare decât cel proiectat în program, sau presiunile asupra balanţei de plăţi s-ar putea extinde după 2010, slăbind abilitatea României de a returna împrumutul Fondului", menţionează Fondul.

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii